Székely Ádám emlékezete
Misén idézték fel Székely Ádám alakját pénteken este. A Gondola közelmúltban elhunyt szerkesztőjének emlékét a budai Szent Imre-templomban jelenítették meg istentiszteleten, majd zenés műsorban, beszédekkel.
Utoljára frissítve: 2023. szeptember 22. 23:38
2023. augusztus 16. 21:17

Az első zenekar tagjai balról jobbra: Herendi Péter (Pierre), Breinich Miklós (Apuci), Székely Ádám, Tihanyi Gellért (Gege)

Szerdahelyi Csongor, az Országút című folyóirat főszerkesztője is emlékezett a Gondola közelmúltban elhunyt szerkesztőjére, Székely Ádámra a budai Szent Imre-templomban szeptember 22-én este, az újságírót idéző szentmisén. Az istentisztelet után a szerkesztő barátai mondtak beszédet, és zeneszámokat játszottak le az egykori gitáros misék anyagából. Jelen voltak Székely Ádám rokonai, barátai, tisztelői.

 

A templomban egykor

Ma már a gitár elfogadott hangszer a templomokban, de nem volt ez így fél évszázaddal ezelőtt. A fiatal káplánoknak meg kellett küzdeniük a régi vágású plébánosokkal és az idősebb hívek egy részével, és persze a hatalomnak sem volt ínyére, hogy a beatzene hangjára hirtelenjében több fiatal jár szentmisére.

A budai Szent Imre-templomban 1970 húsvétján tartották az első beatmisét. Ruppert János káplán, legendás hitoktató és ministránsvezető volt az ötletgazda. Felbiztatott néhány gitározgató kamaszt, próbálkozzanak fiatalokhoz szóló templomi zenével. Megalakult a zenekar, megszervezték a kórust, a szentmise állandó részeihez megszülettek az első saját szerzemények, beszereztek kezdetleges erősítőket, s felhangzott a szokatlanul hangos zene.

Az első ilyen alkalommal Vitányi György plébános mise közben, az oltár mellől rá is mordult a kóruson ügyködő zenekarra: halkabban!

Aztán megszokottá, sokak által szeretetté vált a kezdeményezés. Ma már természetes, hogy az egyházi zenének ez az irányzata is gazdagítja templomaink hitéletét.

Az idén századik születésnapját ünneplő plébánián két jóbarát indította útjára a gitáros miséket. Tihanyi Gellért, aki később kiváló klarinétművészként lett ismert és Székely Ádám, aki ének–magyar szakos tanárként és újságíróként kereste kenyerét. Gellért két éve, Ádám pedig, aki októberben töltötte volna be a hetvenedik életévét, augusztus 11-én hunyt el. Az ő távozása az apropója ennek az írásnak.

Ádám a templommal szomszédos József Attila Gimnázium (a mai Szent Imre), Gellért pedig a zeneművészeti szakközépiskola, vagyis a konzi diákja a hetvenes évek elején. Környéken lakó társaikkal, akik szintén kötődtek a plébániához, iskola után rendszeresen fociztak a templom melletti parkban – ahol néhány évvel később az MSZMP pártiskolája épült fel –, illetve zenéltek szombatonként a gimnázium egyik termében, lelkes hallgatóság előtt angol számokat adtak elő. Ekkor jött a káplán javaslata: övék a templom havi egy szentmisére.

Az öt-hat tagú zenekar és a húsz-harminc fős kórus rendszeresen próbált, kirándultak, buliztak, imádkoztak, vagyis igazi keresztény közösséggé szerveződtek. Híre ment, hívták őket más templomokba, még vidékre is. Az egyik ilyen emlékezetes helyszín

Tordas volt, ahol Csupor Zoltán ifjúsághoz értő, rendjétől megfosztott szalézi plébános nagy szeretettel látta vendégül az együttest.

A szentmisén a sok helybeli mellett illusztris vendégek is megjelentek, többek között az akkoriban már országosan ismert Cseh Tamás és Bereményi Géza, minthogy Tamás Tordason gyerekeskedett, és mindig érdekelte, mi történik kedves falujában.

A Mák ősbemutatója előtti pillanat: Székely Ádám és Zareczky Miklós, a rockopera főszereplője

Ádám igazi művészlélek és vezéregyéniség volt. Stílusa, humora, karaktere emlékeztetett a Kex-alapító Baksa-Soós Jánosra. A templomi szolgálat mellett, az érettségi évében, 1972-ben, Mák címmel komponált egy rockoperát, amelyet a gimnázium dísztermében, majd a nem sokkal korábban felavatott Marczibányi téri művelődési házban nagyzenekarral, tánckarral és kórussal elő is adtak. Összesen vagy hetven gimnáziumi társát fogta össze a bátor vállalkozás. Maga a darab is hittanóra volt.

