Soproni térségi gyaloglónap
Az Alapítvány legfontosabb célkitűzése, hogy megmozdítsa és rendszeres mozgásra buzdítsa azokat a nyugdíjasokat, akik még nem mozognak, gyalogolnak. A gyaloglás az egyik legolcsóbb mozgásforma, mert csak egy jó cipő kell hozzá. Ugyanakkor a magányos idős emberek társaságra lelnek a galogló klubokban és ez szellemileg, mentálisan is jó hatással van rájuk – fogalmaz Monszpart Zsolt.
2023. december 8. 12:46

Monszpart Zsolt és Dr. Sütő Teréz – archív

A Monspart Sarolta Egészséges Életmódért (MoSa) Alapítvány és az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata (OGYIK) Regionális Gyaloglónapot szervezett Sopronban december 7-én közel 100 fő részvételével. Erről az eseményről kérdeztük Monszpart Zsoltot, a MoSa Alapítvány kuratóriumi elnökét.

– Elnök úr, 2023-ban már 7 regionális gyaloglónapot szervezett az Alapítvány. Mennyire fontos ez a kormányzatnak, kapnak-e ehhez támogatást?

– Mind a hét idei rendezvényünk élvezte a kormányzat támogatását, mivel fontos a nyugdíjasok egészsége, minőségi időskora a kormányzati döntéshozóknak. November 29-én a budapesti regionális gyaloglónap és mentorképzés fővédnöke, Hornung Ágnes a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, a budapesti rendezvény fővédnöke, megnyitó beszédében elmondta, hogy személyes jelenléte a bizonyíték arra, hogy mennyire fontos a kormányzatnak az idősek lelki-, testi „jólléte”. 2023-ban már több gyalogló rendezvényen is részt vett államtitkár asszony. A 10 legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó gyalogló klubvezetőt külön elismeréssel, emlékplakettel jutalmazta.

– Egy nem budapesti térségi rendezvény megszervezésének terhe kinek a vállát nyomja?

– Minden településen a helyi vezető a fő „motor” egy regionális nap megszervezésében. Az Alapítvány és az Országos Gyalogló Idősklub Hálózat önkéntesei minden esemény szervezését a második vonalból támogatják. Itt, Sopronban is az előkészítő munkák és szervezés meghatározó része a helyi gyalogló klubot vezető Dr. Sütő Teréz irányításával valósult meg. Nagy megtiszteltetés, ha a polgármester személyesen megjelenik és üdvözli a „régebb óta fiatalokat”. Volt két olyan rendezvényünk is, ahol a régió országgyűlési képviselője is megtisztelte személyes jelenlétével és buzdító beszédével a regionális rendezvényt. Sopronban a rendezvényt Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg.

– Mi a küldetése a MoSa Alapítványnak?

– Az Alapítvány legfontosabb célkitűzése, hogy megmozdítsa és rendszeres mozgásra buzdítsa azokat a nyugdíjasokat, akik még nem mozognak, gyalogolnak. A gyaloglás az egyik legolcsóbb mozgásforma, mert csak egy jó cipő kell hozzá. Ugyanakkor a magányos idős emberek társaságra lelnek a galogló klubokban és ez szellemileg, mentálisan is jó hatással van rájuk. A MoSa Alapítvány küldetését és tevékenységét minden alkalommal bemutatom a környező településekről megjelent gyaloglóknak és klubvezetőknek. A gyalogló klubhálózat nyújtotta előnyökről és lehetőségekről is részletes tájékoztatást adok.

– Szoktak-e a mentornapok alkalmával orvosok is szót kapni?

– Minden esetben egy-egy vendég előadó orvos vázol hiteles képet a rendszeres mozgás előnyeiről. Sopronban Dr. Amberger Erzsébet, nyugalmazott tisztifőorvos, a Monspart Sarolta az idősekért díj idei kitüntetettje előadásában – többek között – a gyaloglás számtalan pozitív élettani hatását sorolta fel. Kivételes alkalom volt Sopronban, hogy Csillag Zoltán, mentőtechnikus, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Régiójának kommunikációs munkatársa a gyaloglás közbeni esetleges balesetek megelőzéséről és az elsősegélynyújtás fontosságáról beszélt.

A mentorképzés a gyaloglóklub vezetők esetében mire terjed ki?

