A Gál Ferenc Egyetem tanévnyitója Szegeden
A Trianon utáni időszak neves kultúrférfiúja, Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter hamvai a Szegedi Dóm altemplomában nyugszanak. Az egyetemi tanévnyitó alkalmával előtte tisztelegtek mai hívei.
Utoljára frissítve: 2022. szeptember 14. 21:39
2022. szeptember 14. 19:19

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k), Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök (b) és Dux László (j) rektor koszorút helyez el Klebelsberg Kunó síremlékénél a Gál Ferenc Egyetem központi tanévnyitója előtt a Szegedi Dóm altemplomában 2022. szeptember 14-én. MTI/Ujvári Sándor

 

 

A Gál Ferenc Egyetem központi tanévnyitója a Szegedi Dómban.

A katolikus egyetemek lényege a világ titkainak kutatása a kinyilatkoztatás bölcsességének fényében - idézte II. János Pál pápát a miniszterelnök-helyettes a Gál Ferenc Egyetem (GFE) a szegedi székesegyházban rendezett tanévnyitó ünnepi szentmiséjét követően.

Az egyetemek feladata az igazság keresése, felfedezése és közvetítése - mondta a politikus. Hangsúlyozta, a világ, az ember és az Isten titkait csonkítatlanul, a maguk teljességében kell kutatni, ahogy azt a katolikus egyetemek teszik.
   
Semjén Zsolt kifejtette, a Gál Ferenc Egyetem olyan tudást nyújt, amely egyaránt hasznára van az egyes embernek és a társadalomnak. A politikus szerint ez különösen fontos egy olyan korban, ahol - különösen az Egyesült Államok egyetemeiről kiindulva - olyan "neopogány és kifejezetten barbár" ideológia nyer teret, amely megtagadja mindazt az értéket, amit az emberiség létrehozott.
   
A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, különösen örül annak, hogy oly sok határon túli magyar tanul a Gál Ferenc Egyetemen. Az intézmény így sokak számára lehetővé teszi, hogy anyanyelvükön tanulhassanak, így a hétköznapi nyelv mellett az egységes szakmai nyelv is tovább él a teljes magyarság körében.
   
Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök felidézte, idén ünnepli szegedi működésének századik évét a Szegedi Tudományegyetem, és egy évszázada érkezett a városba a Gál Ferenc Egyetem elődje, a katolikus teológia is Temesvárról. Klebelsberg Kunó száz éve lett kultuszminiszter, ő és Glattfelder Gyula püspök sokat dolgoztak a többi közt a szegedi felsőoktatásért.
   
Dux László rektor kifejtette, a GFE küldetése a Szeged-Csanádi Egyházmegye, Délkelet-Magyarország és tágabb értelemben az egész Kárpát-medence biztos keresztény erkölcsi alapokon álló, szakmáját magas szinten, felelősséggel művelő értelmiségének képzése és továbbképzése.
   
A GFE fenntartója a Szeged-Csanádi egyházmegye. A felsőoktatási intézményben négy kar és két intézet működik: Szegeden a Teológiai Kar, valamint az Egészségnevelési és Sportintézet, Szarvason a Pedagógiai Kar, Gyulán az Egészség- és Szociális Tudományi Kar, Békéscsabán a Gazdasági Kar, Mezőtúron a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézet. Az egyetem két köznevelési intézetet is fenntart: a szarvasi Gyakorló Óvoda és Általános Iskolát, illetve a mezőgazdasági képzés bázisiskolájaként a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumot. Békési székhellyel egy felnőttképzési központ is működik a GFE részeként.

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Gál Ferenc Egyetem központi tanévnyitóján a Szegedi Dómban 2022. szeptember 14-én.

MTI
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
 • Újabb 10 korrupt EP-képviselő bukhat le Brüsszelben
  A botrány egyik kulcsfigurája továbbra is börtönben marad, miközben egy vádalku keretében újabb nevek derülhetnek ki. Az EU-korrupciós ügyek túlszárnyalták a képzelet határait.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Leégett egy uszoda tetőszerkezete a Kertvárosban
  A 2200 négyzetméteres uszoda tetőszerkezete 300 négyzetméteren gyulladt ki. A tűzesethez a fővárosi hivatásos és a zuglói önkéntes tűzoltók is kivonultak.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Kazahsztán Magyarország megbízható partnere
  Az energiaellátás terén Kazahsztán Magyarország egyik legmegbízhatóbb partnere, a kétoldalú energetikai együttműködés olyan érték, amelyet az energiabiztonság növelése érdekében tovább kell erősíteni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülését követő aláírási ceremónián.
 • Szijjártó: a FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó