„Van valami veszélyes a transzgendermozgalomban"
„Harcolok az ellen, amit én egy erőteljes, alattomos nőgyűlölő mozgalomnak látok, amely szerintem hatalmas teret nyert a társadalom nagyon befolyásos területein. Nem látom ezt a bizonyos mozgalmat sem jóindulatúnak, sem erőtlennek” – mondta Rowling.
2023. március 18. 11:39

J. K. Rowling angol írónő – magyarnemzet/MTI/EPA/Neil Hall

J. K. Rowling angol írónő folytatta az eddig komoly bírálatokat és erőteljes reakciókat kiváltó kritikáját a radikális transzneműeket támogató mozgalmakkal szemben, amikor egy podcastben veszélyesnek nevezte azokat, írja a Breitbart amerikai portál. A Harry Potter-könyvek szerzője a Witch Trials of J. K. Rowling (J. K. Rowling boszorkányperei) című podcastben beszélve elmondta, hogy megpróbálta meghallgatni a transznemű aktivistákat, hogy jobban megértse a nézeteiket, de végül arra a következtetésre jutott, hogy „valami veszélyes lappang bennük”.

„Csak annyit mondhatok, hogy mélyen, keményen és hosszan gondolkodtam rajta. És meghallgattam, komolyan, a másik oldalt is. (…) És abszolút úgy gondolom, hogy van valami veszélyes ebben a mozgalomban, ami ellen fel kell szólalni” – fogalmazott egy podcastben J. K. Rowling angol írónő, a Harry Potter-könyvek szerzője.

Rowling azon kritikusainak is szólt, akik szerint elárulta a könyveiben képviselt értékeket.

„Folyamatosan azt mondják, hogy elárultam a saját könyveimet, de az én álláspontom az, hogy abszolút fenntartom azokat az értékeket, amelyeket azokban képviseltem” – mondta.

Az én álláspontom az, hogy ez az aktivista mozgalom abban a formában, ahogyan jelenleg megjelenik, pontosan azt visszhangozza, amitől a Harry Potterben óva intettem – fogalmazott.

„Harcolok az ellen, amit én egy erőteljes, alattomos nőgyűlölő mozgalomnak látok, amely szerintem hatalmas teret nyert a társadalom nagyon befolyásos területein. Nem látom ezt a bizonyos mozgalmat sem jóindulatúnak, sem erőtlennek” – folytatta.

A brit írónő 2020 nyarán tett nyilatkozatában keltett sokakban megütközést, amikor azt mondta, a transznemű ideológia az általunk ismert nőiség eltörléséhez vezethet, mivel tagadja azokat az alapvető biológiai funkciókat, amelyek megkülönböztetik a nőket a férfiaktól.

Ha nincsenek nemek, akkor a nők megélt valósága globálisan eltörlődik. Ismerem és szeretem a transz embereket, de a nemek fogalmának eltörlése sokaknak elveszi a képességét, hogy a maga jelentőségében értelmezzék az életüket. Nem gyűlölet kimondani az igazságot – írta akkor a Twitteren Rowling.

A posztot követően Rowlingra össztűz zúdult a közösségi médiában. A könyveiből készült filmek szereplőit alakító színészek, Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és Eddie Redmayne is kinyilvánították, hogy támogatják a transzneműek mozgalmát. A filmekben Voldemortot alakító Ralph Fiennes és a Hagridot játszó Robbie Coltrane színészek viszont megvédték Rowlingot.

Ahogy a kritikák egyre erősödtek, Rowling esszét írt a szexuális bántalmazás és a családon belüli erőszak túlélőjeként szerzett tapasztalatairól, és abban is úgy érvelt, hogy a férfiból nővé válás koncepciója teljesen eltörli a nőiességet.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Konferencia-liga - Az utolsó pillanatban győzött a Fradi
  Az első félidőben dekoncentráltan játszott a Fradi, rengeteg labdaleadás mutatta, hogy az FTC alkalmatlan a komoly nemzetközi teljesítményre. A második félidőben egy összeszedettebb Fradit láttunk, amely a fiatal ellenfél ellen kínkeservesen kiharcolta a győzelet.
 • Százéves a magyar rádiózás
  A magyar rádiózás napja december 1., 1925-ben ezen a napon indult el a rendszeres rádióadás Magyarországon. Az első kísérleti adásokat már 1923-ben megkezdte az Antenna Hungária "elődje", a Magyar Királyi Posta, így idén százéves a magyar rádiózás.
 • Az élhető vidék lehetősége bontakozik ki
  Harrach Péter a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma által rendezett Élhető vidék című rendezvényen úgy fogalmazott, a vidéki ember életformája, gondolkodása - természetközeliségéből fakadóan - más, mint a városi ember világa, a vidéki embert élhető világ veszi körül.
 • Hazánk nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását
  Semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy milyen hatással lenne Ukrajna csatlakozása az Európai Unió egészére.
 • A Nyugat hibrid háborút folytat Oroszország ellen
  Szergej Lavrov kijelentése válasz lehetett Helga Schmid EBESZ-főtitkár azon nyilatkozatára, amely szerint a szervezet komoly finanszírozási gondokkal küzd, és ilyen körülmények között szinte lehetetlen fenntartani.
 • A klímavallás templomai
  A szélerőművek telepítése két – Brüsszel és a mögötte lévő, sötétzöld erők által vallott – hittételen alapszik: az egyik, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység szén-dioxid-kibocsátása okozza, a másik, hogy a mai ipari korszak energiaigényét ki lehet elégíteni nap- és szélerőművekkel – foglalja össze Lóránt Károly.
 • Az iszlám tömegek a keresztény civilizációt veszélyeztetik
  Semjén Zsolt a videóban arról beszélt, hogy a keresztény civilizációt kell védeni. "A szabad akarat védelmét, a nők tiszteletének a védelmét, amit bizony a saría támad, és hogy ha iszlám tömegek jönnek Európába és Magyarországra, akkor a keresztény civilizáció kerül veszélybe."
 • A szuverenitás megőrzendő kincsünk
  Simicskó István a nemzeti konzultációt és a szuverenitásvédelmet érintő fórumot megelőző sajtótájékoztatón jelezte: azért tart tizenharmadik alkalommal is nemzeti konzultációt a kormány, hogy nemzeti sorskérdések eldöntésében megismerje az emberek véleményét.
 • Stankovic: szükség lesz a gyilkos ösztönre
  Tudjuk, hogy van olyan forgatókönyv, amelyben a gólkülönbség lehet a mérleg nyelve ebben a csoportban, ezért fontos, hogy minél nagyobb különbséggel nyerjünk – rögzítette Stankovic.
 • Egy nemzet legféltettebb kincse a szuverenitása
  Az államtitkár a "Ha beszél róla, vissza kerül a táborba..." címmel megrendezett jubileumi, 25. Gellért-konferencián a legnagyobb hibának, bűnnek nevezte, ha valaki ezt a szuverenitást átengedi másnak készpénzért, akár dollárért, akár eurórért teszi ezt.
MTI Hírfelhasználó