Hölle és a magyar csapat megvédte címét
A 26 éves Hölle a díjhajtást fölényesen megnyerte, majd a szombati maratonhajtásban még növelte is az előnyét, éllovas pozícióját pedig a vasárnapi akadályhajtásban simán megőrizte.
2023. október 1. 17:56

horsesdaily,com

Hölle Martin egyéniben, illetve a magyar csapat - Osztertág Kristóffal és ifj. Fekete Györggyel kiegészülve - megvédte címét a franciaországi Le Pin au Haras-ban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon.

Az immár nyolcszoros világbajnok Hölle és a válogatott sikerével sorozatban hatodszor mind a két aranyérem Magyarországé lett, ami egyedülálló a sportág történetében. Tíz és nyolc éve az egyéni küzdelmet a magyar szövetség jelenlegi elnöke, a 12-szeres világbajnok Lázár Vilmos nyerte, 2017-ben, 2019-ben, 2021-ben és most pedig Hölle bizonyult a legjobbnak. Ifj. Fekete és Osztertág sem első vb-címét ünnepelte, előbbi 2021-ben, utóbbi pedig 2019-ben lett aranyérmes a csapattal.
   
A 26 éves Hölle a díjhajtást fölényesen megnyerte, majd a szombati maratonhajtásban még növelte is az előnyét, éllovas pozícióját pedig a vasárnapi akadályhajtásban simán megőrizte. A második helyen a maratonhajtás után az akadályhajtást is megnyerő svájci Marcel Luder, a harmadikon pedig a holland Erik Evers végzett. Csapatban a magyarok mögött a svájciak és a németek zártak dobogós pozícióban.
   
Noha Höllének és a magyar csapatnak is tetemes előnye volt, mégsem lehetett biztosra venni a kettős sikert, mivel az akadályhajtás pályavezetése olyannyira nehéz volt, hogy végül egyetlen versenyző sem tudta három hibapontot érő verőhiba nélkül és a 2:48 perces limitidőn belül teljesíteni. Mivel ifj. Fekete 7,37 hibapontjával remekül hajtott, így a csapatarany szinte biztossá vált, de Höllének is volt bőven hibázási lehetősége az egyéni sikerhez tekintve, hogy a mögötte második francia Francois Dutilloy és a harmadik ausztrál Tor van den Berge is sokat rontott. A magyar klasszis azt a taktikát választotta, hogy inkább lassabb tempóban hajtja Eppie és Juventus nevű lovait, de nem akar labdát leverni a bójákról. A terv tökéletesen sikerült, mivel verőhiba nélkül szlalomozott végig a pályán Hölle, aki némi időtúllépésért 7,88 hibapontot kapott, de így is magabiztosan végzett az élen.
   
Ifj. Fekete a 12. helyre jött fel, míg az egyéni dobogó reményében kockáztató, emiatt az akadályhajtást kissé elrontó Osztertág a 19. pozícióba esett vissza.

Az egyéni indulók közül az előző két vb-n a győztes csapatban szereplő ifj. Dobrovitz József szintén sokat rontott, így csak 44. lett összetettben, míg az akadályhajtást harmadik helyen záró Kákonyi Norbert összetettben a 22. helyre tört előre, Penzer László pedig 32., Tóth Andrea 50. lett.
   
"A magyar fogathajtók ismét sporttörténelmet írtak, amihez gratulálok. Hölle sorozatban negyedik egyéni diadalával a szakág koronázatlan királya lett" - fogalmazott az MTI-nek Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség 12-szeres világbajnok elnöke, aki egyéniben öt, csapatban pedig hét diadalt számlál.

"A hat világbajnokság óta tartó veretlenségi sorozatot 2013-ban és 2015-ben még mi kezdtük el az öcsémmel, Zoltánnal, azóta pedig a generációváltás sikerrel meg tudott valósulni".
   
A vb-n, amely vasárnap a szokásoknak megfelelően az akadályhajtással zárul, 24 ország 91 fogathajtója indult.

