A nemzeti identitás az emberi méltóság része
Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
2024. június 20. 13:05

Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottja beszédet mond az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián. MTI/Hegedüs Róbert

A kisebbségi jogok eléréséhez proaktív viselkedésre van szükség, a fiataloknak bátraknak kell lenniük, nem szabad azzal törődniük, hogy mit mondanak nekik a többségi társadalomból - hangoztatta Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottja Budapesten. Őt kérdezte a Gondola.

– Kalmár úr, az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián záróbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos alapfogalmakkal sajnos a fiatalok nincsenek tisztában, az egyik ilyen a nemzeti identitás, amelyet az emberi méltóság részének nevezett. Miért fontos, hogy fiataljaink fejében világosság gyúljon?

– A nemzeti kisebbségvédelemmel kapcsolatos fogalmakat általában a politikusok, de még sok szakember is úgy használja, ahogy ő azt megfogalmazza magának, vagy ahogy éppen valahol hallotta. Mivel részt vettem hallgatóként a rendezvény egyik panelbeszélgetésén, úgy gondoltam, hogy az identitás fogalmát, mely alapvető, fontos lenne pontosítani, valahogy meghatározni. Ne felejtsük, hogy több ide vonatkozó fogalomnak nincs meg a nemzetközileg elfogadott definíciója. Például ilyen maga a „nemzeti kisebbség” vagy az „autonómia”. Tisztában kell lennünk azzal, amiről beszélünk. Egy tárgyalás elején jó tisztázni, hogy a felek mit értenek a használt fogalmak alatt, mert néha kiderül, hogy eltérően értelmezik azokat és gyakorlatilag elbeszélnek egymás mellett.

– Az integrálódás kollektív kisebbségi jogok nélkül az asszimilációval egyenlő, és a kormányok jelentős része sajnos erre törekszik – leplezte le a szélsőséget Ön. Miért jut eszünkbe Széchenyi István, aki a Hitelben megírta „...nem lehetünk más nemzetbeliek önbecsünk elvesztése nélkül"?

– Nagyon jó, hogy az említett Széchenyi-idézet jut eszébe szerkesztő úrnak. Én édesapámtól azt hallottam, hogy „aki a nemzetét és a vallását elhagyja, az nem ember”. Egy nemzeti kisebbség megmaradása nagyon nehéz a mai körülmények között, főleg azokban az országokban, amelyek hallgatólagosan vagy sem, etnikai homogenizálásra törekszenek. Az ember identitása az emberi méltóság része. Az identitás egyéni, mikor magunkat emberként határozzuk meg, és kollektív, mikor egy közösség tagjaként, a közösséggel való kapcsolatainkat, kölcsönhatást határozzuk meg. A személyben rejlő értékek kibontakozása, az értékteremtés, ez utóbbiból származnak. Mikor nemzeti kisebbségvédelemről beszélünk, akkor valójában az identitást védjük. Ez valójában egyik olyan alapelv, amelyet Szili Katalin elnök asszonnyal egy közös munkában kifejtettünk. Mivel kétféle identitásról beszélünk: a megmaradáshoz szükségesek úgy az egyéni, mint a kollektív jogok. Ha ez utóbbiak hiányoznak, akkor a kisebbségben élő egyén előbb vagy utóbb a többségi társadalom vonatkozásában alakítja ki kollektív identitását, ami asszimilációhoz vezet. Így lesz Európa és a világ szegényebb.

MTI

– Isten éltesse a jövőre 30. születésnapját ünneplő Budapesti Európai Ifjúsági Központot! - utalt a konferencia helyszínére Ön. Hogyan lehet, hogy 30 év alatt soha nem hallottunk erről az intézményről?

coe.int

– Az Európa Tanácsnak egyetlenegy intézménye van Strasbourgon kívül. Ez a Budapesti Ifjúsági Központ (BEIK). 2021-ben, mikor Magyarország látta el az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnökségét, rendeztünk a BEIK-ben konferenciát, mely sajtónyilvános volt.

