A keresztény civilizáció védelme a feladatunk
"Az a Szent István, aki a keresztény civilizációt választotta, és úgy lett a keresztény Európa része, hogy eközben nem lettünk sem a Bizánci Birodalom, sem a Német-római Császárság hűbérese" - mondta Semjén Zsolt, hozzátéve: pontosan ugyanez a feladatuk ma is, a keresztény civilizáció és a nemzeti szuverenitás védelme.
Utoljára frissítve: 2023. november 18. 16:29
2023. november 18. 11:49

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke beszédet mond a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

 

Ma is a keresztény civilizáció és a nemzeti szuverenitás védelme a feladatunk - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Fidesz 30., tisztújító kongresszusán szombaton, Budapesten.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a rendezvényen első felszólalóként a KDNP és a szövetséges társszervezetek nevében köszöntötte a résztvevőket.
   
Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a mi önértelmezésünk az, hogy a magyar történelem folyamának, a magyar küldetésnek a részesei vagyunk itt és most. Ennek a küldetésnek a fundamentuma Szent István - mutatott rá.
   
"Az a Szent István, aki a keresztény civilizációt választotta, és úgy lett a keresztény Európa része, hogy eközben nem lettünk sem a Bizánci Birodalom, sem a Német-római Császárság hűbérese" - mondta, hozzátéve: pontosan ugyanez a feladatuk ma is, a keresztény civilizáció és a nemzeti szuverenitás védelme.
   
Semjén Zsolt kijelentette: készen állnak arra, hogy folytassák Szent István országépítő nagy művét.
   
A miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy 79 évvel ezelőtt ezekben a napokban alakult meg a Kereszténydemokrata Néppárt Varga László otthonában. "1944-ben ellene mondva a náci ideológiának, diktatúrának és a német birodalmi megszállásnak, majd 1945 után ellene mondva a kommunista ideológiának és szovjet megszállásnak" - mondta. 1947-ben a Barankovics István vezette KDNP megnyerte a parlamenti választásokat, amit aztán a kommunisták a kékcédulákkal elcsaltak - jelentette ki. A párt vezetői vagy emigrációba kényszerültek vagy börtönbe kerültek, de egyikük sem lett kollaboráns - közölte. Kitért arra, hogy 1956-ban újjászervezték a pártot Bibó István és a forradalom támogatására és végül 1990-ben lettek Antall József kormányában rendszerváltoztató kormánypárt.
   
"Azóta Orbán Viktor minden korábbi, jelenlegi és jövőbeni kormányának tagja az ország építésében" - fogalmazott.
   
Kiemelte: a KDNP nemcsak az egyetlen történelmi párt a magyar politika palettán, hanem az egyetlen világnézeti párt.
   
Rámutatott: minden keresztény párt esetében az a nagy kérdés, ha minden tekintetben hűségesek a keresztény történelmi egyházak társadalmi tanításához, akkor az sokszor nem találkozik a közízléssel. Ez annak a kockázatával jár, hogy elveszítik a lehetőséget az ország irányítására, formálására.
   
Semjén Zsolt azt mondta: a másik lehetőség, hogy engednek a "mainstreamnek" és egyre több és több kérdésben adják fel az autentikus keresztény álláspontot. Ezzel esetleg ideig-óráig meg lehet tartani szavazatokat, de a kérdés az, hogy akkor mitől keresztény párt - fogalmazott. Az önfeladás következménye - ahogy ezt Nyugat-Európában látják - a szellemi térvesztés mellett a szavazatvesztés - figyelmeztetett.
   
"A mi válaszunk" erre Magyarországon a KDNP és a Fidesz szövetsége, ahol a KDNP egy világnézeti párt, a Fidesz egy keresztény ihletettségű nagy néppárt - rögzítette.
   
Szövetségük, kiegészülve a társadalom szinte minden szegmensével ma a magyar történelem és az európai unió legsikeresebb politikai formációja - mondta, hozzátéve: politikai csodaként negyedszer nyerték meg kétharmaddal a parlamenti választásokat.
   
Semjén Zsolt értékelése szerint ez nemcsak a politikai konstrukcióból következik, hanem az emberi minőségből is. Szövetségük kipróbált bajtársi hűség - fogalmazott.
   
A miniszterelnök-helyettes a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéket egy viccel minősítette. Azt mondta, úgy vannak, mint Grün, amikor nősül és megkérdezik tőle, milyen a mennyasszony. Úgy válaszol, ízlés dolga, nekem speciel nem tetszik.
   
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Pásztor Istvánról, a Vajdasági Magyar Szövetség közelmúltban elhunyt elnökéről emlékezett meg. Úgy fogalmazott: harcostársuk, barátuk volt, a Kárpát-medencei magyarok egyik égtartó embere, aki tudott valamit, amit csak az igazán nagy államférfiak tudnak. Azt, hogy akkor vagy hű a nemzetedhez, akkor szolgálod közösségi vezetőként, ha a jövőjét biztonságba helyezed - mondta.
   
A külhoni magyar politikus "kopernikuszi fordulatként" jellemezte az Orbán-kormány által végrehajtott nemzetpolitikai változtatásokat, amelynek lényege, száz év után nem Magyarország van az egyik oldalon és határon túli magyar kisebbségek a másik oldalon, hanem magyarok vannak a határon innen és túl, akiket megillet az állampolgárság, kormányzati támogatás és a közös felelősség.
   
Ma nem az a kérdés, hogy ki mit kap a másiktól, hanem az a helyes megközelítés, hogy ki mit tud adni a másiknak - közölte, kiemelve: ma bátran és emelt fővel mondhatjuk, hogy az összes baj ellenére erősebbek vagyunk, mint bármikor az elmúlt száz évben. Van okunk hinni abba, hogy a 21. század jobb lesz, mint a 20. század volt - fogalmazott.
   
Kitért az elkövetkező időszakban, a környező országokban rendezendő választásokra, és azt mondta, egyetlen opció van, "győznünk kell". A határon túli politikai közösségek számára csak akkor van győzelem, ha a magyarok szavazatainak 85-90 százalékát megszerezték. Az ötven százalék politikai halál, a 60 százalék, de még a kétharmad nem elegendő esetükben a sikerhez, a győzelemhez.
   
Kiemelte: azért kell dolgozniuk, hogy a közösségüket ne hagyják politikai eszköz nélkül. Ez nemcsak egy politikai feladat, hanem morális kötelességük is - jelentette ki Kelemen Hunor.
   
A politikus a jövőre nézve bizakodó volt, azt mondta, megszületett egy olyan Kárpát-medencei integráció, amely nemcsak nemzeti érték, de olyan példa is, amely megvilágítja a helyes utat.
   
Kijelentette: ők nem arra szerződtek, hogy nekik megmondják Brüsszelből, mi a helyes, hanem arra, hogy segítsék, hogy az őshonos kisebbségek ugyanazokat a jogokat élvezzék keleten, mint nyugaton. Ma a régióban kettős mérce van Magyarországgal és a romániai magyarokkal szemben is - tette hozzá.

MTI
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
 • Új pszichoterápiás központ
  Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.
 • Orbán Viktor a német kancellárral tárgyal
  A közlemény szerint a kétoldalú tárgyalásokon a júliusban kezdődő, fél éves magyar EU-elnökséggel kapcsolatos terveket és programokat tekintik át.
 • 3300 éves hajómaradvány Izrael partjainál
  A hajó rakományát, az amforákat, vagyis a cserépből készült tárolóedényeket a régészek késő bronzkori, kánaáni kultúrából datálták, vagyis 3300-3400 évesre becsülik.
 • Fiataljaink hannoveri sikere
  A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.
 • Európa-bajnok lányaink
  Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.
 • Orbán Viktor a Baden-württembergi kormányfővel tárgyalt
  2023-ban Magyarország Baden-Württemberg 12. legfontosabb kereskedelmi partnere volt. A teljes forgalmat tekintve Németország tartományai közül Baden-Württemberg a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk.
 • Magyarjaink Stuttgartban
  A menet eleje 15 óra után néhány perccel megérkezett az MHP Arénához. A vonuláson nagyságrendileg ugyanannyi drukker vett részt, mint múlt szombaton a Svájc elleni nyitófordulós mérkőzés alkalmával Kölnben.
 • EURO-2024 - Németország-Magyarország 2-0
  A németek labdabiztosabbak voltak, ám nekünk több helyzetünk volt. A német csapatnak szerencséje volt, nekünk ezen a meccsen nem.
MTI Hírfelhasználó