Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
2022. augusztus 12. 10:25

Olaf Scholz német kancellár – origo/AFP/DPA/Michele Tantusi 

A „CumEx-Files" botránnyal összefüggésben a hatóságok vizsgálják Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjeit. Scholz esetében azt gyanítják, hogy még Hamburg főpolgármestereként nyomást gyakorolhatott a helyi pénzügyi hatóságra annak érdekében, hogy ne hajtsák be a Warburg magánbankház trükközésből származó 47 millió euróját, megkárosítva ezáltal a városállam költségvetését. A pénzügyi hatóságot akkor Scholz párttársa, Peter Tschentscher vezette, aki jelenleg Hamburg szociáldemokrata főpolgármestere. Scholz a legfrissebb fejlemények kapcsán még nem szólalt meg, a szóvivője szerint a kancellárnak azonban „nincs titkolnivalója".

Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.

Working at Hamburger Abendblatt | Glassdoor

glassdoor.com

A baloldali kancellár ugyanis 2011. március 7. és 2018. március 13. között volt a városállamként működő Hamburg (a három tartományi jogú város egyike Berlin és Bréma mellett) főpolgármestere, ezt követően kinevezték Angela Merkel negyedik kormányának pénzügyminiszterévé. Scholz 2021 decemberétől pedig Németoszág kancellárja.

A „CumEx-Files" botrányról 2017-től cikkezik a nemzetközi sajtó, a dolog lényege egy bankok által végrehajtott adóoptimalizálás, amely lehetővé teszi a külföldi befektetők számára, hogy csökkentsék az osztalék után fizetendő adójukat. Ez azonban komoly visszaélésekre adott lehetőséget.

Az ügyben jelenleg tíz államban folyik nyomozás, Németországban már több tucat bankér, ügyvéd és pénzügyi tanácsadó ellen emeltek vádat. 

Az ügyészség még 2016-ban arra hívta fel Hamburg pénzügyi hatóságának a figyelmét, hogy adócsalás gyanújával nyomoznak a városban székelő Warburg magánbankház ellen. A pénzügyi hatóságot akkor Scholz párttársa, Peter Tschentscher vezette, aki jelenleg Hamburg szociáldemokrata főpolgármestere.

Dacára az ügyészségi figyelmzettetésnek, Hamburg vezetősége kifizetett 47 millió eurónyi adóvisszatérítést a Warburgnak.

Independent private bank in Germany – M.M.Warburg & CO

mmwarburg.de

Scholz ez idő tájt több alkalommal is találkozott a bankház tulajdonosaival, illetve az akkori vezetőjével, Christian Oleariusszal.

2017-ben a Warburg 45 ezer eurót adományozott a Német Szociáldemokrata Párt helyi szervezetének.

A Warburg székháza Hamburgban – origo/ DPA PICTURE-ALLIANCE via AFP/Markus Scholz

Wolfgang Schauble akkori CDU-s német szövetségi pénzügyminiszter szerint a Warburgnak vissza kellett volna fizetnie a 47 millió eurót, de ez nem történt meg. 

Schäuble clings to ′black zero′ fetish in German budget | Germany | News and in-depth reporting from Berlin and beyond | DW | 06.07.2016

Schauble – dw.com

A hatóságok most azt vizsgálják, hogy Scholz még hamburgi főpolgármesterként vajon nyomást gyakorolhatott-e a pénzügyi hatóságra annak érdekében, hogy „emgedje el" a 47 millió eurós visszafizetést, megkárosítva ezzel a város költségvetését. 

Az ügyben az idén februárban egy Gerhard Strate nevű ügyvéd tett feljelentést Scholz és Tschentscher ellen. Az ügyvéd a baloldali politikusokat adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsítja.

A tavalyi szeptemberi szövetségi parlamenti választások után a házkutatást tartottak Scholz egyik hamburgi bizalmasánál, Johannes Kahrsnál, akinek a lakásán találtak 200 ezer eurót.

A gyanú alapján Johannes Kahrs lehetett az összekötő a baloldali politikus és a Warburg között.

Johannes Kahrs: Chronik über die Karriere des Ex-Politikers nach mutmaßlichem Bargeldfund - DER SPIEGEL

Kahrs – spiegel.de

A 200 ezer euró eredete nem világos, az viszont biztosra vehető, hogy a már említett 45 ezer eurós Warburg-adomány jelentős része annál a szociáldemokrata párszervezetnél landolt, amelyet Kahrs vezetett.

Az üggyel kapcsolatban a berlini kancellária szóvivője, Steffen Hebestreit a Hamburger Abendblattnak azt nyilatkozta, hogy Scholz nem tudott az e-mailjeit érintő vizsgálatról, és semmi titkolnivalója nincs.

A kancellár a legújabb fejleményekkel összefüggésben személyesen még nem szólalt meg.

A botrány miatt Hamburg parlamentjében már korábban vizsgálóbizottság alakult, ami több alkalommal kihallgatta Scholzot, aki eddig következetesen tagadta, hogy nyomást gyakorolt volna a helyi pénzügyi hatóságra annak érdekében, hogy hagyjanak fel a 47 millió eurós adóbehajtással.

Részben a Johannes Kahrsnál talált 200 ezer euróval összefüggésben, pénteken egyébként ismét meghallgatja a kancellárt Hamburg parlamentjének vizsgálóbizottsága. 

Márkos Imre Örs

origo.hu
 • Magyarország-ellenes álhírkampány az EP baloldaláról
  A szélsőséges hungarofóbok hazugságkampánya miatt Gál Kinga és Deutsch Tamás levélben fordult Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez.
 • Amikor angyalok lapdáznak a verssel
  Költészetünk, létezésünkhöz hasonlóan, kötelességének érzi nehéz súlyok emelgetését, a kifejezhetetlen közelségében elhelyezkedést, a lehetetlenségek megkísértését – fogalmaz Zalán Tibor.
 • A pedagógusok és az oktatás helyzete stratégiai kérdés
  Szükség van a pedagógusok béremelésére, azonban a tanárok és az oktatás helyzetét hosszú távú stratégiai kérdésként kell kezelni - mondta az Országgyűlés elnöke a HírTv Napi aktuális című hétfő esti műsorában.
 • Bach: Nem az orosz sportolók indították meg a háborút
  Visszafogadhatják a nemzetközi sportversenyek világába azokat az orosz sportolókat, akik nem támogatják országuk ukrajnai háborúját – mondta Thomas Bach NOB-elnök egy napokban megjelent interjúban.
 • Az európai demokrácia védvonala délebbre kerülhet
  A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna délebbre, lehetőleg a szerb - észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
 • Ukrán tankáttörést ismert el az orosz szóvivő
  Kupjanszknál és Limannál orosz rakétacsapások súlyos veszteségeket okoztak az ukrán erőknek, ugyanakkor Herszon megyében ukrán tankok mélyen beékelődtek az orosz védelembe - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
MTI Hírfelhasználó