Az erős népek ideje jön
A kormányfő beszédében kiemelte: olyan időket élünk, amikor a világ alapjaiban reng, "ez alól mi magyarok sem vagyunk kivételek", hiszen "a rengés epicentruma közvetlenül a szomszédunkban van". A háború Magyarország szomszédságában zajlik, és közben délről migránsok ezrei "ostromolják határainkat" - fogalmazott.
Utoljára frissítve: 2023. július 1. 12:10
2023. július 1. 11:50

A Szent Korona másolata a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete tisztavatási ünnepségén az egyetem főépülete előtti Ludovika téren 2023. július 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

Olyan idők jönnek, amikor a gyenge népek elvesznek, az erősek megmaradnak, ezért minden nap erősíteni kell saját védvonalainkat és rendvédelmi szerveinket - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rendészettudományi karának tisztavató ünnepségén.

A kormányfő beszédében kiemelte: olyan időket élünk, amikor a világ alapjaiban reng, "ez alól mi magyarok sem vagyunk kivételek", hiszen "a rengés epicentruma közvetlenül a szomszédunkban van". A háború Magyarország szomszédságában zajlik, és közben délről migránsok ezrei "ostromolják határainkat" - fogalmazott.

 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete tisztavatási ünnepségén az egyetem főépülete előtti Ludovika téren 2023. július 1-jén. A kormányfő mellett jobbra Pintér Sándor belügyminiszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, balra Balogh János országos rendőrfőkapitány (b4) Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora (b6). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hangsúlyozta: szükség van erős országra, erős kormányra, erős gazdaságra, erős hadseregre és nem utolsósorban erős rendvédelmi szervekre. "Ki kell képeznünk és fel kell vérteznünk magunkat" - jelentette ki Orbán Viktor.
   
A miniszterelnök kifejtette: a végzős hallgatók szüleit illeti elsősorban az elismerés, hogy gyermekeik tiszteletre méltó felnőttekként állnak itt, és olyan emberek, akik képesek már fiatalon is komoly döntéseket hozni. "Erős, eltökélt és hazájukat szerető fiatalok állnak itt; a mai világban ez nem mindennapi dolog, ezt meg kell becsülni" - emelte ki.
   
Kitért arra: évről évre van tisztavatás, évről évre százak köteleződnek el a rendőrség, a pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtás vagy a katasztrófavédelem mellett. Az idei viszont az első alkalom, hogy a Ludovika épülete előtt történik mindez, és ez így van jól, mert a Ludovika jelkép, vagyis túlmutat önmagán - mondta.
   
Hozzátette: ez az intézmény egyet jelent a haza iránti hűséggel, a nemzet szolgálatával, a közösség iránti felelősségvállalással, vagyis azzal a felismeréssel, hogy az erőseknek kötelességük megvédeni a gyengébbeket.
   
Orbán Viktor kijelentette: "erős emberekre nagy szükség van, mert az igazság erő nélkül keveset ér".
   
Azt mondta: látni olyan fiatalokat is, akik szeretik a könnyebb végén megfogni a dolgokat, nem szeretnek felelősséget vállalni és nem akarnak elköteleződni valami mellett. Van, aki kinövi mindezt, és úgy dönt, hogy "komolyságot, súlyt, jelentőséget ad a saját életének", ezért komoly hivatást választ, például beáll állami szolgálatba - fogalmazott.
   
Hangsúlyozta: aki a felelősségteljes életet, a tiszti hivatást vállalja, az a magyarságát is vállalja. Esküjük szerint a most végzettek a magyar embereket védik, a magyar nemzet békéjét és biztonságát szolgálják, vállalják, hogy nehéz időkben is erősek maradnak, megvédik a gyengéket és az elesetteket, megfékezik mindazokat, akik Magyarország békéjét és biztonságát fenyegetik - sorolta. Hozzáfűzte: ezzel azt is vállalják, hogy a magyarok igazsága mellé erőt is állítanak.
   
