Brüsszeli botrány: két további korrupt politikus
Abban állapodtak meg, hogy a lobbimunkáért 2018-ban és 2019-ben egymillió eurót, majd ezt követően 2020-2024 között évente fejenként 250 ezer eurót számolnak fel. A pénz egy része (250 ezer euró) egy török cégen keresztül érkezett a Panzeri könyvelője által létrehozott Equality céghez – derült ki egy vallomásból.
2023. február 27. 18:57

A brüsszeli bűntanya – origo/afp/soos/alexandros michalidis

A Corriere della Sera hétvégi cikke szerint Antonio Panzeri, a Demokrata Párt volt európai parlamenti képviselője vallomásaiból kiderül, hogy Andrea Cozzolinon, Eva Kailin és Marc Tarabellán kívül két további személy lehet érintett a brüsszeli korrupciós botrányban:

Susanna Camusso, a CGIL, az Olasz Általános Munkaszövetség, azaz szakszervezet korábbi főtitkára, valamint a Forza Italia jelenlegi európai parlamenti képviselője, Lara Comi.

A politikus először nyilatkozott arról, hogy fejenként 250 ezer eurót különítettek el Cozzolino, Kaili és Comi számára, hogy segítsék a 2019-es európai parlamenti választási kampányukat. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy Panzeri öt év börtönt kaphat, és megtudhattuk azt is, hogy a korábbi európai parlamenti képviselő nemcsak Katar és Marokkó, hanem Mauritánia politikáját is segítette.


A szövetségi ügyész elrendelte Francesco Giorgi, Panzeri volt asszisztense házi őrizetbe vételét. Rajta kívül jelenleg Kailit és Tarabellát egy belga börtönben tartják, míg Cozzolino Olaszországban van házi őrizetben. Panzeri elárulta, hogy a három országból 2018-2022 között 2,6 millió eurót gyűjtöttek volna be Giorgival, ebből csak Katarból 2,2 millió eurót.

Panzerit és asszisztensét Ali bin Samikh Al Marri, akkori Emberi Jogi Bizottság elnöke, jelenleg befolyásos munkaügyi miniszter hívta meg Katarba, és a bevételből egyenlő részben osztoztak.

Abban állapodtak meg, hogy a lobbimunkáért 2018-ban és 2019-ben egymillió eurót, majd ezt követően 2020-2024 között évente fejenként 250 ezer eurót számolnak fel. A pénz egy része (250 ezer euró) egy török cégen keresztül érkezett a Panzeri könyvelője által létrehozott Equality céghez.

Panzeri 2019-ben már nem akart indulni az európai parlamenti választáson, ezért a lobbizást választotta. Cozzolino és Comi választási győzelmét biztosnak tartotta, ezért őket javasolta a katariaknak. Ezzel egyidőben beszélt Giorgi Eva Kaili-vel, hogy a két képviselő-jelöltnek szükségük van pénzre a kampányukhoz. A támogatás megszerzése érdekében 2019-ben találkozhattak a felek Dohában, ahol fejenként 250 ezer eurót bocsáthattak Kaili, Cozzolino és Comi rendelkezésére.

Comi ügyvédje tagadta a találkozó megtörténtét, és a finanszírozást is. Panzeri ezzel ellentétben azt állítja, hogy Giorgi részére megérkezett az 1 millió 250 ezer euró készpénzben, ebből Panzeri és Giorgi fejenként 250 ezer eurót kapott, a többit pedig szétosztotta Kaili-nek és Cozzolino-nak.

Panzeri elmondta, hogy nem tudja, hogy Laura Comi kapott-e valaha pénzt, de 2019 áprilisában vagy májusában felhívta őt, hogy elhozzon-e egy táskát a lakásából. A Corriere cikkéből kiderült, Panzeri vallott arról is, hogy Eva Kaili több alkalommal kérte Gianni Infantino FIFA-elnököt, hogy lépjen közbe Emmanuel Macron francia elnöknél, hogy hagyja jóvá a katari polgárok vízummentességét az uniós országokba.  

mandiner.hu
Címkék:
 • Konferencia-liga - Az utolsó pillanatban győzött a Fradi
  Az első félidőben dekoncentráltan játszott a Fradi, rengeteg labdaleadás mutatta, hogy az FTC alkalmatlan a komoly nemzetközi teljesítményre. A második félidőben egy összeszedettebb Fradit láttunk, amely a fiatal ellenfél ellen kínkeservesen kiharcolta a győzelet.
 • Százéves a magyar rádiózás
  A magyar rádiózás napja december 1., 1925-ben ezen a napon indult el a rendszeres rádióadás Magyarországon. Az első kísérleti adásokat már 1923-ben megkezdte az Antenna Hungária "elődje", a Magyar Királyi Posta, így idén százéves a magyar rádiózás.
 • Az élhető vidék lehetősége bontakozik ki
  Harrach Péter a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma által rendezett Élhető vidék című rendezvényen úgy fogalmazott, a vidéki ember életformája, gondolkodása - természetközeliségéből fakadóan - más, mint a városi ember világa, a vidéki embert élhető világ veszi körül.
 • Hazánk nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását
  Semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy milyen hatással lenne Ukrajna csatlakozása az Európai Unió egészére.
 • A Nyugat hibrid háborút folytat Oroszország ellen
  Szergej Lavrov kijelentése válasz lehetett Helga Schmid EBESZ-főtitkár azon nyilatkozatára, amely szerint a szervezet komoly finanszírozási gondokkal küzd, és ilyen körülmények között szinte lehetetlen fenntartani.
 • A klímavallás templomai
  A szélerőművek telepítése két – Brüsszel és a mögötte lévő, sötétzöld erők által vallott – hittételen alapszik: az egyik, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység szén-dioxid-kibocsátása okozza, a másik, hogy a mai ipari korszak energiaigényét ki lehet elégíteni nap- és szélerőművekkel – foglalja össze Lóránt Károly.
 • Az iszlám tömegek a keresztény civilizációt veszélyeztetik
  Semjén Zsolt a videóban arról beszélt, hogy a keresztény civilizációt kell védeni. "A szabad akarat védelmét, a nők tiszteletének a védelmét, amit bizony a saría támad, és hogy ha iszlám tömegek jönnek Európába és Magyarországra, akkor a keresztény civilizáció kerül veszélybe."
 • A szuverenitás megőrzendő kincsünk
  Simicskó István a nemzeti konzultációt és a szuverenitásvédelmet érintő fórumot megelőző sajtótájékoztatón jelezte: azért tart tizenharmadik alkalommal is nemzeti konzultációt a kormány, hogy nemzeti sorskérdések eldöntésében megismerje az emberek véleményét.
 • Stankovic: szükség lesz a gyilkos ösztönre
  Tudjuk, hogy van olyan forgatókönyv, amelyben a gólkülönbség lehet a mérleg nyelve ebben a csoportban, ezért fontos, hogy minél nagyobb különbséggel nyerjünk – rögzítette Stankovic.
 • Egy nemzet legféltettebb kincse a szuverenitása
  Az államtitkár a "Ha beszél róla, vissza kerül a táborba..." címmel megrendezett jubileumi, 25. Gellért-konferencián a legnagyobb hibának, bűnnek nevezte, ha valaki ezt a szuverenitást átengedi másnak készpénzért, akár dollárért, akár eurórért teszi ezt.
MTI Hírfelhasználó