A kádári megtorlást idézi a gyurcsányi fenyegetés
Amióta baloldalról, illetve annak előzményeiről beszélünk, minden esetben gondolnunk kell arra az erőszakhullámra és vérontásra, ami esetükben a hatalomszerzést kíséri – idézi fel a múltat Bánó Attila.
2024. február 20. 21:39

neb.hu

„Nem kell szégyenlősnek lenni. Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban” – írta fenyegetőzve a közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. Bánó Attila publicistának tett föl kérdéseket a Gondola.

– Szerkesztő úr, a gyurcsányi mondat a kádári megtorlást idézi: az 56-os szabadságharc után több száz kivégzett mártír mutatta, hogyan félemlíti meg a társadalmat a szélsőbaloldal terrorja. A mostani fenyegetés hogyan illeszthető bele az Európai Unió értékrendjébe?

– Az EU jelenlegi értékrendjéről szólva kettéválasztanám a dolgot. A brüsszeli vezetés értékrendjét nem húznám rá az unió egészére, mert egyre jobban látszik, hogy az uniós polgárok jelentős része nem azonosul azzal a brüsszeli balliberális diktátummal, amely sérti a nyugati társadalmak elemi érdekeit, rontja az életszínvonalat, kijátssza a demokrácia alapvető szabályait. Az viszont igaz, hogy ma ez az amerikai zsoldos csapat határozza meg a kötelező irányt. A viselkedése erősen emlékeztet a kommunistákéra, a durva, erőszakos hatalomgyakorlásra, ám van egy nagy különbség. Ezek már nem hazudják, hogy amit tesznek, azt a népeik érdekében teszik. Annyira gátlástalanok, hogy ezt sem tartják szükségesnek.

Bánó Attila - archív

Ettől a stílustól bátorodik fel Gyurcsány Ferenc. Ő abban bízik, hogy a balliberális dominancia állandósul Európában, és begyűrűzik Magyarországra is. Ez megteremtené számára a lehetőséget, hogy végre bosszút álljon. Miért is? Nos, azért, mert a nemzeti-keresztény tábor választói megszakítás nélkül már a negyedik ciklusban juttatták kormányra a Fidesz-KDNP-t. Ettől a Demokratikus Koalíció és kapcsolt részei nagyon frusztráltak. Régi tapasztalat, hogy a balliberálisok mindig elégedetlenek azokkal a viszonyokkal, amelyekben nem ők irányítanak. A baj az, hogy náluk ez az elégedetlenség rendre gyűlöletbe csap át, a gyűlölet pedig kiváltja belőlük a leggonoszabb indulatokat.

vasarnap.hu

– Fittelina-ügy, a 2006-ban egy év alatt előállított 10 milliárd dolláros államadósság-növelés, fejmagasságban gumitölténnyel végzett tömegbe lövetés, a nemzeti repülőtér elkótyavetyélése és még egy sor borzalmas ügy juttathatta volna elszámoltatás elé a felelőst. Ezt azonban megúszta, és most ő fenyegetőzik bírósággal. Történelmünkben mennyire ismerős az extrém abszurditás?

– Nagyon ismerős. Amióta baloldalról, illetve annak előzményeiről beszélünk, minden esetben gondolnunk kell arra az erőszakhullámra és vérontásra, ami esetükben a hatalomszerzést kíséri. A vérgőzös nagy francia forradalomtól kezdve, a bolsevizmus oroszországi és magyarországi tombolásán keresztül az 1945 utáni „proletárdiktatúra” több évtizedes uralkodása megmutatta ennek az irányzatnak az igazi arcát. Azok a tüntető fiatalok, akiknek minap a Hősök terén egy zaklatott szónok „szörnyállamról” prédikált, nem éltek a Rákosi- és a korai Kádár-rezsim időszakaiban, amikor az államot megillette ez a jelző, így nem tudhatják, mekkora hazugságok bújnak meg az efféle szónoklatokban.
Gyurcsány Ferenc közel húsz évvel ezelőtt már bizonyította a konzervatív érzelmű magyarokkal szembeni elszántságát, amikor békés fővárosiakra küldte a viperákkal, gumilövedékes fegyverekkel felszerelt rendőrségét, s a véres attakokkal megteremtette a félelem légkörét. Ezért sose lett felelősségre vonva. Most pedig azt üzeni a politikai ellenfeleinek, hogy számukra nem lesz kegyelem.

– „Pár nap múlva Varju Laci ügyében hirdetnek ítéletet” – hívta fel a figyelmet a szélsőbaloldal vezére. Gyurcsány szerint nem politikustársának, hanem a biztonsági őrnek kellene bíróság elé állni. Noha a jelenetet videó mutatja be, a gyurcsányi szélsőség az áldozatot büntetné. Hogyan illeszkedik ez a praktika a baloldali hagyományokba?

Garázdaság miatt pénzbüntetésre ítélték a DK s Varju Lászlót - YouTube

youtube

– Pontosan illeszkedik. Gyurcsány már egyes bírákat is célba vett, és a fenyegetőzéseit komolyan kell venni. Ne legyenek kétségeink, a hatalom birtokában ugyanúgy szélsőséges lépésekre ragadtatná magát, ahogyan azt 2006-ban is tette. Mostani kijelentései is ezt támasztják alá. A nemzeti oldalnak nagy a tűrőképessége. Komoly önuralom kell ahhoz, hogy higgadtan kezeljük a folyamatos provokációkat, az aljas rágalmakat és a durva sértegetéseket. Nem könnyű, de nincs más választásunk. Ez a jellemtelen, nemzetellenes társaság arra vár, hogy hasonló stílusban reagáljunk. Nem mehetünk be az utcájukba, mert ők a nagy nyilvánosság nemtelen eszközeivel támadnak, s ezekkel szemben nem elég bátor tisztességgel felvértezni magunkat. Meg kell maradnunk a becsületes harcok porondján, ahol sose féltünk a túlerőtől, s nem fog rajtunk semmiféle sunyiság és ármány.

Molnár Pál

gondola
Címkék:
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
 • Új pszichoterápiás központ
  Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.
 • Orbán Viktor a német kancellárral tárgyal
  A közlemény szerint a kétoldalú tárgyalásokon a júliusban kezdődő, fél éves magyar EU-elnökséggel kapcsolatos terveket és programokat tekintik át.
 • 3300 éves hajómaradvány Izrael partjainál
  A hajó rakományát, az amforákat, vagyis a cserépből készült tárolóedényeket a régészek késő bronzkori, kánaáni kultúrából datálták, vagyis 3300-3400 évesre becsülik.
 • Fiataljaink hannoveri sikere
  A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.
 • Európa-bajnok lányaink
  Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.
 • Orbán Viktor a Baden-württembergi kormányfővel tárgyalt
  2023-ban Magyarország Baden-Württemberg 12. legfontosabb kereskedelmi partnere volt. A teljes forgalmat tekintve Németország tartományai közül Baden-Württemberg a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk.
 • Magyarjaink Stuttgartban
  A menet eleje 15 óra után néhány perccel megérkezett az MHP Arénához. A vonuláson nagyságrendileg ugyanannyi drukker vett részt, mint múlt szombaton a Svájc elleni nyitófordulós mérkőzés alkalmával Kölnben.
 • EURO-2024 - Németország-Magyarország 2-0
  A németek labdabiztosabbak voltak, ám nekünk több helyzetünk volt. A német csapatnak szerencséje volt, nekünk ezen a meccsen nem.
MTI Hírfelhasználó