Önálló, erős magyar védelmi ipar
Magyarország már eljutott arra a szintre, hogy nem pusztán vásárol fegyvereket, hanem azok gyártói is Magyarországra települnek, és közösen gyártjuk azokat az eszközöket, amelyek a megújuló magyar haderő jövőbeli fegyverei lesznek - olvasható a közleményben.
2023. április 5. 19:29

Lynx – hiúz – harcjármű egy korábbi zalaegerszegi szemlén – MTI

Rendkívül fontos egy önálló, erős védelmi ipar kiépítése - közölte a honvédelmi miniszter a Rheinmetall németországi gyáregységében tett látogatása után.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az alsó-szászországi Unterlüssben elmondta: ahhoz, hogy a magyar emberek biztonságát garantálhassák, fegyvereket kell vásárolni.
   
Magyarország már eljutott arra a szintre, hogy nem pusztán vásárol fegyvereket, hanem azok gyártói is Magyarországra települnek, és közösen gyártjuk azokat az eszközöket, amelyek a megújuló magyar haderő jövőbeli fegyverei lesznek - olvasható.
   
Hozzátették, a német Rheinmetall vállalattal fennálló együttműködés - amely már stratégiai partnerségi szintre emelkedett - jóval azelőtt elindult, hogy a háborús helyzet következtében egyre több ország kezdte el haderőfejlesztését.

A partnerségnek köszönhetően Zalaegerszegen gyártják a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet, ennek eredményeképpen a magyar haderőt a németországi mellett a zalaegerszegi gyártósorról legördülő eszközök is erősíteni fogják - írták.

Hasonlóan fontosnak nevezte a minisztérium a Rheinmetallal közös projektben felépülő várpalotai lőszergyárat is, amelynek jelentőségét - mint írták - hangsúlyozza, hogy a lőszergyártás ma már egész Európát érintő kérdés és probléma.

A kommüniké szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról is, hogy az unterlüssi gyárban tett látogatás alkalmával tárgyalást folytattak a Rheinmetall vezetőivel a magyar haderő további fejlesztését célzó együttműködés jelenlegi helyzetéről, valamint jövőbeni irányairól és lehetőségeiről is.

Magyarország már eljutott arra a szintre, hogy nem pusztán vásárol fegyvereket, hanem azok gyártói is Magyarországra települnek, "és közösen gyártjuk azokat az eszközöket, amelyek a megújuló magyar haderő jövőbeli eszközei lesznek" - olvasható.

Magyarország már eljutott arra a szintre, hogy nem pusztán vásárol fegyvereket, hanem azok gyártói is Magyarországra települnek, "és közösen gyártjuk azokat az eszközöket, amelyek a megújuló magyar haderő jövőbeli eszközei lesznek" - olvasható.

Toldi I kisharckocsi

Az egykori Toldi kisharckocsi, a magyar hadiipar remeke – wikipedia

Nemcsak az eszközök beszerzéséről esett szó, hanem magyarországi gyártási lehetőségekről is - részletezte a tárca, jelezve, a haderő erősítése mellett rendkívül fontos az önálló, erős védelmi ipar építése is, amely a magyar haderő ellátási láncának biztosítása mellett a magyar gazdaságot is erősítheti.     

MTI
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
 • Új pszichoterápiás központ
  Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.
 • Orbán Viktor a német kancellárral tárgyal
  A közlemény szerint a kétoldalú tárgyalásokon a júliusban kezdődő, fél éves magyar EU-elnökséggel kapcsolatos terveket és programokat tekintik át.
 • 3300 éves hajómaradvány Izrael partjainál
  A hajó rakományát, az amforákat, vagyis a cserépből készült tárolóedényeket a régészek késő bronzkori, kánaáni kultúrából datálták, vagyis 3300-3400 évesre becsülik.
 • Fiataljaink hannoveri sikere
  A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.
 • Európa-bajnok lányaink
  Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.
 • Orbán Viktor a Baden-württembergi kormányfővel tárgyalt
  2023-ban Magyarország Baden-Württemberg 12. legfontosabb kereskedelmi partnere volt. A teljes forgalmat tekintve Németország tartományai közül Baden-Württemberg a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk.
 • Magyarjaink Stuttgartban
  A menet eleje 15 óra után néhány perccel megérkezett az MHP Arénához. A vonuláson nagyságrendileg ugyanannyi drukker vett részt, mint múlt szombaton a Svájc elleni nyitófordulós mérkőzés alkalmával Kölnben.
 • EURO-2024 - Németország-Magyarország 2-0
  A németek labdabiztosabbak voltak, ám nekünk több helyzetünk volt. A német csapatnak szerencséje volt, nekünk ezen a meccsen nem.
MTI Hírfelhasználó