Eltöröltetné a rezsicsökkentést a brüsszeli szélsőség
Orbán Balázs elmondta, született egy brüsszeli dokumentum, amely egyértelműen azt várja el a kormánytól különböző támogatásokért, részben uniós forrásokért cserébe, hogy változtasson a hatósági áras rendszeren. Hozzátette, megpróbálják elmagyarázni azt, hogy ez miért nem elfogadható, a rendszer fenntartása miért nagyon fontos a magyar középosztály, a magyar családok és a nyugdíjasok számára.
2023. július 16. 12:34

Az igazgató – felvidek.ma

A brüsszeli bürokrácia és az Európai Bizottság elnöke "célkeresztre tűzte" a magyar rezsicsökkentést, így próbálják "olyan helyzetbe zsarolni" az országot, hogy a hatósági árak helyett a piaci árakat kelljen fizetni, ami a magyar lakosságnak "elfogadhatatlan terhet jelentene" - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Balázs elmondta, született egy brüsszeli dokumentum, amely egyértelműen azt várja el a kormánytól különböző támogatásokért, részben uniós forrásokért cserébe, hogy változtasson a hatósági áras rendszeren. Hozzátette, megpróbálják elmagyarázni azt, hogy ez miért nem elfogadható, a rendszer fenntartása miért nagyon fontos a magyar középosztály, a magyar családok és a nyugdíjasok számára.
   
A rezsicsökkentés eltörlése beláthatatlan következményekkel járna, hiszen uniós összehasonlításban Magyarországon a legalacsonyabbak a villamosenergia- és földgázárak a rezsicsökkentés politikájának köszönhetően. A háború és az elhibázott szankciók az egekbe emelték az energiaárakat, és ez az unió minden országban látszódik a lakossági oldalon is, vagyis a lakosoknak kell megfizetniük az áremelkedést - szögezte le.
   
Megjegyezte: több ország is próbálkozott költségcsökkentő programokkal, de egyik sem olyan hatékony, mint a magyar rezsicsökkentés.
A politikus a kötelező betelepítési kvótáról szólva kiemelte: a brüsszeli tervek szerint a tagállamoknál, amelyek nem hajlandók végrehajtani a kvótát, tulajdonképpen vissza kell bontani a határzárat és újra nyílt, több tízezres nagyságrendű bevándorlótáborokban, migránsgettókban kellene ellátni az embereket addig, amíg menekültügyi kérelmük el nem bírálódik.

Magyarország és Lengyelország számára ez elfogadhatatlan, hiszen több évet küzdöttek azért, hogy a nyílt táborokat felszámolják és létrejöjjön egy olyan határvédelmi rendszer, amely képes az illegális migrációt megállítani, és biztosítja a határon kívüli kérelemelbírálási rendszert. Ezt az új megközelítés szerint fel kellene adni, ami nem elfogadható Magyarország számára - fűzte hozzá.

Orbán Balázs elmondta, az európai menekültügyi rendszerrel ellentétben Magyarország álláspontja az, hogy ezeket az embereket nem szabad beengedni Európa, a schengeni térség területére. Ha menekültügyi kérelmet szeretnének benyújtani, azt a schengeni területen kívül tehessék meg, és csak a menekültstátuszra jogosultak léphessenek be - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy milyen jogi, politikai eszközök vannak a brüsszeli tervek megakadályozására, elmondta: amíg a döntéshozatal zajlik, minden egyes fórumon próbálnak fellépni a jogszabály megszületésével szemben. Elfogadása esetén nem fogják végrehajtani, és erre van lehetőség, hiszen Magyarország Alaptörvénye egyértelműen nyilvánít véleményt ebben a kérdésben. Ennek értelmében a kormány kötelezettsége, hogy ha egy ilyen uniós döntés megszületik, akkor azt ne hajtsa végre - közölte.

Hozzátette, ettől még "uniós eljárások alá kerülhetünk" és uniós jogi küzdelmek lesznek, de teljesen egyértelmű, hogy a magyar jog szerint a kormány nem járhat el másként, nem járulhatnak hozzá migránsgettók létrehozásához. Orbán Viktor is egyértelművé tette, hogy amíg ő a miniszterelnök Magyarországon, ez nem történhet meg - jelentette ki Orbán Balázs.    

MTI
 • Az európai emberek nem kérnek a migránsinvázióból
  Bakondi György szerint komoly fenyegetést jelent az illegális migráció az európai emberek mindennapjaira. Azok a lépések, amelyeket a magyar kormány megtett ezen a területen, továbbra is a magyar emberek többségének a támogatását, "pártszimpátián túlnyúló" támogatását élvezik.
 • Női öttusacsapatunk sikere
  A magyar trió a hazaiak harmadik érmét szerezte az Eb-n. Hétfőn második lett férfi váltóban Koleszár Mihály és Bereczki Richárd, illetve harmadik női váltóban az olimpiára készülő Guzi Blanka Eszes Noémival.
 • Hadseregünk védi a társadalmat
  Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese arról beszélt, hogy "az általunk ismert világ átalakulóban van, nemzetek feszülnek egymásnak, és egy hajszál választ el minket egy olyan időszaktól, amelyre már emberöltők óta nem volt példa". Ezért "hazáknak erős, a kor kihívásainak megfelelő hadseregre van szüksége Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása érdekében".
 • Orbán Viktor elérte: a béke került a középpontba
  Az uniót felkészületlenül érte az akció. Felbolydult méhkasként viselkednek a vezetői. Mit keres Orbán Zelenszkijnél és Putyinnál? A narcisztikus sértettség is közrejátszik a viselkedésükben, hiszen bármelyik uniós politikus szívesen elhaladt volna a kamerák előtt a vörös szőnyegen – leplezte le a szélsőséget a svájci főszerkesztő.
 • Macron kiállt Orbán Viktor békemissziója mellett
  Macron arról is beszélt, hogy találkozott Orbánnal, és továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az államoknak megvan a joguk a saját szuverenitásukhoz és ahhoz, hogy diplomáciai kapcsolataikat függetlenül intézzék.
 • Százszázalékos a foglalkoztatottság a börtönökben
  Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben azt a cél tűzte ki, hogy mindenki, aki börtönben van és munkaképes, dolgozzon. Ennek két fontos célja van: egyrészt a rabok hozzájárulnak a saját fogva tartásuk költségeihez, másrészt segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben különféle szakmák elsajátításával és a munka világának megismertetésével.
 • A brüsszeli szélsőség hadat üzent a békemissziónak
  A brüsszeli korrupt szélsőséget a háborúban tette érdekeltté az atlanti tengely. Ezért a harácsolásukat nehezítő Orbán-i békemisszió ellen dühödten szitkozódnak.
 • Orbán Viktor Trumppal tárgyalt a béke lehetőségeiről
  A floridai Mar-a-Lago-ban lezajlott megbeszélésen a béke lehetőségeiről volt szó - áll a közleményben.
 • A férfiasság értéke fényben a Palotajátékokon
  A valódi európai értékek emelkedtek fénybe a 39. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok első két napján. A férfiasság és a nemes nőiesség szépsége a harmadik napon, vasárnap is élményt ad a Visegrádra látogatóknak.
 • Postásainkat (is) védjük meg a bűnözők ellen
  A postásokat ért atrocitásokat sorolva többi között kiemelte, hogy az egyik kézbesítőt gumilövedékkel lőtték meg, volt olyan eset is, amikor egy kézbesítőt többen is körbevettek, és több mint egy órán keresztül nem engedtek tovább.
MTI Hírfelhasználó