Éljen Petőfi!
"Nagy lelkesedéssel dolgoztunk azon, hogy közelebb hozzuk a mai fiatalokhoz is a magyar költészet géniuszát, hogy rádöbbenhessenek ők is arra, hogy Petőfi milyen modern volt, mennyi szellemesség, mennyi vidámság és persze forradalmi szenvedély lakozott benne" - idézik Zs. Vincze Zsuzsa társrendező-koreográfus szavait.
2023. november 15. 08:31

Jelenet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Éljen Petőfi! című előadásának próbáján a Müpában 2023. november 14-én. A Petőfi Sándor életéről készült táncszínjátékot Zsuráfszky Zoltán rendezte, koreografálta Zs. Vincze Zsuzsa társrendező-koreográfus, a bemutató 2023. november 15-én lesz. MTI/Lakatos Péter

Éljen Petőfi! címmel látható táncszínjáték a költő életéről szerdán és csütörtökön a Müpa Fesztivál Színházában a Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából rendezett emlékévben.

Petőfi neve és a népi kultúra, a magyar népdal és a nép költőjének életműve elválaszthatatlanok egymástól - olvasható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
Azt írják, a költő versei legszebb népdalaink szövegeiként a mai napig fennmaradtak; sokan nem is tudják, hogy egy régi stílusú népdalt hallgatva éppen egy Petőfi-vers szövegét hallják.
   
A Müpa 2023/24-es évadában az évad együttesének választott Magyar Nemzeti Táncegyüttes látványos, színes táncképekkel, gyakran vidám táncjelenetekkel idézi meg a költő kalandos, rövid életútját legújabb ifjúsági táncszínjátékában.
   
A darabban Herczegh Péter, a Nemzeti Színház színművésze személyesíti meg Petőfit, ő vezeti végig a nézőket az életúton. A születés után a diákévek következnek, majd a vándorszínészlét szépségei, miközben A helység kalapácsa emblematikus alakjait, jeleneteit is megidézik. Nem maradhat ki a darabból az 1848-as forradalom, március tizenötödike eufóriája, ahogy a véres csaták sem, és az utolsó versek is helyet kaptak a produkcióban.
   
A közleményben Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus szavait idézik, aki azt mondta: az előadás Petőfijének gondolatai, vívódásai néha párhuzamosan jelennek meg a szöveges és táncos epizódokban. Időnként a kronologikus sorrendet is megbontják, hogy élvezetes, sodró lendületű produkció szülessen.
   
"Nagy lelkesedéssel dolgoztunk azon, hogy közelebb hozzuk a mai fiatalokhoz is a magyar költészet géniuszát, hogy rádöbbenhessenek ők is arra, hogy Petőfi milyen modern volt, mennyi szellemesség, mennyi vidámság és persze forradalmi szenvedély lakozott benne" - idézik Zs. Vincze Zsuzsa társrendező-koreográfus szavait.
   
Kiemelik, az alkotópáros által megálmodott táncszínjáték egyszerre könnyed és szórakoztató, ugyanakkor a magyarságról, identitásról és kultúráról gondolkodó és gondolkodtató, nagyszabású munka.

MTI
 • A magyar jellem kincse a nemzeti összetartozás
  "Mert ne legyen kétségünk, a kitelepítések mögött is lehet látni az idegen érdeket, a szovjet akaratot" - jelentette ki Potápi Árpád János, hozzátéve: Gustáv Husák korábbi csehszlovák elnök maga beszélt arról Dobos László felvidéki magyar írónak, hogy Sztálin biztatta fel 1945-ben arra, hogy "intézzék el a magyarokat, mondván, van elég vagon".
 • Lánchíd - további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet
  A Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forintot utalt tovább két ügyvédnek, akik egyike vele azonos épületben rendelkezett irodával. 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek.
 • A Kereszténydemokata Internacionálé vezetői
  Orbán Viktor, aki a CDI-IDC egyik alelnöke, beszámolt a testületnek az európai mezőgazdasági termelőket és az autógyártókat nehéz helyzetbe sodró brüsszeli döntésekről. Kiemelte, hogy romlik az európai versenyképesség, hiszen a Egyesült Államok és Kína is sokkal magasabb gazdasági növekedést produkál, mint az EU.
 • Sem gender, sem migránsok, sem háború
  A házasság egy férfi és egy nő megszentelt kapcsolata – rögzítette az ősi törvényt Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök, miniszterelnök-helyettes.
 • Seregünk első KC-390-es szállító-repülőgépe
  Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, és intenzív ellátásra szoruló betegek/sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.
 • A Kárpát-medence legcsodálatosabb városa – Videó!
  „Mi azt akarjuk, hogy a Kárpát-medence legcsodálatosabb városává fejlődjön Budapest, és azt akarjuk, hogy legyen versenyképes társa Európa minden nemzetének fővárosának" - hangsúlyozta Latorcai Csaba.
 • Pedofilügyek nyomozása
  Az utóbbi tizennégy év jogalkotói, illetve jogalkalmazói munkájának köszönhetően nyolcszor annyi pedofil elkövetőt sikerült elítélni, mint korábban – mondta Rétvári Bence.
 • Az EP rossz döntést hozott
  Elutasítjuk a kötelező elosztást és elutasítjuk, hogy pénzt kelljen fizetnie Magyarországnak azért, mert nem vesz át migránsokat. Ez a döntés ebben a formában végrehajthatatlan, Európa számára nem jelent segítséget, és a migrációtól szenvedő társadalmak számára sem fog érdemi segítséget jelenteni - mondta Gulyás Gergely.
 • Szentkirályi Alexandra a Fidesz budapesti elnöke
  Fidesz - Magyar Polgári Szövetség budapesti választmányának elnöksége a nap folyamán tartott ülésén Szentkirályi Alexandrát választotta meg a párt budapesti elnökének, így a Fidesz főpolgármester-jelöltje a párt budapesti elnöke.
 • Árpád-házi királyok azonosítása
  Kovács Bence, az MKI Archeogenetikai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa elmondta, hogy hétfőn tárták fel Nagycenken a Széchényi Mazóleumban Wurmbrand Franciska kriptáját.
MTI Hírfelhasználó