A Mák a Jézusba vetett hitet, illetve magát Jézust szimbolizálta.

A léha, kicsapongó fiú összecsapása az értékeket őrző, a jóra fogékony, közösségért tenni akaró fiatallal volt nagyjából a darab tartalma, mondanivalója, címadó számának refrénje pedig: „Gondolj a Mákra, és többet érsz.” A darab bemutatásában, a tánckar felkészítésében nagy segítségére volt Ádámnak az iskola fiatal tanára, Párdányi Miklós, a gimnázium cisztercivé átalakulását levezénylő későbbi igazgató, aki a magánéletben Köllő Miklós Dominó együttesének volt az egyik táncosa. Ez volt hazánkban az első rockopera.

Azonban nem mindenki nézte jó szemmel Ádám klerikális „propagandatevékenységét”, közösségteremtő tehetségét. Így az érettségin bosszúból történelemből megbuktatták. (A templomi közösséghez tartozást kisebb-nagyobb mértékben mások is megszenvedték, az éber titkosrendőrök egyeseket próbák után követtek, zaklattak.) A pótvizsgán persze átment, és néhány év késéssel tanári diplomát szerzett. Szakdolgozatát Márai Sándor művészetéről írta, még abban az időben, mikor idehaza szinte teljesen elfelejtett író volt.

Később ő szerkesztette a Helikon kiadásában megjelenő sorozat egyik kötetét, amely a bécsi döntések nyomán visszatért városokról írt Márai-publicisztikákat gyűjtötte össze.

A rendszerváltásig tanított, majd az Új Magyarország és a Pest Megyei Hírlap szerkesztőségének tagjaként az újságírás lett a kenyere. Tagja volt az MTI testületének és munkatársa volt a Közszolgálati Közalapítványnak, főszerkesztője az Új Budának, az utolsó években pedig a Gondolát szerkesztette.

Ádám utolsó szerzeményét Tihanyi Gellért gyászmiséjére komponálta, amely az első szent imrés beatmise ötvenedik évfordulójára való emlékezésnek is az alkalma volt. E szám refrénjével búcsúzunk a sokak által szeretett tanártól, kollégától, baráttól:

„Ötven éve szólt az első dal / És ez most mindenkit felkavar, / Ötven éve együtt kezdtük el, / Együtt hittünk s indultunk el.”

Szerdahelyi Csongor

orszagut.com
Címkék:
 • A szolnoki csata 175. évfordulója
  Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - tájékoztattak.
 • A Trianon utáni ötödik nemzedék
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
 • Hazánk a fő kontinensen: Eurázsiában
  Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.
 • Új Gripenekkel erősödik seregünk
  A miniszterelnök kiemelte, létrejött egy megállapodás arról, hogy egy mesterségesintelligencia-fókuszú kiválósági központot fog nyitni a Saab és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet, megkezdődik az együttműködés a kutatás-fejlesztés területén is.
 • Orbán Viktor fogadta a svéd miniszterelnököt
  Hosszas előkészítés kellett a skandináv politikus Budapestre utazásához, ennek időzítése megfelel a magyar várakozásoknak.
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Brüsszelben "kapuzárási pánik" van
  Orbán Viktor kitért arra, hogy Brüsszelben "kapuzárási pánik" van, az Európai Parlament mandátuma ugyanis júniusban lejár. Ezért "a végén egy utolsó körre beneveznek a derék brüsszeli urak", így előkerült az LMBTQ, a migráció és a háború kérdése - jegyezte meg.
 • Rendőreink eredményesen küzdenek a drogmaffiák ellen
  Rétvári Bence arról beszélt: a kábítószer-kereskedelem is "átköltözött az internetre", legtöbbször már nincs személyes találkozás a díler és a kábítószerfüggő között, hanem csomagküldő szolgálatokkal, drónokkal csempészik drogot, amiért a vevők gyakran kriptovalutával fizetnek. A kábítószer-kereskedők és -vásárlók titkosított csatornákon kommunikálnak egymással különböző chatprogramokon.
 • Ez egyenlő a kulturális rémuralommal
  A brüsszeli gyáva árulókat, akik az európai nemzetek ellen hoznak törvényeket, el kell takarítani az útból. Minél előbb, annál jobb. Nem hiszem, hogy odáig el mernének menni, ahová annak idején a szovjetek, ezek inkább a belső erőszakot próbálják meg érvényesíteni: megosztani a társadalmakat, majdanokat szervezni – részletezi Kövesdi Károly.
 • A KDNP támogatja Sulyok Tamás államfővé választását
  A bizalom megvan iránta, biztos vagyok benne, hogy jó köztársasági elnök lesz - hangoztatta a frakcióvezető, megjegyezve, hogy reményei szerint az új köztársasági elnök mielőbb megkezdheti munkáját.
MTI Hírfelhasználó