„Van valami veszélyes a transzgendermozgalomban"
„Harcolok az ellen, amit én egy erőteljes, alattomos nőgyűlölő mozgalomnak látok, amely szerintem hatalmas teret nyert a társadalom nagyon befolyásos területein. Nem látom ezt a bizonyos mozgalmat sem jóindulatúnak, sem erőtlennek” – mondta Rowling.
2023. március 18. 11:39

J. K. Rowling angol írónő – magyarnemzet/MTI/EPA/Neil Hall

J. K. Rowling angol írónő folytatta az eddig komoly bírálatokat és erőteljes reakciókat kiváltó kritikáját a radikális transzneműeket támogató mozgalmakkal szemben, amikor egy podcastben veszélyesnek nevezte azokat, írja a Breitbart amerikai portál. A Harry Potter-könyvek szerzője a Witch Trials of J. K. Rowling (J. K. Rowling boszorkányperei) című podcastben beszélve elmondta, hogy megpróbálta meghallgatni a transznemű aktivistákat, hogy jobban megértse a nézeteiket, de végül arra a következtetésre jutott, hogy „valami veszélyes lappang bennük”.

„Csak annyit mondhatok, hogy mélyen, keményen és hosszan gondolkodtam rajta. És meghallgattam, komolyan, a másik oldalt is. (…) És abszolút úgy gondolom, hogy van valami veszélyes ebben a mozgalomban, ami ellen fel kell szólalni” – fogalmazott egy podcastben J. K. Rowling angol írónő, a Harry Potter-könyvek szerzője.

Rowling azon kritikusainak is szólt, akik szerint elárulta a könyveiben képviselt értékeket.

„Folyamatosan azt mondják, hogy elárultam a saját könyveimet, de az én álláspontom az, hogy abszolút fenntartom azokat az értékeket, amelyeket azokban képviseltem” – mondta.

Az én álláspontom az, hogy ez az aktivista mozgalom abban a formában, ahogyan jelenleg megjelenik, pontosan azt visszhangozza, amitől a Harry Potterben óva intettem – fogalmazott.

„Harcolok az ellen, amit én egy erőteljes, alattomos nőgyűlölő mozgalomnak látok, amely szerintem hatalmas teret nyert a társadalom nagyon befolyásos területein. Nem látom ezt a bizonyos mozgalmat sem jóindulatúnak, sem erőtlennek” – folytatta.

A brit írónő 2020 nyarán tett nyilatkozatában keltett sokakban megütközést, amikor azt mondta, a transznemű ideológia az általunk ismert nőiség eltörléséhez vezethet, mivel tagadja azokat az alapvető biológiai funkciókat, amelyek megkülönböztetik a nőket a férfiaktól.

Ha nincsenek nemek, akkor a nők megélt valósága globálisan eltörlődik. Ismerem és szeretem a transz embereket, de a nemek fogalmának eltörlése sokaknak elveszi a képességét, hogy a maga jelentőségében értelmezzék az életüket. Nem gyűlölet kimondani az igazságot – írta akkor a Twitteren Rowling.

A posztot követően Rowlingra össztűz zúdult a közösségi médiában. A könyveiből készült filmek szereplőit alakító színészek, Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és Eddie Redmayne is kinyilvánították, hogy támogatják a transzneműek mozgalmát. A filmekben Voldemortot alakító Ralph Fiennes és a Hagridot játszó Robbie Coltrane színészek viszont megvédték Rowlingot.

Ahogy a kritikák egyre erősödtek, Rowling esszét írt a szexuális bántalmazás és a családon belüli erőszak túlélőjeként szerzett tapasztalatairól, és abban is úgy érvelt, hogy a férfiból nővé válás koncepciója teljesen eltörli a nőiességet.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Az európai emberek nem kérnek a migránsinvázióból
  Bakondi György szerint komoly fenyegetést jelent az illegális migráció az európai emberek mindennapjaira. Azok a lépések, amelyeket a magyar kormány megtett ezen a területen, továbbra is a magyar emberek többségének a támogatását, "pártszimpátián túlnyúló" támogatását élvezik.
 • Női öttusacsapatunk sikere
  A magyar trió a hazaiak harmadik érmét szerezte az Eb-n. Hétfőn második lett férfi váltóban Koleszár Mihály és Bereczki Richárd, illetve harmadik női váltóban az olimpiára készülő Guzi Blanka Eszes Noémival.
 • Hadseregünk védi a társadalmat
  Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese arról beszélt, hogy "az általunk ismert világ átalakulóban van, nemzetek feszülnek egymásnak, és egy hajszál választ el minket egy olyan időszaktól, amelyre már emberöltők óta nem volt példa". Ezért "hazáknak erős, a kor kihívásainak megfelelő hadseregre van szüksége Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása érdekében".
 • Orbán Viktor elérte: a béke került a középpontba
  Az uniót felkészületlenül érte az akció. Felbolydult méhkasként viselkednek a vezetői. Mit keres Orbán Zelenszkijnél és Putyinnál? A narcisztikus sértettség is közrejátszik a viselkedésükben, hiszen bármelyik uniós politikus szívesen elhaladt volna a kamerák előtt a vörös szőnyegen – leplezte le a szélsőséget a svájci főszerkesztő.
 • Macron kiállt Orbán Viktor békemissziója mellett
  Macron arról is beszélt, hogy találkozott Orbánnal, és továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az államoknak megvan a joguk a saját szuverenitásukhoz és ahhoz, hogy diplomáciai kapcsolataikat függetlenül intézzék.
 • Százszázalékos a foglalkoztatottság a börtönökben
  Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben azt a cél tűzte ki, hogy mindenki, aki börtönben van és munkaképes, dolgozzon. Ennek két fontos célja van: egyrészt a rabok hozzájárulnak a saját fogva tartásuk költségeihez, másrészt segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben különféle szakmák elsajátításával és a munka világának megismertetésével.
 • A brüsszeli szélsőség hadat üzent a békemissziónak
  A brüsszeli korrupt szélsőséget a háborúban tette érdekeltté az atlanti tengely. Ezért a harácsolásukat nehezítő Orbán-i békemisszió ellen dühödten szitkozódnak.
 • Orbán Viktor Trumppal tárgyalt a béke lehetőségeiről
  A floridai Mar-a-Lago-ban lezajlott megbeszélésen a béke lehetőségeiről volt szó - áll a közleményben.
 • A férfiasság értéke fényben a Palotajátékokon
  A valódi európai értékek emelkedtek fénybe a 39. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok első két napján. A férfiasság és a nemes nőiesség szépsége a harmadik napon, vasárnap is élményt ad a Visegrádra látogatóknak.
 • Postásainkat (is) védjük meg a bűnözők ellen
  A postásokat ért atrocitásokat sorolva többi között kiemelte, hogy az egyik kézbesítőt gumilövedékkel lőtték meg, volt olyan eset is, amikor egy kézbesítőt többen is körbevettek, és több mint egy órán keresztül nem engedtek tovább.
MTI Hírfelhasználó