A migráció a probléma, nem a megoldás
Az államtitkár szerint a tömeges bevándorlás elutasításának gazdasági hátrányait nem lehet feketén-fehéren szemlélni: a mindenkit beengedni, illetve a senkit nem beengedni nem az egyedüli két lehetőség. Példaként Magyarország új vendégmunkásokra vonatkozó szabályozását hozta, amellyel szerinte a magyarok társadalmuk és a kultúrájuk alapjainak feláldozása nélkül tudják megoldani a munkaerőhiány jelentette problémát.
2024. január 24. 11:23

theguardian

A tömeges bevándorlás a probléma, nem a megoldás; a különböző kulturális és vallási hátterű bevándorlók tömeges befogadásának és problémamentes beilleszkedésének liberális elképzelése nem több, mint tündérmese - kommentálta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán a Facebook-oldalán Gideon Rachman, a Financial Times újságírója cikkét.

Kovács Zoltán keddi, angolul közzétett blogbejegyzésében, és az erről szóló szerdai Facebook-posztjában azt írta: Gideon Rachman, a Financial Times újságírója szerint a tömeges bevándorlást nem kell megállítani, mert anélkül ugyanúgy nem lenne "társadalmi béke", és a bevándorlás hiánya miatt iszonyatos társadalmi és gazdasági árat kellene fizetni.
   
Az államtitkár azzal érvelt: soha senki nem mondta, hogy a bevándorlás nélkül a társadalmaink tökéletes harmóniában és békében élnének, viszont fontos megkülönböztetni az olyan típusú társadalmi konfliktusokat, amelyeket a nagy többségben zsidó és keresztény hagyományokkal rendelkező európaiak az elmúlt évezredben megtanultunk kezelni, illetve a tömeges bevándorlás által előidézett jelenlegi kihívásokat.
   
"Igen, néhány történelmi konfliktus valóban szörnyű polgárháborúba torkollott, de végül mind a zsidó-keresztény hagyomány keretén belül maradt, és ezért ezeket kezelni tudtuk azokkal az eszközökkel, amelyeket mi magunk hoztunk létre az évszázadok során" - fogalmazott Kovács Zoltán.
   
Az államtitkár szerint a tömeges bevándorlás elutasításának gazdasági hátrányait nem lehet feketén-fehéren szemlélni: a mindenkit beengedni, illetve a senkit nem beengedni nem az egyedüli két lehetőség. Példaként Magyarország új vendégmunkásokra vonatkozó szabályozását hozta, amellyel szerinte a magyarok társadalmuk és a kultúrájuk alapjainak feláldozása nélkül tudják megoldani a munkaerőhiány jelentette problémát.
   
Hangsúlyozta, hogy bevándorlás helyett Magyarország gazdasági modellje a hazai munkaerőpiac potenciáljának hasznosításán alapul. Több mint 4,75 millió embernek van munkája, 2010 óta a munkahellyel rendelkező emberek száma 1 millióval nőtt, míg a regisztrált munkakeresők száma soha korábban nem látott alacsony szintre csökkent - tette hozzá. Kovács Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a Financial Times újságírója a magyar kormány családbarát politikáját sikertelennek minősítette, az valójában igenis kezdi meghozni gyümölcsét, hiszen mindössze 13 év alatt sikerült a termékenységi arányszámot a 2010-es 1,3-ról közel 1,6-ra emelni tavaly.
   
Az államtitkár arra is kitért, hogy az elmúlt években egész Európában megfigyelhető volt a konzervatív, keresztény, jobboldali pártok felemelkedése, mivel a bevándorlás által legsúlyosabban érintett országok állampolgárai alternatív politikát és megoldásokat keresnek. Szerinte ez látható Hollandiában, Olaszországban és legújabban Németországban is, az integráció sikertelensége pedig megfigyelhető például Stockholm, Göteborg és Malmö utcáin "dúló bandaháborúkban".
   
"Az olyan, különböző kulturális és vallási hátterű bevándorlók tömeges befogadásának liberális elképzelése, akik aztán problémamentesen beilleszkednek a társadalmainkba, nem több, mint tündérmese" - összegzett bejegyzésében Kovács Zoltán.
 

MTI
 • Az európai emberek nem kérnek a migránsinvázióból
  Bakondi György szerint komoly fenyegetést jelent az illegális migráció az európai emberek mindennapjaira. Azok a lépések, amelyeket a magyar kormány megtett ezen a területen, továbbra is a magyar emberek többségének a támogatását, "pártszimpátián túlnyúló" támogatását élvezik.
 • Női öttusacsapatunk sikere
  A magyar trió a hazaiak harmadik érmét szerezte az Eb-n. Hétfőn második lett férfi váltóban Koleszár Mihály és Bereczki Richárd, illetve harmadik női váltóban az olimpiára készülő Guzi Blanka Eszes Noémival.
 • Hadseregünk védi a társadalmat
  Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese arról beszélt, hogy "az általunk ismert világ átalakulóban van, nemzetek feszülnek egymásnak, és egy hajszál választ el minket egy olyan időszaktól, amelyre már emberöltők óta nem volt példa". Ezért "hazáknak erős, a kor kihívásainak megfelelő hadseregre van szüksége Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása érdekében".
 • Orbán Viktor elérte: a béke került a középpontba
  Az uniót felkészületlenül érte az akció. Felbolydult méhkasként viselkednek a vezetői. Mit keres Orbán Zelenszkijnél és Putyinnál? A narcisztikus sértettség is közrejátszik a viselkedésükben, hiszen bármelyik uniós politikus szívesen elhaladt volna a kamerák előtt a vörös szőnyegen – leplezte le a szélsőséget a svájci főszerkesztő.
 • Macron kiállt Orbán Viktor békemissziója mellett
  Macron arról is beszélt, hogy találkozott Orbánnal, és továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az államoknak megvan a joguk a saját szuverenitásukhoz és ahhoz, hogy diplomáciai kapcsolataikat függetlenül intézzék.
 • Százszázalékos a foglalkoztatottság a börtönökben
  Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben azt a cél tűzte ki, hogy mindenki, aki börtönben van és munkaképes, dolgozzon. Ennek két fontos célja van: egyrészt a rabok hozzájárulnak a saját fogva tartásuk költségeihez, másrészt segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben különféle szakmák elsajátításával és a munka világának megismertetésével.
 • A brüsszeli szélsőség hadat üzent a békemissziónak
  A brüsszeli korrupt szélsőséget a háborúban tette érdekeltté az atlanti tengely. Ezért a harácsolásukat nehezítő Orbán-i békemisszió ellen dühödten szitkozódnak.
 • Orbán Viktor Trumppal tárgyalt a béke lehetőségeiről
  A floridai Mar-a-Lago-ban lezajlott megbeszélésen a béke lehetőségeiről volt szó - áll a közleményben.
 • A férfiasság értéke fényben a Palotajátékokon
  A valódi európai értékek emelkedtek fénybe a 39. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok első két napján. A férfiasság és a nemes nőiesség szépsége a harmadik napon, vasárnap is élményt ad a Visegrádra látogatóknak.
 • Postásainkat (is) védjük meg a bűnözők ellen
  A postásokat ért atrocitásokat sorolva többi között kiemelte, hogy az egyik kézbesítőt gumilövedékkel lőtték meg, volt olyan eset is, amikor egy kézbesítőt többen is körbevettek, és több mint egy órán keresztül nem engedtek tovább.
MTI Hírfelhasználó