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a végzett hallgatók "egy sikeres és tekintélyes testület tagjai lettek". Az elmúlt évtizedben a rendőrök kiérdemelték az emberek bizalmát, sőt meg is tudták tartani azt - mondta.
   
Kiemelte: a bűncselekményeket visszaszorították, így ma "Magyarország Európa egyik vagy talán a legbiztonságosabb országa", és erre mind büszkék vagyunk.
   
Az NKE rendészettudományi karának 166 hallgatója ünnepélyes keretek között, Orbán Viktor, Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a rendvédelmi szervek tábornoki kara jelenlétében tette le tiszti esküjét új helyszínen, az NKE Ludovika Campusán.

MTI
 • Konferencia-liga - Az utolsó pillanatban győzött a Fradi
  Az első félidőben dekoncentráltan játszott a Fradi, rengeteg labdaleadás mutatta, hogy az FTC alkalmatlan a komoly nemzetközi teljesítményre. A második félidőben egy összeszedettebb Fradit láttunk, amely a fiatal ellenfél ellen kínkeservesen kiharcolta a győzelet.
 • Százéves a magyar rádiózás
  A magyar rádiózás napja december 1., 1925-ben ezen a napon indult el a rendszeres rádióadás Magyarországon. Az első kísérleti adásokat már 1923-ben megkezdte az Antenna Hungária "elődje", a Magyar Királyi Posta, így idén százéves a magyar rádiózás.
 • Az élhető vidék lehetősége bontakozik ki
  Harrach Péter a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma által rendezett Élhető vidék című rendezvényen úgy fogalmazott, a vidéki ember életformája, gondolkodása - természetközeliségéből fakadóan - más, mint a városi ember világa, a vidéki embert élhető világ veszi körül.
 • Hazánk nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását
  Semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy milyen hatással lenne Ukrajna csatlakozása az Európai Unió egészére.
 • A Nyugat hibrid háborút folytat Oroszország ellen
  Szergej Lavrov kijelentése válasz lehetett Helga Schmid EBESZ-főtitkár azon nyilatkozatára, amely szerint a szervezet komoly finanszírozási gondokkal küzd, és ilyen körülmények között szinte lehetetlen fenntartani.
 • A klímavallás templomai
  A szélerőművek telepítése két – Brüsszel és a mögötte lévő, sötétzöld erők által vallott – hittételen alapszik: az egyik, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység szén-dioxid-kibocsátása okozza, a másik, hogy a mai ipari korszak energiaigényét ki lehet elégíteni nap- és szélerőművekkel – foglalja össze Lóránt Károly.
 • Az iszlám tömegek a keresztény civilizációt veszélyeztetik
  Semjén Zsolt a videóban arról beszélt, hogy a keresztény civilizációt kell védeni. "A szabad akarat védelmét, a nők tiszteletének a védelmét, amit bizony a saría támad, és hogy ha iszlám tömegek jönnek Európába és Magyarországra, akkor a keresztény civilizáció kerül veszélybe."
 • A szuverenitás megőrzendő kincsünk
  Simicskó István a nemzeti konzultációt és a szuverenitásvédelmet érintő fórumot megelőző sajtótájékoztatón jelezte: azért tart tizenharmadik alkalommal is nemzeti konzultációt a kormány, hogy nemzeti sorskérdések eldöntésében megismerje az emberek véleményét.
 • Stankovic: szükség lesz a gyilkos ösztönre
  Tudjuk, hogy van olyan forgatókönyv, amelyben a gólkülönbség lehet a mérleg nyelve ebben a csoportban, ezért fontos, hogy minél nagyobb különbséggel nyerjünk – rögzítette Stankovic.
 • Egy nemzet legféltettebb kincse a szuverenitása
  Az államtitkár a "Ha beszél róla, vissza kerül a táborba..." címmel megrendezett jubileumi, 25. Gellért-konferencián a legnagyobb hibának, bűnnek nevezte, ha valaki ezt a szuverenitást átengedi másnak készpénzért, akár dollárért, akár eurórért teszi ezt.
MTI Hírfelhasználó