Ukrán tankáttörést ismert el az orosz szóvivő
Kupjanszknál és Limannál orosz rakétacsapások súlyos veszteségeket okoztak az ukrán erőknek, ugyanakkor Herszon megyében ukrán tankok mélyen beékelődtek az orosz védelembe - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.
2022. október 3. 19:58

Konasenov – themoscowtimes/Orosz Védelmi Minisztérium/Vadim Szavicki

Kupjanszknál és Limannál orosz rakétacsapások súlyos veszteségeket okoztak az ukrán erőknek, ugyanakkor Herszon megyében ukrán tankok mélyen beékelődtek az orosz védelembe - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A Harkiv megyei Kupjanszk környékén orosz rakétacsapások a tábornok szerint megölték az ukrán 14. gépesített dandár több mint 140 katonáját, és megsemmisítették 19 haditechnikai eszközét. Ebben az irányban, mint mondta, az elmúlt három nap harcaiban több mint félezer ukrán katona esett el és mintegy 60 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné.

A donyecki régióban, Liman irányában, Szlovjanszk közelében az ukrán tartalékra és az ukrán 66. gépesített dandárra mért csapások mintegy száz katona életét követelték, elpusztítva hat páncélozott járművet és két Grad sorozatvetőt is. A 66. és 93. gépesített dandár veszteségei ebben az irányban az elmúlt három nap során meghaladták a 900 embert a szóvivő szerint.

Artemivszknál (Bahmutnál), Kalinivka község közelében orosz rakétatámadás az ukrán 10. hegyi rohamdandár több mint 260 katonáját és 14 haditechnikai eszközét semmisítette meg.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy Artemivszknál az orosz és szakadár erők "bizonyos sikereket értek el". Vitalij Kiszeljov, a Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettesének tanácsadója a Telegramon azt írta, hogy az ukrán erők itt visszavonulnak.

Andrej Marocsko, az luhanszki "népi milícia" szóvivője kijelentette, hogy a szakadár köztársaság területén, Liszicsanszk közelében három oldalról kereszttűzbe kerültek ukrán erők, de egy-másfél kilométert sikerül előretörniük.

Konasenkov azt mondta, hogy az orosz erők Pervomajszke falunál visszavertek egy Donyecki irányába megkísérelt támadást, ami az ukrán 56. gépesített lövészdandár 21. zászlóalja több mint száz katonájának életét követelte. Mint mondta, délen, Mikolajiv és Andrijivka felől minden támadást visszavertek, Davidiv Brid községnél hatvan fős veszteséget okozva az ukrán erőknek, megsemmisítve hét haditechnikai eszközüket.

"Túlerőben lévő tankalegységekkel Zolota Balka és Alekszandrivka irányában az ellenségnek sikerült mélyen beékelődnie a védelmünkbe. Az orosz hadsereg alegységei korábban előkészített védelmi vonalat foglaltak el, és folytatják az ellenségre mérendő csapásokat" - fogalmazott a tábornok, aki szerint az ukrán veszteségek itt mintegy 130 főt és 23 haditechnikai eszközt tettek ki.
Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát közigazgatásának helyettes vezetője a TASZSZ szerint azt mondta, hogy az ukrán előretörési leállt a régióban.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők a hadijelentés értelmében 47 tüzérségi egységet 146 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, megsemmisítve öt rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt, egy Sz-300-as légvédelmi rakétatarendszer radarállomását, valamint három sorozatvetőt. Az orosz légvédelem lelőtt három drónt és 15 HIMARS-lövedéket.

A nap folyamán több orosz ellenőrzés alatt álló települést ért ukrán tüzérségi támadás. Alekszej Kulemzin, Donyeck polgármestere közölte, hogy a belvárost találatok érték.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 310 repülőgépet, 155 helikoptert, 2137 drónt, 378 légvédelmi rakétarendszert, 5292 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 860 rakétasorozatvetőt, 3444 tüzérség löveget és aknavetőt, valamint 6189 katonai járművet veszítettek. Az adatokat más források nem erősítették meg.

Az RBK gazdasági lap az online közlönyre hivatkozva azt írta, hogy az orosz nyugati katonai körzet élén Alekszandr Zsuravljov vezérezredes helyére Roman Berdnyikov vezérőrnagyot nevezték ki. Szeptemberben egyébként éppen a kijevi katonai főiskolán 1991-ben végzett, korábban a szíriai orosz kontingens élén álló Berdnyikov leváltásának híre röppent fel a harkivi ukrán katonai sikerek közepette.

Az orosz védelmi tárca hétfőn felvételeket közölt arról, hogy megérkeztek az első mozgósított tartalékosok a Luhanszki Népköztársaságba.
Ramzan Kadirov csecsen vezető közölte, hogy három fiatalkorú fiát, Ahmatot, Elit és Adamot hamarosan az ukrajnai frontvonalra küldi. Kadirov a Telegram-csatornáján azt írta, hogy nem viccel, és hogy "eljött az ideje, hogy megmutassák magukat valódi harcban".

Csehország külügyminisztériuma hétfőn felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Oroszországot.
    

MTI
 • Megcsontosodott a jogállamiság-rögeszme Brüsszelben
  Az EU brüsszeli végrehajtó testülete szerint az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés ellenére az EU pénzügyi érdekeit fenyegető kockázatok változatlanul fennállnak.
 • A királyhágómelléki református püspök
  A szilágysági Krasznán - korábbi szolgálati helyén - pénteken beiktatták tisztségébe Bogdán Szabolcs Jánost, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) új püspökét.
 • Orbán Viktor Jeffrey Sachs közgazdásszal tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök és Orbán Balázs politikai igazgató pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Jeffrey Sachs közgazdász professzort, a legnevesebb amerikai egyetemek oktatóját - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
 • Putyin: „le lesz törölve a föld felszínéről"
  Bármely ország, amely nukleáris támadást intéz Oroszország ellen, le lesz törölve a Föld felszínéről – fogalmazott Putyin.
 • A honi hadiipari termékek a biztonságot növelik
  A Magyarországon gyártott védelmi ipari termékek a biztonságot növelik - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken Budapesten.
 • A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat
  A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat, amikor azt állította, hogy a hatályos sztrájktörvény nem felel meg az alaptörvényben rögzített szabályozásnak - hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
 • Az iraki elnökkel találkozott Novák Katalin államfő
  Abdul Latif Rashid iraki elnökkel is találkozott pénteken Novák Katalin államfő, akinek személyében először látogatott magyar köztársasági elnök a közel-keleti országba.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
MTI Hírfelhasználó