    A végeredmény:

    egyéni:

1. Hölle Martin 145,83 hibapont
2. Marcel Luder (svájci) 158,77
3. Erik Evers (holland) 163,42
...12. ifj. Fekete György 171,91
...19. Osztertág Kristóf 179,65
...22. Kákonyi Norbert 181,34
...32. Penzer László 187,86
...44. ifj. Dobrovitz József 193,27
...50. Tóth Andrea 198,31

    csapat:

1. Magyarország (Hölle Martin, Osztertág Kristóf, ifj. Fekete György) 302,56 hibapont

2. Svájc (Marcel Luder, Stefan Ulrich, Werner Ulrich) 317,04
3. Németország (Marco Freund, Anna Sandmann, Dennis Schneiders) 322,72
 

MTI
Címkék:
 • A magyar jellem kincse a nemzeti összetartozás
  "Mert ne legyen kétségünk, a kitelepítések mögött is lehet látni az idegen érdeket, a szovjet akaratot" - jelentette ki Potápi Árpád János, hozzátéve: Gustáv Husák korábbi csehszlovák elnök maga beszélt arról Dobos László felvidéki magyar írónak, hogy Sztálin biztatta fel 1945-ben arra, hogy "intézzék el a magyarokat, mondván, van elég vagon".
 • Lánchíd - további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet
  A Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forintot utalt tovább két ügyvédnek, akik egyike vele azonos épületben rendelkezett irodával. 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek.
 • A Kereszténydemokata Internacionálé vezetői
  Orbán Viktor, aki a CDI-IDC egyik alelnöke, beszámolt a testületnek az európai mezőgazdasági termelőket és az autógyártókat nehéz helyzetbe sodró brüsszeli döntésekről. Kiemelte, hogy romlik az európai versenyképesség, hiszen a Egyesült Államok és Kína is sokkal magasabb gazdasági növekedést produkál, mint az EU.
 • Sem gender, sem migránsok, sem háború
  A házasság egy férfi és egy nő megszentelt kapcsolata – rögzítette az ősi törvényt Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök, miniszterelnök-helyettes.
 • Seregünk első KC-390-es szállító-repülőgépe
  Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, és intenzív ellátásra szoruló betegek/sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.
 • A Kárpát-medence legcsodálatosabb városa – Videó!
  „Mi azt akarjuk, hogy a Kárpát-medence legcsodálatosabb városává fejlődjön Budapest, és azt akarjuk, hogy legyen versenyképes társa Európa minden nemzetének fővárosának" - hangsúlyozta Latorcai Csaba.
 • Pedofilügyek nyomozása
  Az utóbbi tizennégy év jogalkotói, illetve jogalkalmazói munkájának köszönhetően nyolcszor annyi pedofil elkövetőt sikerült elítélni, mint korábban – mondta Rétvári Bence.
 • Az EP rossz döntést hozott
  Elutasítjuk a kötelező elosztást és elutasítjuk, hogy pénzt kelljen fizetnie Magyarországnak azért, mert nem vesz át migránsokat. Ez a döntés ebben a formában végrehajthatatlan, Európa számára nem jelent segítséget, és a migrációtól szenvedő társadalmak számára sem fog érdemi segítséget jelenteni - mondta Gulyás Gergely.
 • Szentkirályi Alexandra a Fidesz budapesti elnöke
  Fidesz - Magyar Polgári Szövetség budapesti választmányának elnöksége a nap folyamán tartott ülésén Szentkirályi Alexandrát választotta meg a párt budapesti elnökének, így a Fidesz főpolgármester-jelöltje a párt budapesti elnöke.
 • Árpád-házi királyok azonosítása
  Kovács Bence, az MKI Archeogenetikai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa elmondta, hogy hétfőn tárták fel Nagycenken a Széchényi Mazóleumban Wurmbrand Franciska kriptáját.
MTI Hírfelhasználó