A korrupció ezer szállal szövi át az unió intézményeit
"Bolondnak nézik az embereket a brüsszeli bürokraták, az Európai Parlament baloldali többsége, és úgy gondolják, ha nem beszélnek a korrupciós ügyekről, akkor azok nem léteznek" - fogalmazott Deutsch Tamás.
2023. május 10. 14:18

A korrupcióval átszőtt testület – epthinktank

Az Európai Unió intézményeit, a brüsszeli bürokrácia mindennapos működését "ezer és egy szállal szövi át" a korrupció - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője Strasbourgban szerdán.

Az EP plenáris ülésének szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva Deutsch Tamás arról tájékoztatott, hogy az EP e heti ülésén több mint ötven előterjesztés szerepel az uniós intézmények 2021-es gazdálkodását érintően, azonban - hívta fel a figyelmet - egyetlen szó sem szerepel "a brüsszeli korrupció tucatnyi ügyéről".
   
"Bolondnak nézik az embereket a brüsszeli bürokraták, az Európai Parlament baloldali többsége, és úgy gondolják, ha nem beszélnek a korrupciós ügyekről, akkor azok nem léteznek" - fogalmazott.
   
Deutsch Tamás felháborítónak nevezte, hogy a jelentésekben említést sem tesznek a brüsszeli korrupciós ügyekről, és azt mondta: ezért a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselői nemmel fognak szavazni.
   
Kijelentette: miközben az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságának (CONT) figyelmét jelentései elkészítésekor elkerülte a brüsszeli korrupció, több uniós tagországot, köztük Magyarországot és Lengyelországot megemlít a szövegben, a politikai rágalmak kategóriájába tartozó korrupciós vádakat fogalmazva meg. Megjegyezte: ugyanez az EP-szakbizottság látogat Magyarországra a jövő hét elején. A delegáció látogatásának tapasztalatait összegző jelentését illetően Deutsch Tamás azt mondta: a szövegben várhatóan az elmúlt években már számtalanszor megfogalmazott, a valósággal köszönő viszonyban sem lévő vádakat, gyalázatos politikai rágalmakat fogják majd megfogalmazni.
   
A delegációvezető hangsúlyozta: Magyarország a korrupcióellenes küzdelem mintaországa. A tagállamok közül ugyanis Magyarországon van a legkidolgozottabb módon törvénybe iktatva a korrupcióellenes küzdelem - emelte ki. Deutsch Tamás reményét fejezte ki, hogy az EP-szakbizottság a delegációjának budapesti látogatásáról készülő jelentésében azt állapítja majd meg, hogy a magyarnál szigorúbb korrupcióellenes szabályozás nincs másutt az Európai Unióban, és példaként ajánlja majd más uniós országok figyelmébe.

MTI
 • A szolnoki csata 175. évfordulója
  Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - tájékoztattak.
 • A Trianon utáni ötödik nemzedék
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
 • Hazánk a fő kontinensen: Eurázsiában
  Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.
 • Új Gripenekkel erősödik seregünk
  A miniszterelnök kiemelte, létrejött egy megállapodás arról, hogy egy mesterségesintelligencia-fókuszú kiválósági központot fog nyitni a Saab és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet, megkezdődik az együttműködés a kutatás-fejlesztés területén is.
 • Orbán Viktor fogadta a svéd miniszterelnököt
  Hosszas előkészítés kellett a skandináv politikus Budapestre utazásához, ennek időzítése megfelel a magyar várakozásoknak.
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Brüsszelben "kapuzárási pánik" van
  Orbán Viktor kitért arra, hogy Brüsszelben "kapuzárási pánik" van, az Európai Parlament mandátuma ugyanis júniusban lejár. Ezért "a végén egy utolsó körre beneveznek a derék brüsszeli urak", így előkerült az LMBTQ, a migráció és a háború kérdése - jegyezte meg.
 • Rendőreink eredményesen küzdenek a drogmaffiák ellen
  Rétvári Bence arról beszélt: a kábítószer-kereskedelem is "átköltözött az internetre", legtöbbször már nincs személyes találkozás a díler és a kábítószerfüggő között, hanem csomagküldő szolgálatokkal, drónokkal csempészik drogot, amiért a vevők gyakran kriptovalutával fizetnek. A kábítószer-kereskedők és -vásárlók titkosított csatornákon kommunikálnak egymással különböző chatprogramokon.
 • Ez egyenlő a kulturális rémuralommal
  A brüsszeli gyáva árulókat, akik az európai nemzetek ellen hoznak törvényeket, el kell takarítani az útból. Minél előbb, annál jobb. Nem hiszem, hogy odáig el mernének menni, ahová annak idején a szovjetek, ezek inkább a belső erőszakot próbálják meg érvényesíteni: megosztani a társadalmakat, majdanokat szervezni – részletezi Kövesdi Károly.
 • A KDNP támogatja Sulyok Tamás államfővé választását
  A bizalom megvan iránta, biztos vagyok benne, hogy jó köztársasági elnök lesz - hangoztatta a frakcióvezető, megjegyezve, hogy reményei szerint az új köztársasági elnök mielőbb megkezdheti munkáját.
MTI Hírfelhasználó