Hazánk energiaszuverenitásáról Lakiteleken
Az energiaválságra adott európai és magyar válasz címmel tartott előadást Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Lakiteleki Népfőiskola Kölcsey Házában a Fidesz országjárása keretében. A rendezvény házigazdája a Lakiteleki Népfőiskola megálmodója és létrehozója, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke volt.
Utoljára frissítve: 2023. november 25. 11:35
2023. november 25. 10:59

A miniszter a fókuszban – Horváth Károly felvételei

Lantos Csaba energiaügyi miniszter ismertette hazánk energiaszuverenitási programját Lakiteleken. A magyar energiapolitika célja, hogy hazánk minél kevésbé legyen kiszolgáltatott a más országoktól vásárolt energiahordozóknak. A miniszter bemutatta a jövő évtől elérhető lakossági napelem pályázatot is.

Az energiaválságra adott európai és magyar válasz címmel tartott előadást Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Lakiteleki Népfőiskola Kölcsey Házában a Fidesz országjárása keretében. A rendezvény házigazdája a Lakiteleki Népfőiskola megálmodója és létrehozója, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke volt. Lezsák Sándor mutatta be az Országjárás vendégét a százötven fős hallgatóságnak.

Lantos Csaba.

A miniszter elmondta: Európa versenyképességét az elmúlt harminc évben jelentős részben a kedvező árú orosz energiahordozók biztosították – az olcsó energiahordozók korszaka azonban a koronavírus-járvánnyal, majd az orosz-ukrán háborúval véget ért. Lantos Csaba hangsúlyozta: Magyarország nagyobb mértékben függ az energiaimporttól, mint az Európai Unió átlaga, ezért azt az energiaforrást részesítjük előnyben, amelyet mi is elő tudunk állítani. Az energiafüggetlenség egyébként amerikai találmány az 1973-as olajválságból, magyarázta a miniszter, majd hozzátette: erre törekszünk mi is új források feltárásával.

Lezsák Sándor.

Ezzel ellentétben az Európai Unió ideológia-vezérelt energiapolitikát folytat.

Lantos Csaba közölte: Pakson meglehetősen sok – 36 hónapra elegendő – fűtőanyag tartaléka van az országnak, amelyet nemsokára 40 hónapnyira emel a kormányzat.

A jövőről szólt a miniszter előadása.

A napelemekről szólva a miniszter kifejtette: ma Magyarországon mintegy 245 ezer háztartás rendelkezik napelemmel, de ez a szám az eddigi rendszer korlátai miatt nem bővíthető, mivel csúcsidőben annyi energiát termelt, hogy azt a mennyiséget már nem lehetett hasznosítani. Ezért a kormány azt támogatja, hogy a napelem energiatermelésével együtt járjon a tárolás is – ennek kapcsán beszélt a miniszter a Napelem Plusz Programról. A Program keretében 2024 januárjától napelem és akkumulátor együttes telepítésére 45 százalékos támogatás igényelhető háztartások részére – a befektetés a kormányzat számításai szerint nyolc év alatt térül meg.

A rangos szellemi műhely.

Az előadás után kérdésre válaszolva Lantos Csaba elmondta, hogy a kormány dolgozik a vállalkozások rendszerhasználati díjainak csökkentésén.

MTI
Címkék:
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
 • Új pszichoterápiás központ
  Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.
 • Orbán Viktor a német kancellárral tárgyal
  A közlemény szerint a kétoldalú tárgyalásokon a júliusban kezdődő, fél éves magyar EU-elnökséggel kapcsolatos terveket és programokat tekintik át.
 • 3300 éves hajómaradvány Izrael partjainál
  A hajó rakományát, az amforákat, vagyis a cserépből készült tárolóedényeket a régészek késő bronzkori, kánaáni kultúrából datálták, vagyis 3300-3400 évesre becsülik.
 • Fiataljaink hannoveri sikere
  A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.
 • Európa-bajnok lányaink
  Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.
 • Orbán Viktor a Baden-württembergi kormányfővel tárgyalt
  2023-ban Magyarország Baden-Württemberg 12. legfontosabb kereskedelmi partnere volt. A teljes forgalmat tekintve Németország tartományai közül Baden-Württemberg a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk.
 • Magyarjaink Stuttgartban
  A menet eleje 15 óra után néhány perccel megérkezett az MHP Arénához. A vonuláson nagyságrendileg ugyanannyi drukker vett részt, mint múlt szombaton a Svájc elleni nyitófordulós mérkőzés alkalmával Kölnben.
 • EURO-2024 - Németország-Magyarország 2-0
  A németek labdabiztosabbak voltak, ám nekünk több helyzetünk volt. A német csapatnak szerencséje volt, nekünk ezen a meccsen nem.
MTI Hírfelhasználó