European Youth Centre Břeclav

facebook

Nem akarok senkit sem kritizálni, de a magyar sajtót kevésbé érdekli a nemzetpolitika külügyi dimenziója, ami a KKM feladata, pedig ez is nagyon fontos. A BEIK többnyire nemzetközi rendezvényeket szervez, ezért is kevésbé látható a hazai kommunikációs térben.

Molnár Pál

gondola
 • Az európai emberek nem kérnek a migránsinvázióból
  Bakondi György szerint komoly fenyegetést jelent az illegális migráció az európai emberek mindennapjaira. Azok a lépések, amelyeket a magyar kormány megtett ezen a területen, továbbra is a magyar emberek többségének a támogatását, "pártszimpátián túlnyúló" támogatását élvezik.
 • Női öttusacsapatunk sikere
  A magyar trió a hazaiak harmadik érmét szerezte az Eb-n. Hétfőn második lett férfi váltóban Koleszár Mihály és Bereczki Richárd, illetve harmadik női váltóban az olimpiára készülő Guzi Blanka Eszes Noémival.
 • Hadseregünk védi a társadalmat
  Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese arról beszélt, hogy "az általunk ismert világ átalakulóban van, nemzetek feszülnek egymásnak, és egy hajszál választ el minket egy olyan időszaktól, amelyre már emberöltők óta nem volt példa". Ezért "hazáknak erős, a kor kihívásainak megfelelő hadseregre van szüksége Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása érdekében".
 • Orbán Viktor elérte: a béke került a középpontba
  Az uniót felkészületlenül érte az akció. Felbolydult méhkasként viselkednek a vezetői. Mit keres Orbán Zelenszkijnél és Putyinnál? A narcisztikus sértettség is közrejátszik a viselkedésükben, hiszen bármelyik uniós politikus szívesen elhaladt volna a kamerák előtt a vörös szőnyegen – leplezte le a szélsőséget a svájci főszerkesztő.
 • Macron kiállt Orbán Viktor békemissziója mellett
  Macron arról is beszélt, hogy találkozott Orbánnal, és továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az államoknak megvan a joguk a saját szuverenitásukhoz és ahhoz, hogy diplomáciai kapcsolataikat függetlenül intézzék.
 • Százszázalékos a foglalkoztatottság a börtönökben
  Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben azt a cél tűzte ki, hogy mindenki, aki börtönben van és munkaképes, dolgozzon. Ennek két fontos célja van: egyrészt a rabok hozzájárulnak a saját fogva tartásuk költségeihez, másrészt segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben különféle szakmák elsajátításával és a munka világának megismertetésével.
 • A brüsszeli szélsőség hadat üzent a békemissziónak
  A brüsszeli korrupt szélsőséget a háborúban tette érdekeltté az atlanti tengely. Ezért a harácsolásukat nehezítő Orbán-i békemisszió ellen dühödten szitkozódnak.
 • Orbán Viktor Trumppal tárgyalt a béke lehetőségeiről
  A floridai Mar-a-Lago-ban lezajlott megbeszélésen a béke lehetőségeiről volt szó - áll a közleményben.
 • A férfiasság értéke fényben a Palotajátékokon
  A valódi európai értékek emelkedtek fénybe a 39. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok első két napján. A férfiasság és a nemes nőiesség szépsége a harmadik napon, vasárnap is élményt ad a Visegrádra látogatóknak.
 • Postásainkat (is) védjük meg a bűnözők ellen
  A postásokat ért atrocitásokat sorolva többi között kiemelte, hogy az egyik kézbesítőt gumilövedékkel lőtték meg, volt olyan eset is, amikor egy kézbesítőt többen is körbevettek, és több mint egy órán keresztül nem engedtek tovább.
MTI Hírfelhasználó