A helyi értékek megőrzése
Délvidéken az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör és a szegedi Jobb Szegedért Egyesület szervezésében, a közelmúltban Szent Mihály ünnepének estéjén Hungarikum ünnep címmel tartottak konferenciát.
2022. október 18. 16:30

Az adai házigazdák nevében Varga Lívia, az anyaországi egyesület részéről Buzogány Mária köszöntötte az előadókat és a hallgatóságot a tanácskozáson, amelyen nemzetünk kincseiről, mégpedig a helyi értékek és a hungarikumok megőrzésének fontosságáról tartottak előadásokat a magyarországi és a vajdasági szakemberek.

Balogh László, a magyarországi Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, a Csongrád-Csanád Megyei Értéktár Bizottság tagja a hungarikumokról mint a magyar nemzet értékeiről beszélt. Kiemelte, a konferencia célja, hogy összevessék a vajdasági és az anyaországi tapasztalatokat, és tanuljanak egymástól. Dr. Forró Lajos történész, egyetemi docens és a Délvidéki Kutatóközpont alelnöke a Magyarkanizsa község területén összegyűjtött helyi értékeket ismertette. Erről egy kötet is megjelent Kanizsa kincsei – Magyarkanizsa község értéktára címen. A könyvben épületek, személyek, rendezvények, foglalkozások, természeti jelenség kaptak helyet. Megemlítette a martonosi Emlékházat is, ahol tárlatot alakítottak ki a magyarkanizsai község egész területéről származó helyi értékekből. Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára, kulturális mediátor A hungarikumok, nemzeti és helyi értékek szerepe az oktatásban és a lokális identitástudat erősítésében címmel tartott előadást. Elmondta, hogy a zentai Petőfi iskolában már négy éve foglalkoznak műhelymunka keretében hungarikumokkal és a helyi települési értékekkel. Főleg az utóbbira fókuszálnak a tanulókkal, akik különböző vetélkedőkön mutatkoznak be a munkáikkal, illetve javaslatokat tesznek a települési értéktárba. Felkutatják az épített, szellemi és kulturális örökségeket Zenta községben és vidékünkön. Kiemelte, hogy a zentai gyerekek munkája a Vajdasági Magyar Értéktárban megtalálható a Diákértékőrök címszó alatt. Resócki Rolland adai néprajzkutató a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízásából, valamint a Vadvirág HK felkérésére az adai értéktárról és az Ada községi helyi értékekről tartott beszámolót. A községhez tartozó öt település, Ada, Mohol, Völgypart, Valkaisor és Törökfalu értékeit foglalta össze, és ismertette a hallgatósággal.

(forrás: Magyar Szó online)
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
 • Újabb 10 korrupt EP-képviselő bukhat le Brüsszelben
  A botrány egyik kulcsfigurája továbbra is börtönben marad, miközben egy vádalku keretében újabb nevek derülhetnek ki. Az EU-korrupciós ügyek túlszárnyalták a képzelet határait.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Leégett egy uszoda tetőszerkezete a Kertvárosban
  A 2200 négyzetméteres uszoda tetőszerkezete 300 négyzetméteren gyulladt ki. A tűzesethez a fővárosi hivatásos és a zuglói önkéntes tűzoltók is kivonultak.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Kazahsztán Magyarország megbízható partnere
  Az energiaellátás terén Kazahsztán Magyarország egyik legmegbízhatóbb partnere, a kétoldalú energetikai együttműködés olyan érték, amelyet az energiabiztonság növelése érdekében tovább kell erősíteni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülését követő aláírási ceremónián.
 • Szijjártó: a FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó