A migráció a probléma, nem a megoldás
Az államtitkár szerint a tömeges bevándorlás elutasításának gazdasági hátrányait nem lehet feketén-fehéren szemlélni: a mindenkit beengedni, illetve a senkit nem beengedni nem az egyedüli két lehetőség. Példaként Magyarország új vendégmunkásokra vonatkozó szabályozását hozta, amellyel szerinte a magyarok társadalmuk és a kultúrájuk alapjainak feláldozása nélkül tudják megoldani a munkaerőhiány jelentette problémát.
2024. január 24. 11:23

theguardian

A tömeges bevándorlás a probléma, nem a megoldás; a különböző kulturális és vallási hátterű bevándorlók tömeges befogadásának és problémamentes beilleszkedésének liberális elképzelése nem több, mint tündérmese - kommentálta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán a Facebook-oldalán Gideon Rachman, a Financial Times újságírója cikkét.

Kovács Zoltán keddi, angolul közzétett blogbejegyzésében, és az erről szóló szerdai Facebook-posztjában azt írta: Gideon Rachman, a Financial Times újságírója szerint a tömeges bevándorlást nem kell megállítani, mert anélkül ugyanúgy nem lenne "társadalmi béke", és a bevándorlás hiánya miatt iszonyatos társadalmi és gazdasági árat kellene fizetni.
   
Az államtitkár azzal érvelt: soha senki nem mondta, hogy a bevándorlás nélkül a társadalmaink tökéletes harmóniában és békében élnének, viszont fontos megkülönböztetni az olyan típusú társadalmi konfliktusokat, amelyeket a nagy többségben zsidó és keresztény hagyományokkal rendelkező európaiak az elmúlt évezredben megtanultunk kezelni, illetve a tömeges bevándorlás által előidézett jelenlegi kihívásokat.
   
"Igen, néhány történelmi konfliktus valóban szörnyű polgárháborúba torkollott, de végül mind a zsidó-keresztény hagyomány keretén belül maradt, és ezért ezeket kezelni tudtuk azokkal az eszközökkel, amelyeket mi magunk hoztunk létre az évszázadok során" - fogalmazott Kovács Zoltán.
   
Az államtitkár szerint a tömeges bevándorlás elutasításának gazdasági hátrányait nem lehet feketén-fehéren szemlélni: a mindenkit beengedni, illetve a senkit nem beengedni nem az egyedüli két lehetőség. Példaként Magyarország új vendégmunkásokra vonatkozó szabályozását hozta, amellyel szerinte a magyarok társadalmuk és a kultúrájuk alapjainak feláldozása nélkül tudják megoldani a munkaerőhiány jelentette problémát.
   
Hangsúlyozta, hogy bevándorlás helyett Magyarország gazdasági modellje a hazai munkaerőpiac potenciáljának hasznosításán alapul. Több mint 4,75 millió embernek van munkája, 2010 óta a munkahellyel rendelkező emberek száma 1 millióval nőtt, míg a regisztrált munkakeresők száma soha korábban nem látott alacsony szintre csökkent - tette hozzá. Kovács Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a Financial Times újságírója a magyar kormány családbarát politikáját sikertelennek minősítette, az valójában igenis kezdi meghozni gyümölcsét, hiszen mindössze 13 év alatt sikerült a termékenységi arányszámot a 2010-es 1,3-ról közel 1,6-ra emelni tavaly.
   
Az államtitkár arra is kitért, hogy az elmúlt években egész Európában megfigyelhető volt a konzervatív, keresztény, jobboldali pártok felemelkedése, mivel a bevándorlás által legsúlyosabban érintett országok állampolgárai alternatív politikát és megoldásokat keresnek. Szerinte ez látható Hollandiában, Olaszországban és legújabban Németországban is, az integráció sikertelensége pedig megfigyelhető például Stockholm, Göteborg és Malmö utcáin "dúló bandaháborúkban".
   
"Az olyan, különböző kulturális és vallási hátterű bevándorlók tömeges befogadásának liberális elképzelése, akik aztán problémamentesen beilleszkednek a társadalmainkba, nem több, mint tündérmese" - összegzett bejegyzésében Kovács Zoltán.
 

MTI
 • A bíró hibázott, a németek bezsebelték a gólt
  Ekkora rendezvényen nem lehet ekkora hibát elkövetni. A játékvezető nem kezelte egyformán a játékosokat. Náluk egyes játékosoknak négy-öt Bajnokok Ligája-címe van, nekem pedig egy sincs, ezért rendkívül arrogáns módon küld el a bíró. Sajnos ilyen irányba megy el a bíráskodás" - leplezte le a szélsőségesen rossz holland játékvezetőt Nagy Ádám.
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
 • Új pszichoterápiás központ
  Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.
 • Orbán Viktor a német kancellárral tárgyal
  A közlemény szerint a kétoldalú tárgyalásokon a júliusban kezdődő, fél éves magyar EU-elnökséggel kapcsolatos terveket és programokat tekintik át.
 • 3300 éves hajómaradvány Izrael partjainál
  A hajó rakományát, az amforákat, vagyis a cserépből készült tárolóedényeket a régészek késő bronzkori, kánaáni kultúrából datálták, vagyis 3300-3400 évesre becsülik.
 • Fiataljaink hannoveri sikere
  A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.
 • Európa-bajnok lányaink
  Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.
 • Orbán Viktor a Baden-württembergi kormányfővel tárgyalt
  2023-ban Magyarország Baden-Württemberg 12. legfontosabb kereskedelmi partnere volt. A teljes forgalmat tekintve Németország tartományai közül Baden-Württemberg a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk.
 • Magyarjaink Stuttgartban
  A menet eleje 15 óra után néhány perccel megérkezett az MHP Arénához. A vonuláson nagyságrendileg ugyanannyi drukker vett részt, mint múlt szombaton a Svájc elleni nyitófordulós mérkőzés alkalmával Kölnben.
MTI Hírfelhasználó