Az EU-ban több évtizede értékválság van
"Ez demokráciaellenes, mivel ezeket a civil szervezetek nem választották meg, így nem rendelkeznek a megfelelő legitimitással, mégis annyira erősek, hogy bele tudnak szólni a uniós törvényhozásba" - húzta alá Frank Füredi.
2023. november 17. 21:53

mcc brussels

Az Európai Unióban több évtizede értékválság van, és ezt az űrt azzal kívánják betölteni, hogy a fiatalok szexuális identitással összefüggő kérdéseit próbálják előtérbe helyezni - jelentette ki Frank Füredi, a Matthias Corvinus Collegium brüsszeli képzési központjának (MCC Brussels) igazgatója az MTI-nek csütörtökön adott nyilatkozatában.

A képzési központ Hogyan vette be az LMBTQ-lobbi az EU-t? címmel tartott vitaestet, amelynek keretében akadémikusok folytattak eszmecserét arról, hogyan váltak a szexualitással és a társadalmi nemmel kapcsolatos radikális gondolatok az uniós törvényhozás alapjává. A rendezvényen egy új tanulmányt is bemutattak Hogyan használta fel az EU az LMBTI-t a keleti országok démonizálására címmel.
   
Füredi elmondta: létezik egy olyan fogalom, hogy a gender-identitás fősodratba helyezése, és ez az unióban egyfajta tényezővé vált. Ha uniós pályázatra jelentkezik valaki, fontos szemponttá válik az, hogyan viszonyul a LMBTI-közösséghez. A szexuális kisebbségek védelme és a különböző gender-orientációk köztudatba való bevezetése az EU-politika szerves része - legyen szó oktatás- vagy közlekedéspolitikáról -, és nagyban befolyásolja az úgynevezett jogállamisági kérdéseket - magyarázta.
   
Véleménye szerint az LMBT-lobbit képviselő civil szervezetek, amelyek az évek alatt globális hálózattá épültek ki, kihasználják az általános értékválságot, és saját propagandájukat használják fel fegyverként olyan országok ellen - mint több közép- és kelet-európai ország -, amelyek nem feltétlenül a szexuális jogokat határozzák meg prioritásként. Jogosultnak érzik magukat arra, hogy az ilyen országokat megbüntessék, és ezzel azt kívánják elérni, hogy gyengüljön az adott állam szuverenitása.
   
"Ez demokráciaellenes, mivel ezeket a civil szervezetek nem választották meg, így nem rendelkeznek a megfelelő legitimitással, mégis annyira erősek, hogy bele tudnak szólni a uniós törvényhozásba" - húzta alá.
   

Füredi szerint a magánélet tiszteletben tartása minden demokráciában alapvető fontosságú, a probléma azonban az, hogy az uniós intézmények, az LMBTI-t képviselő civil szervezetek segítségével megpróbálják egy adott országra és annak társadalmára erőltetni a nemi identitással és a társadalmi nemmel kapcsolatos saját narratívájukat.
   
Carlton Brick, a Nyugat-skóciai Egyetem oktatója, az MCC Brussels új tanulmányának szerzője elmondta: értekezésében azt vizsgálta, hogy az Európai Unió hogyan helyezte az LMBT-jogokat és az egyenlőség kérdéseit a többi tagállammal, különösen a keleti és balkáni tagállamokkal fenntartott kapcsolatának központjába.
   
Mint mondta, a tanulmány célja, hogy megnyissa a vitát arról, hogy ezt a kérdést az EU milyen módon használta fel arra a célra, hogy diktálhasson, ahelyett, hogy párbeszédet folytatna. Véleménye szerint ennek gyökerei a 2004-es bővítésben keresendők, ahol a szexuális identitás kérdése sokkal inkább előtérbe került a csatlakozó tagállamok "tesztelésében."
   
"Ezt a témát ma arra használják, hogy a kelet-európai tagállamokat becsméreljék és démonizálják" - jelentette ki Brick.
   
Arra is kitért, hogy az elmúlt körülbelül 20 évben az olyan kérdések, amelyek egykor magánjellegűek és személyesek voltak, egyre inkább a kormányok és a politikai döntéshozók tulajdonává váltak. "Jelenleg egy nagyon összehangolt erőfeszítés folyik olyan szervek részéről, mint az EU, hogy a szexuális identitáspolitikát a fegyelmezés eszközeként, a szülői tekintély és a helyi demokratikus elszámoltathatóság elleni fegyverként használják fel - húzta alá a skóciai egyetem oktatója.

MTI
 • A bíró hibázott, a németek bezsebelték a gólt
  Ekkora rendezvényen nem lehet ekkora hibát elkövetni. A játékvezető nem kezelte egyformán a játékosokat. Náluk egyes játékosoknak négy-öt Bajnokok Ligája-címe van, nekem pedig egy sincs, ezért rendkívül arrogáns módon küld el a bíró. Sajnos ilyen irányba megy el a bíráskodás" - leplezte le a szélsőségesen rossz holland játékvezetőt Nagy Ádám.
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
 • Új pszichoterápiás központ
  Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.
 • Orbán Viktor a német kancellárral tárgyal
  A közlemény szerint a kétoldalú tárgyalásokon a júliusban kezdődő, fél éves magyar EU-elnökséggel kapcsolatos terveket és programokat tekintik át.
 • 3300 éves hajómaradvány Izrael partjainál
  A hajó rakományát, az amforákat, vagyis a cserépből készült tárolóedényeket a régészek késő bronzkori, kánaáni kultúrából datálták, vagyis 3300-3400 évesre becsülik.
 • Fiataljaink hannoveri sikere
  A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.
 • Európa-bajnok lányaink
  Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.
 • Orbán Viktor a Baden-württembergi kormányfővel tárgyalt
  2023-ban Magyarország Baden-Württemberg 12. legfontosabb kereskedelmi partnere volt. A teljes forgalmat tekintve Németország tartományai közül Baden-Württemberg a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk.
 • Magyarjaink Stuttgartban
  A menet eleje 15 óra után néhány perccel megérkezett az MHP Arénához. A vonuláson nagyságrendileg ugyanannyi drukker vett részt, mint múlt szombaton a Svájc elleni nyitófordulós mérkőzés alkalmával Kölnben.
MTI Hírfelhasználó