Magyar rendőrök a dél-szerbiai határon
Rétvári Bence Presevóban meglátogatta a menekülteket befogadó állomást is, ahol folyamatosan rengeteg illegális migráns bukkan fel. A nyitott táborban egyszerre 1000-2000 ember tartózkodik, de a migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta már Budapest lakosságának megfelelő, 1,5-2 millió ember fordult meg a befogadóállomáson.
2023. szeptember 6. 17:47

Az államtitkár – KDNP

Magyar rendőrök teljesítenek szolgálatot a szerb-észak-macedón határ szerbiai oldalán, céljuk az illegális bevándorlás és az embercsempészet megfékezése - közölte Rétvári Bence belügyminisztériumi parlamenti államtitkár az MTI-nek adott telefonos interjújában a szerbiai Presevóból szerdán.

A politikus a helyszínen látogatta meg a 35 fős magyar rendőri kontingenst, ezenkívül találkozott a szerb országos rendőrfőkapitánnyal és a határrendészet vezetőjével is. A szerb partnerek hangsúlyozták: nagyon hálásak a magyar rendőri jelenlétért, és elismerően szóltak a magas színvonalon végzett szakmai tevékenységükről.
   
A magyar rendőrök feladata, hogy szerb és osztrák kollégáikkal közösen folyamatos járőrözéssel megakadályozzák és visszaszorítsák az illegális határátlépést. Az államtitkár kiemelte, hogy nagyon jó az együttműködés a szerb és az osztrák rendőrökkel, akikkel elsősorban angolul kommunikálnak.
   
Mint elmondta, a magyar rendőrök két hete dolgoznak a helyszínen: éjjel-nappal, 12 órás váltásokban járőröznek egy-egy szerb rendőrrel párban, közvetlenül a kerítéssel és kamerákkal felszerelt határ szerb oldalán. A magyar rendőrök szállása is a szerb oldalon van: két közeli városi hotelben vannak elszállásolva, ellátásukat a magyar kormány fizeti.
   
Az államtitkár kiemelte: Szerbia, Magyarország és Ausztria rendőrségi együttműködése lehetővé teszi, hogy már a déli magyar határ előtt, egy országhatárral előbb meg lehessen állítani és vissza lehessen fordítani az illegális bevándorlókat és az embercsempészeket.
   
Ez a hármas együttműködés jó példaként szolgálhat az Európai Unió számára is arra, hogy EU-n belüli és kívüli országok meg tudják védeni az uniós külső határokat - mutatott rá.
   
A szerb fél reményének adott hangot, hogy minél tovább fog tartani a rendőrségi együttműködés, mert a magyar és osztrák rendőrök megjelenésével, valamint a kamerák és - egy kisebb határszakaszon - a kerítés kiépítésével érezhetően lecsökkent az illegális határátlépők száma. Hozzátette: egy részük ugyan megjelent más határszakaszokon, de egyértelműen látszik, hogy ahol megerősítették a határvédelmet, ott nem járnak sikerrel.
   
Rétvári Bence Presevóban meglátogatta a menekülteket befogadó állomást is, ahol folyamatosan rengeteg illegális migráns bukkan fel. A nyitott táborban egyszerre 1000-2000 ember tartózkodik, de a migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta már Budapest lakosságának megfelelő, 1,5-2 millió ember fordult meg a befogadóállomáson.
 
Leszögezte: ha az EU által a bel- és igazságügyi tanácsában korábban javasolt migrációs terveket elfogadnák, ezek az emberek a déli magyar határszakaszon jelentek volna meg, a magyar kormány pedig nem szeretne ilyen táborokat Magyarországon.
   
Az államtitkár látogatásának elsődleges célja az volt, hogy megköszönje a magyar rendőröknek a szolgálatot, akik tevékenységükkel tovább erősítik Magyarország biztonságát.

MTI
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
 • Új pszichoterápiás központ
  Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.
 • Orbán Viktor a német kancellárral tárgyal
  A közlemény szerint a kétoldalú tárgyalásokon a júliusban kezdődő, fél éves magyar EU-elnökséggel kapcsolatos terveket és programokat tekintik át.
 • 3300 éves hajómaradvány Izrael partjainál
  A hajó rakományát, az amforákat, vagyis a cserépből készült tárolóedényeket a régészek késő bronzkori, kánaáni kultúrából datálták, vagyis 3300-3400 évesre becsülik.
 • Fiataljaink hannoveri sikere
  A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.
 • Európa-bajnok lányaink
  Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.
 • Orbán Viktor a Baden-württembergi kormányfővel tárgyalt
  2023-ban Magyarország Baden-Württemberg 12. legfontosabb kereskedelmi partnere volt. A teljes forgalmat tekintve Németország tartományai közül Baden-Württemberg a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk.
 • Magyarjaink Stuttgartban
  A menet eleje 15 óra után néhány perccel megérkezett az MHP Arénához. A vonuláson nagyságrendileg ugyanannyi drukker vett részt, mint múlt szombaton a Svájc elleni nyitófordulós mérkőzés alkalmával Kölnben.
 • EURO-2024 - Németország-Magyarország 2-0
  A németek labdabiztosabbak voltak, ám nekünk több helyzetünk volt. A német csapatnak szerencséje volt, nekünk ezen a meccsen nem.
MTI Hírfelhasználó