Hazánk nem enged nyomásnak a bővítés ügyében
Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve közölte: a magyar álláspont nagyon világos. "Ha bővítésről beszélünk, akkor a magyar álláspont azt mondja, hogy ez egy érdemalapú, szofisztikált, jogi eljárás" - fejtette ki.
Utoljára frissítve: 2023. december 14. 13:56
2023. december 14. 13:28

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (j) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én. Középen Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak, a bővítéssel kapcsolatban nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni "akármi is az ajánlat" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve közölte: a magyar álláspont nagyon világos. "Ha bővítésről beszélünk, akkor a magyar álláspont azt mondja, hogy ez egy érdemalapú, szofisztikált, jogi eljárás" - fejtette ki.
   
Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszerelnök azt mondta, a bővítésnek vannak feltételei, ezek nem teljesültek.
   
Közölte: az Európai Tanács nincs abban a helyzetben, hogy döntsön. Szavai szerint erre később kell visszatérni, amikor - mint kiemelte - a feltételek már teljesültek.
   
"Ebből nem fogunk elmozdulni, akármi is az ajánlat" - tette hozzá Orbán Viktor.
   
Kérdésre válaszolva kifejtette: a bővítés nem elméleti kérdés, a bővítés jogilag meghatározott folyamat, melynek feltételei vannak.
   
Az EU hét ilyen feltételt kér számon, amelyből Ukrajna ez idáig az Európai Bizottság értékelése szerint négyet teljesített. Mivel a brüsszeli testület álláspotja szerint három feltétel nem teljesült, nincs itt az ideje Ukrajna tagságáról tárgyalni - jelentette ki.
   
"A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, ezért ez bennünket nem befolyásol" - fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: a bővítéssel kapcsolatban Magyarországnak nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni.
   
Az Ukrajnának szánt, négyéves időszakra szóló 50 milliárd eurós tervezett uniós finanszírozásról a miniszerelnök azt mondta, az országnak szánt rövid távú támogatást az EU már elfogadta a költségvetés terhére. Egy nagyobb összegű és hosszabb távú támogatásnak azonban az uniós költségvetésen kívül kell szereplenie. Ez esetben Magyarország kész lenne azt támogatni - mondta.
   
Mivel a rövid távú támogatás már jóvá van hagyva, az EU nincs időszűkében - emelte ki a miniszerelnök, majd hozzátette: Magyarország nem köt össze egyetlen magyar ügyet sem Ukrajnával, vagy más kapcsolatos ügyekkel.

 

Rajtolt az EU-cúcs

Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozója, amelyen az Európai Tanács tagjai megbeszélést folytatnak Oroszország Ukrajna elleni háborújáról, az Ukrajnának nyújtandó további uniós támogatásról, az ország uniós csatlakozásának kilátásairól, az izraeli-palesztin konfliktusról, valamint az Európai Unió (EU) hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatáról.

   
A tagállamok vezetői áttekintik az Ukrajna elleni orosz háború legújabb fejleményeit, az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás folytatását, valamint meg fogják vitatni az EU bővítési politikáját, különös tekintettel Ukrajna uniós perspektívájára.
 
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozóra szóló meghívójában kiemelte: az uniós tagállamoknak bele kell egyezniük abba, hogy az Európai Unió megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, valamint meg kell állapodniuk arról, hogy hosszú távú stabilitása érdekében az EU 50 milliárd eurót biztosítson az országnak.
   
Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos vitaponttal összefüggésben az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: a tagállami vezetőknek szorgalmazniuk kell valamennyi túsz szabadon bocsátását, miközben foglalkozniuk kell a gázai humanitárius helyzettel is.
   
A tagállamok állam-, illetve kormányfői az októberi, legutóbbi ülésükön folytatott megbeszélésre építve visszatérnek majd a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret javasolt felülvizsgálatára. Át fogják tekinteni továbbá a biztonságról és a védelemről szóló korábbi következtetéseik végrehajtása terén elért eredményeket.
   
Ezzel kapcsolatban a tanácsi elnök szerint többet kell tenni a védelmi készenlét növelésére irányuló uniós célkitűzések gyors teljesítése érdekében. Dolgozni kell továbbá Európa védelmi piacának létrehozásán, ami - szavai szerint - döntő fontosságú az EU megerősítéséhez.
 

MTI
 • A magyar jellem kincse a nemzeti összetartozás
  "Mert ne legyen kétségünk, a kitelepítések mögött is lehet látni az idegen érdeket, a szovjet akaratot" - jelentette ki Potápi Árpád János, hozzátéve: Gustáv Husák korábbi csehszlovák elnök maga beszélt arról Dobos László felvidéki magyar írónak, hogy Sztálin biztatta fel 1945-ben arra, hogy "intézzék el a magyarokat, mondván, van elég vagon".
 • Lánchíd - további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet
  A Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forintot utalt tovább két ügyvédnek, akik egyike vele azonos épületben rendelkezett irodával. 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek.
 • A Kereszténydemokata Internacionálé vezetői
  Orbán Viktor, aki a CDI-IDC egyik alelnöke, beszámolt a testületnek az európai mezőgazdasági termelőket és az autógyártókat nehéz helyzetbe sodró brüsszeli döntésekről. Kiemelte, hogy romlik az európai versenyképesség, hiszen a Egyesült Államok és Kína is sokkal magasabb gazdasági növekedést produkál, mint az EU.
 • Sem gender, sem migránsok, sem háború
  A házasság egy férfi és egy nő megszentelt kapcsolata – rögzítette az ősi törvényt Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök, miniszterelnök-helyettes.
 • Seregünk első KC-390-es szállító-repülőgépe
  Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, és intenzív ellátásra szoruló betegek/sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.
 • A Kárpát-medence legcsodálatosabb városa – Videó!
  „Mi azt akarjuk, hogy a Kárpát-medence legcsodálatosabb városává fejlődjön Budapest, és azt akarjuk, hogy legyen versenyképes társa Európa minden nemzetének fővárosának" - hangsúlyozta Latorcai Csaba.
 • Pedofilügyek nyomozása
  Az utóbbi tizennégy év jogalkotói, illetve jogalkalmazói munkájának köszönhetően nyolcszor annyi pedofil elkövetőt sikerült elítélni, mint korábban – mondta Rétvári Bence.
 • Az EP rossz döntést hozott
  Elutasítjuk a kötelező elosztást és elutasítjuk, hogy pénzt kelljen fizetnie Magyarországnak azért, mert nem vesz át migránsokat. Ez a döntés ebben a formában végrehajthatatlan, Európa számára nem jelent segítséget, és a migrációtól szenvedő társadalmak számára sem fog érdemi segítséget jelenteni - mondta Gulyás Gergely.
 • Szentkirályi Alexandra a Fidesz budapesti elnöke
  Fidesz - Magyar Polgári Szövetség budapesti választmányának elnöksége a nap folyamán tartott ülésén Szentkirályi Alexandrát választotta meg a párt budapesti elnökének, így a Fidesz főpolgármester-jelöltje a párt budapesti elnöke.
 • Árpád-házi királyok azonosítása
  Kovács Bence, az MKI Archeogenetikai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa elmondta, hogy hétfőn tárták fel Nagycenken a Széchényi Mazóleumban Wurmbrand Franciska kriptáját.
MTI Hírfelhasználó