Pintér Sándorral egyeztetett Szentkirályi Alexandra
Karácsony Gergely nem gondoskodik a hajléktalanhelyzet megoldásáról. Emiatt egyre több helyen használhatatlanná válnak a közterek, a járművek, az aluljárók azért, mert mások életvitelszerűen ott tartózkodnak – leplezte le a jelenlegi városvezetőt Szentkirályi Alexandra.
2024. május 7. 15:23

A Belügyminisztérium által közzétett képen Pintér Sándor belügyminiszter hivatalában fogadja Szentkirályi Alexandrát, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét 2024. május 7-én. MTI/Belügyminisztérium

Szorosabb párbeszédre és együttműködésre van szükség Budapest vezetése és a kormány között annak érdekében, hogy a főváros rendezettebb, tisztább és biztonságosabb legyen - mondta a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje kedden Budapesten, miután egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel.

Szentkirályi Alexandra arról beszélt, hogy megválasztása esetén - a 2019 előtti mintára - szorosabb együttműködést alakítana ki kormánnyal, ezért négy témában - közbiztonság, közlekedés, hajléktalanság, bulinegyed - folytatott megbeszélést a belügyminiszterrel.
   
A főpolgármester-jelölt szerint a fővárosiak biztonsága érdekében jobban együtt kellene működnie a Fővárosi Rendészeti Igazgatóságnak (FÖRI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK). Az utóbbi években ugyanis jelentősen csökkent a közös járőrözések ideje: míg 2018-ban több mint 22 500 órát, 2019-ben pedig mintegy 37 ezer órát töltött együtt a FÖRI és a BRFK, addig 2023-ban mindössze 2022 órát - ismertette Szentkirályi Alexandra.
   
A közlekedéssel kapcsolatban azt mondta, az autósoknak és a bicikliseknek is egyaránt meg kell adni a biztonságos közlekedés lehetőségét, ugyanakkor nem szabad veszélyeztetni a budapestiek életét azzal, hogy a mentők és a tűzoltók akadályokba ütköznek, és nem tudnak a lehető leggyorsabban elérni a helyszínekre.
   
A főpolgármester-jelölt szólt arról is, hogy Karácsony Gergely nem gondoskodik a hajléktalanhelyzet megoldásáról. Emiatt egyre több helyen használhatatlanná válnak a közterek, a járművek, az aluljárók azért, mert mások életvitelszerűen ott tartózkodnak. Mindez nem megengedhető, konkrét fellépésre van szükség. A főpolgármester-jelölt szerint segíteni kell a hajléktalanok visszaintegrálódását a társadalomba, de ehhez cselekvésre van szükség, nem üres Facebook-posztokra.
   
"Ezért Pintér Sándorral megállapodtunk abban, hogy végiggondoljuk, milyen jogszabályi környezetben és megoldással lehetne rendezni a helyzetet" - számolt be róla Szentkirályi Alexandra.
   
A bulinegyedről azt mondta, hogy folyamatos közbiztonsági problémát okoz, ezért fontos az ott élők és az oda látogatók számára is megnyugtató megoldás kialakítása, amelyre a következő hetekben konkrét megoldási javaslatokat is tesz majd.

MTI
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
 • Új pszichoterápiás központ
  Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.
 • Orbán Viktor a német kancellárral tárgyal
  A közlemény szerint a kétoldalú tárgyalásokon a júliusban kezdődő, fél éves magyar EU-elnökséggel kapcsolatos terveket és programokat tekintik át.
 • 3300 éves hajómaradvány Izrael partjainál
  A hajó rakományát, az amforákat, vagyis a cserépből készült tárolóedényeket a régészek késő bronzkori, kánaáni kultúrából datálták, vagyis 3300-3400 évesre becsülik.
 • Fiataljaink hannoveri sikere
  A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.
 • Európa-bajnok lányaink
  Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.
 • Orbán Viktor a Baden-württembergi kormányfővel tárgyalt
  2023-ban Magyarország Baden-Württemberg 12. legfontosabb kereskedelmi partnere volt. A teljes forgalmat tekintve Németország tartományai közül Baden-Württemberg a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk.
 • Magyarjaink Stuttgartban
  A menet eleje 15 óra után néhány perccel megérkezett az MHP Arénához. A vonuláson nagyságrendileg ugyanannyi drukker vett részt, mint múlt szombaton a Svájc elleni nyitófordulós mérkőzés alkalmával Kölnben.
 • EURO-2024 - Németország-Magyarország 2-0
  A németek labdabiztosabbak voltak, ám nekünk több helyzetünk volt. A német csapatnak szerencséje volt, nekünk ezen a meccsen nem.
MTI Hírfelhasználó