A honi hadiipari termékek a biztonságot növelik
A Magyarországon gyártott védelmi ipari termékek a biztonságot növelik - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken Budapesten.
2022. december 9. 15:42

Avishay Regev, a német Dynamit Nobel Defence felügyelő bizottságának elnöke és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b-j) kezet fog a minisztérium és a Dynamit Nobel Defence közötti vegyesvállalati szerződés aláírásán 2022. december 9-én. Mellettük Michael Humbek, a Dynamit Nobel Defence vezérigazgatója (b) és Palkovics László, az N7 Holding Zrt. vezérigazgatója (j). MTI/Balogh Zoltán

A Magyarországon gyártott védelmi ipari termékek a biztonságot növelik - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető a Honvédelmi Minisztérium és a Dynamit Nobel Defence közötti vegyesvállalati szerződés aláírása alkalmából tartott rendezvényen úgy fogalmazott, a vegyesvállalat a korábbi, "sok évtizedig tartó, nagyrészt felelőtlen politikai döntések" miatt leépült védelmi ipar újraépítését indítja el.
   
A magyar haderő kezébe olyan eszközök kerülnek, amelyek a magyar emberek biztonságát garantálják - fogalmazott a miniszter.
   
Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, többek - köztük Palkovics László volt technológiai miniszter, a szerződést magyar részről aláíró N7 Holding Zrt. vezérigazgatója - már évek óta dolgoztak azon, hogy a szerződés létrejöhessen és miniszterré kinevezése óta ő maga is aktívan bekapcsolódott az előkészítésbe. Kiemelte: az együttműködés a magyar véderő és azon keresztül a magyar nemzetgazdaság megerősítését szolgálja, annak egyik kiemelt állomása.
   
A magyar gazdaság újabb "hengerrel", a védelemipar hengerével erősödik meg - mondta, hozzátéve, az együttműködés munkahelyeket teremt, adóbevételt termel, a termékek külföldi értékesítésével öregbíti a magyar gazdaság hírnevét.
   
Hozzátette: a Magyarországon gyártott védelmi ipari termékek a biztonságot is növelik. Mint mondta, ha a külföldről szállított eszközök esetében a beszállítási láncban "szakadás történne" háború vagy járvány miatt, az nagy mértékben növelné Magyarország kitettségét. Úgy vélte, a vegyesvállalattal ezeket a hátrányokat lehet kiküszöbölni és az előnyöket kihasználni.
   
A szerződést a Dynamit Nobel Defence részéről Michael Humbek vezérigazgató, az N7 Holding Zrt. részéről Palkovics László vezérigazgató írta alá.
   
Az aláírást követően Avishay Regev, a Dynamit Nobel Defence felügyelőbizottságának elnöke arról beszélt, büszkék arra, hogy a védelmi iparban továbbvihetik Alfred Nobel nevét, és ennek az örökségnek rendszereik hatékonyságával és minőségével felelnek meg.
   
Mint mondta, német cégként évek óta keresték, hol tudnának az országhatáron kívül termelési egységet létesíteni és végül Magyarországon találták meg a megfelelő helyszínt.
 
ozzátette: Magyarországot olyan kormány vezeti, amely biztosítja az ország és az Európai Unió határainak védelmét és elkötelezett az ország védelmi ipari képességének megerősítésében. Olyan környezetet találtunk, amely kedvez a befektetéseknek, ösztönzi a beruházásokat - mondta, hozzátéve, a munkaerőpiacon és az egyetemeken pedig képzett munkaerőt találtak.
   
Kiemelte a két ország fegyveres ereje közötti jó együttműködést és megemlítette, hogy mindkét haderő használ azonos rendszereket, és a jövőben is azonos védelmi rendszereket fog használni.
   
Avishay Regev hangsúlyozta: mindezeken túl olyan partnereket találtak Magyarországon, akik tudják, mit jelent a fejlesztés, a termelés és az innováció, és elkötelezettek ezek iránt.

MTI
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
 • Újabb 10 korrupt EP-képviselő bukhat le Brüsszelben
  A botrány egyik kulcsfigurája továbbra is börtönben marad, miközben egy vádalku keretében újabb nevek derülhetnek ki. Az EU-korrupciós ügyek túlszárnyalták a képzelet határait.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Leégett egy uszoda tetőszerkezete a Kertvárosban
  A 2200 négyzetméteres uszoda tetőszerkezete 300 négyzetméteren gyulladt ki. A tűzesethez a fővárosi hivatásos és a zuglói önkéntes tűzoltók is kivonultak.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Kazahsztán Magyarország megbízható partnere
  Az energiaellátás terén Kazahsztán Magyarország egyik legmegbízhatóbb partnere, a kétoldalú energetikai együttműködés olyan érték, amelyet az energiabiztonság növelése érdekében tovább kell erősíteni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülését követő aláírási ceremónián.
 • Szijjártó: a FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó