Eltöröltetné a rezsicsökkentést a brüsszeli szélsőség
Orbán Balázs elmondta, született egy brüsszeli dokumentum, amely egyértelműen azt várja el a kormánytól különböző támogatásokért, részben uniós forrásokért cserébe, hogy változtasson a hatósági áras rendszeren. Hozzátette, megpróbálják elmagyarázni azt, hogy ez miért nem elfogadható, a rendszer fenntartása miért nagyon fontos a magyar középosztály, a magyar családok és a nyugdíjasok számára.
2023. július 16. 12:34

Az igazgató – felvidek.ma

A brüsszeli bürokrácia és az Európai Bizottság elnöke "célkeresztre tűzte" a magyar rezsicsökkentést, így próbálják "olyan helyzetbe zsarolni" az országot, hogy a hatósági árak helyett a piaci árakat kelljen fizetni, ami a magyar lakosságnak "elfogadhatatlan terhet jelentene" - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Balázs elmondta, született egy brüsszeli dokumentum, amely egyértelműen azt várja el a kormánytól különböző támogatásokért, részben uniós forrásokért cserébe, hogy változtasson a hatósági áras rendszeren. Hozzátette, megpróbálják elmagyarázni azt, hogy ez miért nem elfogadható, a rendszer fenntartása miért nagyon fontos a magyar középosztály, a magyar családok és a nyugdíjasok számára.
   
A rezsicsökkentés eltörlése beláthatatlan következményekkel járna, hiszen uniós összehasonlításban Magyarországon a legalacsonyabbak a villamosenergia- és földgázárak a rezsicsökkentés politikájának köszönhetően. A háború és az elhibázott szankciók az egekbe emelték az energiaárakat, és ez az unió minden országban látszódik a lakossági oldalon is, vagyis a lakosoknak kell megfizetniük az áremelkedést - szögezte le.
   
Megjegyezte: több ország is próbálkozott költségcsökkentő programokkal, de egyik sem olyan hatékony, mint a magyar rezsicsökkentés.
A politikus a kötelező betelepítési kvótáról szólva kiemelte: a brüsszeli tervek szerint a tagállamoknál, amelyek nem hajlandók végrehajtani a kvótát, tulajdonképpen vissza kell bontani a határzárat és újra nyílt, több tízezres nagyságrendű bevándorlótáborokban, migránsgettókban kellene ellátni az embereket addig, amíg menekültügyi kérelmük el nem bírálódik.

Magyarország és Lengyelország számára ez elfogadhatatlan, hiszen több évet küzdöttek azért, hogy a nyílt táborokat felszámolják és létrejöjjön egy olyan határvédelmi rendszer, amely képes az illegális migrációt megállítani, és biztosítja a határon kívüli kérelemelbírálási rendszert. Ezt az új megközelítés szerint fel kellene adni, ami nem elfogadható Magyarország számára - fűzte hozzá.

Orbán Balázs elmondta, az európai menekültügyi rendszerrel ellentétben Magyarország álláspontja az, hogy ezeket az embereket nem szabad beengedni Európa, a schengeni térség területére. Ha menekültügyi kérelmet szeretnének benyújtani, azt a schengeni területen kívül tehessék meg, és csak a menekültstátuszra jogosultak léphessenek be - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy milyen jogi, politikai eszközök vannak a brüsszeli tervek megakadályozására, elmondta: amíg a döntéshozatal zajlik, minden egyes fórumon próbálnak fellépni a jogszabály megszületésével szemben. Elfogadása esetén nem fogják végrehajtani, és erre van lehetőség, hiszen Magyarország Alaptörvénye egyértelműen nyilvánít véleményt ebben a kérdésben. Ennek értelmében a kormány kötelezettsége, hogy ha egy ilyen uniós döntés megszületik, akkor azt ne hajtsa végre - közölte.

Hozzátette, ettől még "uniós eljárások alá kerülhetünk" és uniós jogi küzdelmek lesznek, de teljesen egyértelmű, hogy a magyar jog szerint a kormány nem járhat el másként, nem járulhatnak hozzá migránsgettók létrehozásához. Orbán Viktor is egyértelművé tette, hogy amíg ő a miniszterelnök Magyarországon, ez nem történhet meg - jelentette ki Orbán Balázs.    

MTI
 • Konferencia-liga - Az utolsó pillanatban győzött a Fradi
  Az első félidőben dekoncentráltan játszott a Fradi, rengeteg labdaleadás mutatta, hogy az FTC alkalmatlan a komoly nemzetközi teljesítményre. A második félidőben egy összeszedettebb Fradit láttunk, amely a fiatal ellenfél ellen kínkeservesen kiharcolta a győzelet.
 • Százéves a magyar rádiózás
  A magyar rádiózás napja december 1., 1925-ben ezen a napon indult el a rendszeres rádióadás Magyarországon. Az első kísérleti adásokat már 1923-ben megkezdte az Antenna Hungária "elődje", a Magyar Királyi Posta, így idén százéves a magyar rádiózás.
 • Az élhető vidék lehetősége bontakozik ki
  Harrach Péter a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma által rendezett Élhető vidék című rendezvényen úgy fogalmazott, a vidéki ember életformája, gondolkodása - természetközeliségéből fakadóan - más, mint a városi ember világa, a vidéki embert élhető világ veszi körül.
 • Hazánk nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását
  Semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy milyen hatással lenne Ukrajna csatlakozása az Európai Unió egészére.
 • A Nyugat hibrid háborút folytat Oroszország ellen
  Szergej Lavrov kijelentése válasz lehetett Helga Schmid EBESZ-főtitkár azon nyilatkozatára, amely szerint a szervezet komoly finanszírozási gondokkal küzd, és ilyen körülmények között szinte lehetetlen fenntartani.
 • A klímavallás templomai
  A szélerőművek telepítése két – Brüsszel és a mögötte lévő, sötétzöld erők által vallott – hittételen alapszik: az egyik, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység szén-dioxid-kibocsátása okozza, a másik, hogy a mai ipari korszak energiaigényét ki lehet elégíteni nap- és szélerőművekkel – foglalja össze Lóránt Károly.
 • Az iszlám tömegek a keresztény civilizációt veszélyeztetik
  Semjén Zsolt a videóban arról beszélt, hogy a keresztény civilizációt kell védeni. "A szabad akarat védelmét, a nők tiszteletének a védelmét, amit bizony a saría támad, és hogy ha iszlám tömegek jönnek Európába és Magyarországra, akkor a keresztény civilizáció kerül veszélybe."
 • A szuverenitás megőrzendő kincsünk
  Simicskó István a nemzeti konzultációt és a szuverenitásvédelmet érintő fórumot megelőző sajtótájékoztatón jelezte: azért tart tizenharmadik alkalommal is nemzeti konzultációt a kormány, hogy nemzeti sorskérdések eldöntésében megismerje az emberek véleményét.
 • Stankovic: szükség lesz a gyilkos ösztönre
  Tudjuk, hogy van olyan forgatókönyv, amelyben a gólkülönbség lehet a mérleg nyelve ebben a csoportban, ezért fontos, hogy minél nagyobb különbséggel nyerjünk – rögzítette Stankovic.
 • Egy nemzet legféltettebb kincse a szuverenitása
  Az államtitkár a "Ha beszél róla, vissza kerül a táborba..." címmel megrendezett jubileumi, 25. Gellért-konferencián a legnagyobb hibának, bűnnek nevezte, ha valaki ezt a szuverenitást átengedi másnak készpénzért, akár dollárért, akár eurórért teszi ezt.
MTI Hírfelhasználó