Ukrajnában 2025-2026 körül nyílhat esély a tűzszünetre
Kinyilváníthatja bárki a készségét a tárgyalásokra – ezt általában Moszkva hangoztatja –, a szembenálló felek álláspontja oly messze van egymástól, hogy a tűzszünet egyelőre nem időszerű. Ez akkor jöhet el, ha a Nyugat nem akarja tovább támogatni Ukrajnát. Erről nincs szó – rögzíti Stier Gábor.
2023. november 23. 09:41

600 mérföldes arcvonal – washington post

Ukrajnában "tragédia" történik, és meg kell találni a módját annak, hogy mielőbb vége legyen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20-csoport szerdai online csúcstalálkozóján. Stier Gábort, a moszkvater.com főszerkesztőjét kérdezte a Gondola.

– Főszerkesztő úr, Putyin rögzítette: a katonai akció nyilvánvalóan mindig tragédia. Konkrét emberek, konkrét családok és az ország egészének tragédiája. És feltétlenül el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet megállítani ezt a tragédiát". Mindkét háborús fél több százezerben jelöli meg az ellenség emberveszteségét. Akár Moszkva, akár Kijev állítja meg az öldöklést, a társadalom megkérdezi: de hát elnök úr, miért haltak meg a fiaink? Mi kívülállók miért látjuk azt, hogy lehetetlen ezt a háborút politikusi döntéssel leállítani?

- Egy háború általában valamelyik fél győzelmével, vagy a szembenállók teljes kimerülésével ér véget. Jelenleg egyik eset sem áll fenn. Ukrajna ugyan öles léptekkel halad a kimerülés felé, a Nyugat azonban annyi segítséget adni fog, hogy az összeomlást elkerülje. De jelen állás szerint Oroszország sem tekinthető egyértelmű győztesnek. Hogy mást ne mondjak, még a Donbassz egészét sem ellenőrzi. Így aztán kinyilváníthatja bárki a készségét a tárgyalásokra – ezt általában Moszkva hangoztatja –, a szembenálló felek álláspontja oly messze van egymástól, hogy a tűzszünet egyelőre nem időszerű. Ez akkor jöhet el, ha a Nyugat nem akarja tovább támogatni Ukrajnát. Erről nincs szó. Mint ahogy az eredetileg kitűzött céljait még Oroszország sem érte el. Szóval, hosszú háborúval számolok, és 2025-2026 körül látok esélyt a tűzszüneti tárgyalásokra.

– Putyin rámutatott, hogy nem Oroszország, hanem Ukrajna utasítja el a tárgyalásokat, és zárkózik el a párbeszéd elől, miközben Moszkva mindig is készen állt erre. Hónapokig állt az orosz hadsereg az ukrán határon a hadművelet megkezdése előtt. Akár Kijev, akár a brüsszeli NATO-központ egyeztetésbe kezdhetett volna. Ám az akkori vérgőzösségük azóta sem enyhült. Kialakulhat-e és hogyan olyan külső erő, amely Washingont békére kényszerítheti?

- Washingtont nem csak külső erő kényszerítheti arra, hogy leültesse tárgyalni Kijevet. Ez lehet akár az amerikai elnökválasztási kampány is. Most is látjuk, azért akadozik a további támogatások jóváhagyása, mert a republikánusok ezen keresztül próbálnak nyomást gyakorolni a demokratákra. Még az is előfordulhat, hogy Bidenék számára a kampányban olyan toxikussá válik az ukrajnai háború kérdése, hogy el kell engedni. Erre azonban kicsi az esély, hiszen ezt valójában a republikánusok sem akarják, csupán felhasználják a kérdést a belpolitikai csatározásokban. De igen, külső tényezők is meghátrálásra kényszeríthetik Amerikát. Mégpedig akkor, ha egyszerre több háborúban is érintetté válik. De mint látjuk, azért Kína egyelőre óvatos a tajvani kérdés lerendezésével.

Még messze van az orosz–ukrán háború vége: beszélgetés Stier Gábor politikai elemzővel, Oroszország-szakértővel

Stier Gábor – erdelyi naplo

– A szerdai orosz hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán mintegy 520 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. Naponta olvassunk ezeket a gigantikus számokat: a Kárpátalján meghalt 19 katona ebben az összehasonlításban nem tűnik egetverőnek, ám abban az ügyben hosszan vizsgálódnak. Mi bújhat meg az ellentmondás mögött?

- A munkácsi 128-as hegyivadász-dandárt ért támadás vezetési hiba miatt következett be. Nem szabad az orosz tüzérség hatókörén belül állománygyűlést tartani. Ezért a vizsgálat. Ettől függetlenül a politikai és a katonai vezetés között az ellentámadás kifulladása miatt megnövekedett a feszültség, egymásra tolják a felelősséget – ez zajlik egyébként a Nyugat és Ukrajna között is –, de ez egyelőre nem jelenti azt, hogy ne ugyanazt akarnák. Csak másképp. A belpolitikai helyzet persze a sikerek elmaradásával mind turbulensebb lesz, és ez szintén fenyegetheti összeomlással az ukrán felet. A Nyugat azonban láthatóan ezt a belső feszültséget is igyekszik kezelni. Erről szólhatott egyebek mellett az amerikai védelmi miniszter minapi kijevi látogatása.  

Molnár Pál

gondola
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
 • Új pszichoterápiás központ
  Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.
 • Orbán Viktor a német kancellárral tárgyal
  A közlemény szerint a kétoldalú tárgyalásokon a júliusban kezdődő, fél éves magyar EU-elnökséggel kapcsolatos terveket és programokat tekintik át.
 • 3300 éves hajómaradvány Izrael partjainál
  A hajó rakományát, az amforákat, vagyis a cserépből készült tárolóedényeket a régészek késő bronzkori, kánaáni kultúrából datálták, vagyis 3300-3400 évesre becsülik.
 • Fiataljaink hannoveri sikere
  A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.
 • Európa-bajnok lányaink
  Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.
 • Orbán Viktor a Baden-württembergi kormányfővel tárgyalt
  2023-ban Magyarország Baden-Württemberg 12. legfontosabb kereskedelmi partnere volt. A teljes forgalmat tekintve Németország tartományai közül Baden-Württemberg a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk.
 • Magyarjaink Stuttgartban
  A menet eleje 15 óra után néhány perccel megérkezett az MHP Arénához. A vonuláson nagyságrendileg ugyanannyi drukker vett részt, mint múlt szombaton a Svájc elleni nyitófordulós mérkőzés alkalmával Kölnben.
 • EURO-2024 - Németország-Magyarország 2-0
  A németek labdabiztosabbak voltak, ám nekünk több helyzetünk volt. A német csapatnak szerencséje volt, nekünk ezen a meccsen nem.
MTI Hírfelhasználó