– Minden rendezvényünkön a gyaloglóklub-vezetők motiváló, rugalmas eszköztárát Eperjesi Amina minősített coach, az európai szakmai szövetség elnökhelyettese mutatja be. Nagyon széles a skála, az értő figyeléstől kezdve, a nyitott kérdések feltevésén keresztül, a napi lelki állapot feltérképezéséig sok mindent kell a klubvezetőnek megtennie. Rendszeresen segítjük a klubvezetőket vezetői módszertani képzéssel is.

A gyaloglás nemcsak mozgás, edzés, hanem ÉLMÉNY is, befogadó társaság, klub, szerető közeg. Minden konferencián szervezünk egy „kakukk tojást”, aki színesíti a programot, így vendégünk volt már – többek között – a Dumaszínház alapítója, Litkai Gergely is. A soproni konferencia résztvevőinek felpezsdítéséről Bartók Ildikó táncoktató gondoskodott ülő táncbemutató-oktatással, melyet a mozgásukban akadályozott idősek egészségvédelme és közérzet javítása érdekében dolgozott ki.

Reménykedünk abban, hogy egyre több olyan nyugdíjashoz elér a jelenleg 280 gyaloglóklub híre, aki még nem mozgott rendszeresen és a saját minőségi időskora érdekében megteszi azt a lépést, hogy csatlakozik egy klubhoz, vagy alapít egy új klubot a közeli barátaival, szomszédjaival.
 

gondola
 • A magyar jellem kincse a nemzeti összetartozás
  "Mert ne legyen kétségünk, a kitelepítések mögött is lehet látni az idegen érdeket, a szovjet akaratot" - jelentette ki Potápi Árpád János, hozzátéve: Gustáv Husák korábbi csehszlovák elnök maga beszélt arról Dobos László felvidéki magyar írónak, hogy Sztálin biztatta fel 1945-ben arra, hogy "intézzék el a magyarokat, mondván, van elég vagon".
 • Lánchíd - további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet
  A Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forintot utalt tovább két ügyvédnek, akik egyike vele azonos épületben rendelkezett irodával. 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek.
 • A Kereszténydemokata Internacionálé vezetői
  Orbán Viktor, aki a CDI-IDC egyik alelnöke, beszámolt a testületnek az európai mezőgazdasági termelőket és az autógyártókat nehéz helyzetbe sodró brüsszeli döntésekről. Kiemelte, hogy romlik az európai versenyképesség, hiszen a Egyesült Államok és Kína is sokkal magasabb gazdasági növekedést produkál, mint az EU.
 • Sem gender, sem migránsok, sem háború
  A házasság egy férfi és egy nő megszentelt kapcsolata – rögzítette az ősi törvényt Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök, miniszterelnök-helyettes.
 • Seregünk első KC-390-es szállító-repülőgépe
  Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, és intenzív ellátásra szoruló betegek/sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.
 • A Kárpát-medence legcsodálatosabb városa – Videó!
  „Mi azt akarjuk, hogy a Kárpát-medence legcsodálatosabb városává fejlődjön Budapest, és azt akarjuk, hogy legyen versenyképes társa Európa minden nemzetének fővárosának" - hangsúlyozta Latorcai Csaba.
 • Pedofilügyek nyomozása
  Az utóbbi tizennégy év jogalkotói, illetve jogalkalmazói munkájának köszönhetően nyolcszor annyi pedofil elkövetőt sikerült elítélni, mint korábban – mondta Rétvári Bence.
 • Az EP rossz döntést hozott
  Elutasítjuk a kötelező elosztást és elutasítjuk, hogy pénzt kelljen fizetnie Magyarországnak azért, mert nem vesz át migránsokat. Ez a döntés ebben a formában végrehajthatatlan, Európa számára nem jelent segítséget, és a migrációtól szenvedő társadalmak számára sem fog érdemi segítséget jelenteni - mondta Gulyás Gergely.
 • Szentkirályi Alexandra a Fidesz budapesti elnöke
  Fidesz - Magyar Polgári Szövetség budapesti választmányának elnöksége a nap folyamán tartott ülésén Szentkirályi Alexandrát választotta meg a párt budapesti elnökének, így a Fidesz főpolgármester-jelöltje a párt budapesti elnöke.
 • Árpád-házi királyok azonosítása
  Kovács Bence, az MKI Archeogenetikai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa elmondta, hogy hétfőn tárták fel Nagycenken a Széchényi Mazóleumban Wurmbrand Franciska kriptáját.
MTI Hírfelhasználó