A keresztény könnyűzene ünnepe
"Innen is szeretnénk üzenni a világnak, hogy a már több mint évtizedes múltra visszatekintő keresztény könnyűzene, amelyet korábban annyi támadás ért, ma már nemcsak a templomokban, imaházainkban van jelen, hanem a pápai szentmisén is, eljut különböző terekbe és közösségi helyekre, a Papp László Budapest Sportarénába is" - sorolta Soltész Miklós.
2023. szeptember 24. 22:26

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőt mond a Kárpát-medencei Egyházi Könnyűzenei Ünnepen a Magyar Zene Házában 2023. szeptember 24-én. MTI/Máthé Zoltán

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára örömtelinek nevezte, hogy Székelyudvarhelytől Korondon át egészen a Felvidékig és Magyarország területén tucatnyi közösség énekli a magyar egyházi könnyűzene idősebb nemzedékének dalait, vagy bővítve a repertoárt újakat szerezve dicsőíti Istent.
   
"Innen is szeretnénk üzenni a világnak, hogy a már nagy múltra visszatekintő keresztény könnyűzene, amelyet korábban annyi támadás ért, ma már nemcsak a templomokban, imaházainkban van jelen, hanem a pápai szentmisén is, eljut különböző terekbe és közösségi helyekre, a Papp László Budapest Sportarénába is" - sorolta Soltész Miklós.
   
Az államtitkár méltatta a 76 éves Silye Jenőt, a hazai egyházi könnyűzene egyik megteremtőjét. Soltész Miklós szerint a műfaj mai képviselőinek feladata, hogy megvívják a kereszténység küzdelmét.

A keresztény dal műfaja közösségünk kovásza, és a generációk közötti párbeszéd csodálatos eszköze lehet. Ennek érdekében példa értékű együttműködés zajlik a kormányzat és az egyházak között - mondta a kulturális államtitkár vasárnap Budapesten, a Kárpát-medencei Egyházi Könnyűzenei Ünnepen mondott köszöntőjében.

Závogyán Magdolna a Magyar Zene Házában tartott eseményen kiemelte: soha ilyen fontos nem volt, hogy szóljon síp, dob, gitár és ének, hirdesse a szakralitás, a keresztény értékrend, a nemzeti identitás szikla alapjait.
   
A Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára felidézte, hogy Magyarország kormánya 2019-ben indította útjára a vallásos könnyűzene támogatása programot, amely jelentős forrással valósul meg.
   
"Meggyőződésem, hogy vallási könnyűzenéről rég nem csupán a fiatalokkal összefüggésben szólhatunk. A műfaj hazai úttörői ma már erősen középkorúak, és az ifjúságinak hirdetett gitáros miséken, istentiszteleteken egyre több az őszülő fő a padsorokban" - jegyezte meg a kulturális államtitkár.
   
Mint rámutatott, a keresztény dalok nagy utat tettek meg hazai templomainkban és közösségeinkben, hiszen kultúránkban ennek korábban nem voltak olyan jellegű műfaji gyökerei, mint a világ más szegleteiben. Hozzátette: a kezdeti bizalmatlanságtól és bátortalan próbálkozásoktól napjainkra csordultig telt stadionokig, a megtartó erejű értékközvetítésig sikerült eljutni.
   
"Ma nem kevesebb a tét, mint európai és keresztény nemzeti hagyományaink életben tartása és továbbadása" - szögezte le Závogyán Magdolna.
   
Az I. Kárpát-medencei Egyházi Könnyűzenei Ünnep a Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes szervezésében, és a kormány támogatásával jött létre. A vasárnapi rendezvényen a Magyar Zene Házában a katolikus, a református és a pünkösdi egyház több mint húsz hazai és határon túli együttese vesz részt.

Az eseményen több egyházi vezető, püspök volt jelen.
 

MTI
 • A magyar jellem kincse a nemzeti összetartozás
  "Mert ne legyen kétségünk, a kitelepítések mögött is lehet látni az idegen érdeket, a szovjet akaratot" - jelentette ki Potápi Árpád János, hozzátéve: Gustáv Husák korábbi csehszlovák elnök maga beszélt arról Dobos László felvidéki magyar írónak, hogy Sztálin biztatta fel 1945-ben arra, hogy "intézzék el a magyarokat, mondván, van elég vagon".
 • Lánchíd - további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet
  A Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forintot utalt tovább két ügyvédnek, akik egyike vele azonos épületben rendelkezett irodával. 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek.
 • A Kereszténydemokata Internacionálé vezetői
  Orbán Viktor, aki a CDI-IDC egyik alelnöke, beszámolt a testületnek az európai mezőgazdasági termelőket és az autógyártókat nehéz helyzetbe sodró brüsszeli döntésekről. Kiemelte, hogy romlik az európai versenyképesség, hiszen a Egyesült Államok és Kína is sokkal magasabb gazdasági növekedést produkál, mint az EU.
 • Sem gender, sem migránsok, sem háború
  A házasság egy férfi és egy nő megszentelt kapcsolata – rögzítette az ősi törvényt Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök, miniszterelnök-helyettes.
 • Seregünk első KC-390-es szállító-repülőgépe
  Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, és intenzív ellátásra szoruló betegek/sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.
 • A Kárpát-medence legcsodálatosabb városa – Videó!
  „Mi azt akarjuk, hogy a Kárpát-medence legcsodálatosabb városává fejlődjön Budapest, és azt akarjuk, hogy legyen versenyképes társa Európa minden nemzetének fővárosának" - hangsúlyozta Latorcai Csaba.
 • Pedofilügyek nyomozása
  Az utóbbi tizennégy év jogalkotói, illetve jogalkalmazói munkájának köszönhetően nyolcszor annyi pedofil elkövetőt sikerült elítélni, mint korábban – mondta Rétvári Bence.
 • Az EP rossz döntést hozott
  Elutasítjuk a kötelező elosztást és elutasítjuk, hogy pénzt kelljen fizetnie Magyarországnak azért, mert nem vesz át migránsokat. Ez a döntés ebben a formában végrehajthatatlan, Európa számára nem jelent segítséget, és a migrációtól szenvedő társadalmak számára sem fog érdemi segítséget jelenteni - mondta Gulyás Gergely.
 • Szentkirályi Alexandra a Fidesz budapesti elnöke
  Fidesz - Magyar Polgári Szövetség budapesti választmányának elnöksége a nap folyamán tartott ülésén Szentkirályi Alexandrát választotta meg a párt budapesti elnökének, így a Fidesz főpolgármester-jelöltje a párt budapesti elnöke.
 • Árpád-házi királyok azonosítása
  Kovács Bence, az MKI Archeogenetikai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa elmondta, hogy hétfőn tárták fel Nagycenken a Széchényi Mazóleumban Wurmbrand Franciska kriptáját.
MTI Hírfelhasználó