Rengeteg múlik a háború kimenetelén
A tét az, hogy orosz föld vagy amerikai gyarmat lesz-e Ukrajna · Ukrán földhelyzet, 2. rész.
2022. augusztus 13. 14:16

Fotó: Europress/AFP

Már évekkel ezelőtt óriási lehetőséget látott Soros György az ukrajnai befektetésekben, többek között a mezőgazdaságban. Még 2015-ben a milliárdos spekuláns 119 millió dollár értékben ruházott be a Monsanto amerikai multiba, amely Ukrajnában is tevékenykedett az agrárium területén, és ugyanebben az évben létrehozta az Új Ukrajna Alapot is.

– Feltárjuk a befektetési lehetőségeket Ukrajnában, és ha és amikor befektetünk, bejelentjük – mondta Soros György egy korábbi nyilatkozatában. A milliárdos három olyan területet nevezett meg, amelyekbe pénzt fektet be, ezek közül az egyik a mezőgazdaság. Szerinte az ország lakosságának hetven százaléka a mezőgazdaságtól függ, ráadásul ezen a területen óriási tartalék van a termelékenység növelésére.

Soros György milliárdos spekuláns 2015-ben látogatott Ukrajnába. „Ekkor három területet nevezett meg, amelyekbe pénzt fektetne, az egyik a mezőgazdaság” – írta akkor az NV ukrán hírportál.

Soros 2015 januárjában hatnapos ukrajnai látogatása során többek között tárgyalt Petro Porosenko elnökkel is. Az ukrán elnök sajtószolgálata arról számolt be, hogy a találkozón Porosenko köszönetet mondott Soros Györgynek Ukrajna támogatásáért. Soros György pedig kiemelte, hogy Ukrajnának továbbra is bizonyítania kell, hogy hűséges a reformprogramhoz.

– Meg kell mutatni, hogy az új Ukrajna különbözik a régitől – mondta az amerikai pénzember, megjegyezve, hogy a reformok végrehajtásához pénzügyi segítségre van szükség.

Petro Porosenko és Soros György jó kapcsolat ápoltak. Porosenko épp azután került hatalomra, hogy a Soros-hálózat hathatós közreműködésével megbuktatták Viktor Janukovicsot, Ukrajna oroszbarát elnökét. Janukovics távozásához a véres forradalomba torkollott Majdan téri események vezettek, amelyekben Soros ukrajnai alapítványa, a Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány is aktívan részt vett, az ország új vezetésébe pedig már könnyedén beszivárogtak Soros megbízható emberei, hogy az amerikai üzletember érdekeit érvényesítsék. Erről a Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány vezetője, Jehven Bisztrickij is beszélt. Egy interjúban mondta el, hogy milyen anyagi támogatást nyújtottak a Majdan téri események alatt a tüntetőknek. A szervezésen kívül ruhákat, sátrakat, ételt biztosítottak a demonstrálóknak, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy ne hagyjon alább a tüntetők lelkesedése. De egy orvosi csapatot is támogattak, hogy el tudják látni a sebesülteket.

A módszer a szokásos volt: a Soros György bőkezű pénzügyi támogatását élvező alapítványok és szervezetek évtizedeken keresztül építkeztek Ukrajnában, egyre nagyobb befolyást szerezve, majd a békés diáktüntetésnek induló Majdan téri eseményekben is szerepet vállaltak. A Reneszánsz Alapítványnak is nagy szerepe volt a Janukovics-kormány megbuktatása után az új kormány és a civil szervezetek közötti párbeszédben.

– Az alapítvány stratégiai tanácsadó testületeket hozott létre a minisztériumoknál, amelyek kidolgozták az olyan reformok végrehajtásának dokumentumait, mint például a decentralizáció, az e-kormányzás, az állami vállalkozások privatizációja, a dereguláció, az oktatás megváltoztatása, az oktatás reformja, az egészségügyi reform és az antikorrupciós reformok – mondta el Bisztrickij. Vagyis jól látható, hogy Soros alapítványa a kormányzás minden területére beszivárgott és szinte minden területet befolyásolt. Elmondta, hogy több mint száz emberük dolgozott a különböző minisztériumoknál.

Tehát Soros György szinte másnap kopogtatott az ajtón, amint Porosenko hatalomra került. 

Petro Porosenko és Soros György 2015-ös tárgyalásuk során egyetértettek abban, hogy az ukrán Nemzeti Reformtanács jó fórum a jogalkotási kezdeményezések és a reformok végrehajtásához szükséges eszközök megvitatására. A tanács később tárgyalta az ukrán földeladási moratórium megszüntetésének kérdését is.

Ukrajnai látogatása során ekkor a milliárdos szűk körben nyilatkozott a sajtónak is. Az ukrán NV kérdésére elmondta, szerinte óriási poten­ciál rejlik az ukrán mezőgazdaságban, így érdeklődik a befektetési lehetőségek iránt. Ugyanebben az évben, 2015 márciusában a milliárdos arról beszélt a Der Standard osztrák napilapnak, hogy kész egymilliárd dollárt befektetni Ukrajnában.

Soros még ebben az évben, 2015-ben Ukrajna egyik legnagyobb magántőke-befektető vállalatával, a Dragon Capitallel közösen létrehozta az Új Ukrajna Alapot (New Ukraine Fund). Az alap célja az volt, hogy az ukrán gazdaság számos ágazatába befektetéseket keressen, és tőkével és vezetői támogatással lássa el a cégeket a teljesítmény fokozása és a technológiák fejlesztése érdekében.

Nem lehet véletlen az sem, hogy még szintén abban az évben a spekuláns 119 millió dollár értékben ruházott be a Monsanto nevű amerikai multinacionális vállalatba, amely Ukrajnában is tevékenykedett az agrárium területén.

Az oroszbarát országvezetés megbuktatása után az IMF is egyre nagyobb nyomást helyezett Ukrajnára, hogy törölje el a földeladásra vonatkozó moratóriumot.

 

MNO - V4NA Hírügynökség
 • Magyarország-ellenes álhírkampány az EP baloldaláról
  A szélsőséges hungarofóbok hazugságkampánya miatt Gál Kinga és Deutsch Tamás levélben fordult Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez.
 • Amikor angyalok lapdáznak a verssel
  Költészetünk, létezésünkhöz hasonlóan, kötelességének érzi nehéz súlyok emelgetését, a kifejezhetetlen közelségében elhelyezkedést, a lehetetlenségek megkísértését – fogalmaz Zalán Tibor.
 • A pedagógusok és az oktatás helyzete stratégiai kérdés
  Szükség van a pedagógusok béremelésére, azonban a tanárok és az oktatás helyzetét hosszú távú stratégiai kérdésként kell kezelni - mondta az Országgyűlés elnöke a HírTv Napi aktuális című hétfő esti műsorában.
 • Bach: Nem az orosz sportolók indították meg a háborút
  Visszafogadhatják a nemzetközi sportversenyek világába azokat az orosz sportolókat, akik nem támogatják országuk ukrajnai háborúját – mondta Thomas Bach NOB-elnök egy napokban megjelent interjúban.
 • Az európai demokrácia védvonala délebbre kerülhet
  A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna délebbre, lehetőleg a szerb - észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
 • Ukrán tankáttörést ismert el az orosz szóvivő
  Kupjanszknál és Limannál orosz rakétacsapások súlyos veszteségeket okoztak az ukrán erőknek, ugyanakkor Herszon megyében ukrán tankok mélyen beékelődtek az orosz védelembe - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
MTI Hírfelhasználó