Az MSZP elkésett a nemzeti fordulattal, a pártnak már nincs felfelé
Szili Katalin: A politikában is van egy inflexiós pont, amit átlépve már nem lehet felfelé venni az irányt.
2022. július 2. 11:48

Szili Katalin országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korábbi elnöke a Magyar Szocialista Párt frakciójából egyedüliként vesz részt a parlament Trianon-emlékülésén. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Mivel az MSZP részéről a mai napig nem történt meg a múlttal való szembenézés, Szili Katalin hiteltelennek tartja, hogy a párt egy nemzeti elkötelezettségű, szociáldemokrata fordulatot hajtson végre. – Ahogyan a repülésben, úgy a politikában is van egy inflexiós pont, amit átlépve már nem lehet felfelé venni az irányt. Ennek esélyét mára elveszítette a Magyar Szocialista Párt – jelentette ki lapunknak az Országgyűlés korábbi elnöke, jelenleg miniszterelnöki megbízott.

– Nemcsak én, hanem az MSZP egykori Társadalompolitikai Tagozata is elégtételt érezhet, akikkel egy népben, nemzetben gondolkodó szociáldemokrata irányvonalat képviseltünk annak idején a szocialista pártban – mondta lapunknak Szili Katalin értesülésünkről, miszerint a mára egyszázalékos támogatottságú MSZP egy „nemzeti elkötelezettségű, szociáldemokrata” párttá válna és amelynek új társelnöke Nemény András, Szombathely polgármestere lehetne – már amennyiben Nemény elindul a szocialisták ősszel esedékes tisztújításán. 

Az Országgyűlés korábbi elnöke, jelenleg miniszterelnöki megbízott emlékeztetett: amikor a 2010-es választás előtt leköszönt a házelnökségről, az MSZP akkori – 2009. júliusi – kongresszusán egyértelművé tette, hogy 

a 2004-es népszavazás miatt a szocialistáknak bocsánatot kellene kérniük, és a társadalom elvárásainak megfelelő politikát kellene folytatniuk. 

– A vezetés mégis inkább a neoliberális irányt folytatta. Ráadásul később megalakult a Demokratikus Koalíció, ami kettészakította a csupán nevében egységes pártot, amely azóta is folyamatosan szappanozza maga alatt a lejtőt – fogalmazott. Megjegyezte: történt mindez annak ellenére, hogy az MSZP-ben korábban olyan népben, nemzetben gondolkodó politikusok is voltak, mint Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Németh Miklós, vagy Kósa Ferenc, akik látva a liberális fősodor térnyerését, elhagyták a pártot.

Szili Katalin hangsúlyozta, hogy az MSZP részéről a mai napig nem történt meg a múlttal való szembenézés, enélkül viszont bármiféle fordulat hiteltelen.

– Korábban Tóbiás József is nemzeti fordulatot hirdetett, amiből végül semmi sem lett. Valódi, konkrét cselekedetek nélkül mindez üres ígéret – mondta a miniszterelnöki megbízott. Szerinte a most tervezett fordulatot is hitelteleníti, hogy a választás előtt és azóta is az MSZP ugyanúgy a neoliberálisokkal kokettál néhány parlamenti hely megszerzéséért, néhány politikusi egzisztenciáért.

Megjegyezte: sok olyan emberrel találkozott, akik alapvetően baloldalinak vallják magukat, mégis úgy gondolják, hogy az értékrendjüknek megfelelő, a hozzájuk legközelebb álló politikát inkább az Orbán-kormány keresztény-szociális alapon nyugvó intézkedései valósítják meg.

– Egy valóban népben, nemzetben gondolkodó szociáldemokrata pártra szükség lenne Magyarországon, de erre nincs esély a baloldali sztaniolba csomagolt neoliberális tartalmat nyújtó oldalon – mondta a politikus.

Felvetésünkre, miszerint még ha az MSZP őszintén is gondolná a nemzeti fordulatot, több mint harminc évvel a rendszerváltás után mindezzel már elkéstek, Szili Katalin úgy fogalmazott: ahogyan a repülésben, úgy a politikában is van egy inflexiós pont, amit átlépve már nem lehet felfelé venni az irányt. – Ennek esélyét mára elveszítette a Magyar Szocialista Párt – jelentette ki Szili Katalin.

Mindeközben egyre több szocialista politikus is hasonló álláspontot fogalmaz meg. A korábbi elnök, Mesterházy Attila az ATV-nek kijelentette: ketyeg az óra, az MSZP-nek radikális változásokra lenne szüksége ahhoz, hogy „túlélje saját haláltusáját". Horváth Csaba is egyetértett az egykori elnökkel. – Ha egy közösség mondjuk a tisztújítás környékén, viszonylag gyorsan nem találja meg a csapatkohéziót, az probléma lenne – mondta az ATV-ben Zugló polgármestere, hangoztatva, hogy az MSZP az elmúlt harminc évben mindig túljutott a nehézségeken. A padlóra került szocialistákat ugyanakkor nem csak a belső feszültségek feszítik. 

Gyurcsányék a torkunkon tarják a kést, nem hagynak egy perc nyugtot sem – fogalmazott a Mandinernek egy másik prominens MSZP-s politikus. Ismert: Gyurcsány Ferenc évek óta folytatja egykori pártja bekebelezését, tucatnyi politikust, köztük számos polgármestert átcsábítva a DK-ba. Legutóbb az MSZP korábbi elnöke, Molnár Gyula igazolt át a Gyurcsány-pártba.

MNO
 • A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak
  A Gazprom péntek reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében.
 • Még gondolkodik az exelnök
  Mesterházy Attila megtartaná az MSZP nevet és a vörös szegfűt is.
 • Polgári körök, polgári sajtó
  A glaszékesztyűs magyar rendszerváltás és annak következményei (5. rész)
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó