Az MSZP elkésett a nemzeti fordulattal, a pártnak már nincs felfelé
Szili Katalin: A politikában is van egy inflexiós pont, amit átlépve már nem lehet felfelé venni az irányt.
2022. július 2. 11:48

Szili Katalin országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korábbi elnöke a Magyar Szocialista Párt frakciójából egyedüliként vesz részt a parlament Trianon-emlékülésén. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Mivel az MSZP részéről a mai napig nem történt meg a múlttal való szembenézés, Szili Katalin hiteltelennek tartja, hogy a párt egy nemzeti elkötelezettségű, szociáldemokrata fordulatot hajtson végre. – Ahogyan a repülésben, úgy a politikában is van egy inflexiós pont, amit átlépve már nem lehet felfelé venni az irányt. Ennek esélyét mára elveszítette a Magyar Szocialista Párt – jelentette ki lapunknak az Országgyűlés korábbi elnöke, jelenleg miniszterelnöki megbízott.

– Nemcsak én, hanem az MSZP egykori Társadalompolitikai Tagozata is elégtételt érezhet, akikkel egy népben, nemzetben gondolkodó szociáldemokrata irányvonalat képviseltünk annak idején a szocialista pártban – mondta lapunknak Szili Katalin értesülésünkről, miszerint a mára egyszázalékos támogatottságú MSZP egy „nemzeti elkötelezettségű, szociáldemokrata” párttá válna és amelynek új társelnöke Nemény András, Szombathely polgármestere lehetne – már amennyiben Nemény elindul a szocialisták ősszel esedékes tisztújításán. 

Az Országgyűlés korábbi elnöke, jelenleg miniszterelnöki megbízott emlékeztetett: amikor a 2010-es választás előtt leköszönt a házelnökségről, az MSZP akkori – 2009. júliusi – kongresszusán egyértelművé tette, hogy 

a 2004-es népszavazás miatt a szocialistáknak bocsánatot kellene kérniük, és a társadalom elvárásainak megfelelő politikát kellene folytatniuk. 

– A vezetés mégis inkább a neoliberális irányt folytatta. Ráadásul később megalakult a Demokratikus Koalíció, ami kettészakította a csupán nevében egységes pártot, amely azóta is folyamatosan szappanozza maga alatt a lejtőt – fogalmazott. Megjegyezte: történt mindez annak ellenére, hogy az MSZP-ben korábban olyan népben, nemzetben gondolkodó politikusok is voltak, mint Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Németh Miklós, vagy Kósa Ferenc, akik látva a liberális fősodor térnyerését, elhagyták a pártot.

Szili Katalin hangsúlyozta, hogy az MSZP részéről a mai napig nem történt meg a múlttal való szembenézés, enélkül viszont bármiféle fordulat hiteltelen.

– Korábban Tóbiás József is nemzeti fordulatot hirdetett, amiből végül semmi sem lett. Valódi, konkrét cselekedetek nélkül mindez üres ígéret – mondta a miniszterelnöki megbízott. Szerinte a most tervezett fordulatot is hitelteleníti, hogy a választás előtt és azóta is az MSZP ugyanúgy a neoliberálisokkal kokettál néhány parlamenti hely megszerzéséért, néhány politikusi egzisztenciáért.

Megjegyezte: sok olyan emberrel találkozott, akik alapvetően baloldalinak vallják magukat, mégis úgy gondolják, hogy az értékrendjüknek megfelelő, a hozzájuk legközelebb álló politikát inkább az Orbán-kormány keresztény-szociális alapon nyugvó intézkedései valósítják meg.

– Egy valóban népben, nemzetben gondolkodó szociáldemokrata pártra szükség lenne Magyarországon, de erre nincs esély a baloldali sztaniolba csomagolt neoliberális tartalmat nyújtó oldalon – mondta a politikus.

Felvetésünkre, miszerint még ha az MSZP őszintén is gondolná a nemzeti fordulatot, több mint harminc évvel a rendszerváltás után mindezzel már elkéstek, Szili Katalin úgy fogalmazott: ahogyan a repülésben, úgy a politikában is van egy inflexiós pont, amit átlépve már nem lehet felfelé venni az irányt. – Ennek esélyét mára elveszítette a Magyar Szocialista Párt – jelentette ki Szili Katalin.

Mindeközben egyre több szocialista politikus is hasonló álláspontot fogalmaz meg. A korábbi elnök, Mesterházy Attila az ATV-nek kijelentette: ketyeg az óra, az MSZP-nek radikális változásokra lenne szüksége ahhoz, hogy „túlélje saját haláltusáját". Horváth Csaba is egyetértett az egykori elnökkel. – Ha egy közösség mondjuk a tisztújítás környékén, viszonylag gyorsan nem találja meg a csapatkohéziót, az probléma lenne – mondta az ATV-ben Zugló polgármestere, hangoztatva, hogy az MSZP az elmúlt harminc évben mindig túljutott a nehézségeken. A padlóra került szocialistákat ugyanakkor nem csak a belső feszültségek feszítik. 

Gyurcsányék a torkunkon tarják a kést, nem hagynak egy perc nyugtot sem – fogalmazott a Mandinernek egy másik prominens MSZP-s politikus. Ismert: Gyurcsány Ferenc évek óta folytatja egykori pártja bekebelezését, tucatnyi politikust, köztük számos polgármestert átcsábítva a DK-ba. Legutóbb az MSZP korábbi elnöke, Molnár Gyula igazolt át a Gyurcsány-pártba.

MNO
 • Magyarország-ellenes álhírkampány az EP baloldaláról
  A szélsőséges hungarofóbok hazugságkampánya miatt Gál Kinga és Deutsch Tamás levélben fordult Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez.
 • Amikor angyalok lapdáznak a verssel
  Költészetünk, létezésünkhöz hasonlóan, kötelességének érzi nehéz súlyok emelgetését, a kifejezhetetlen közelségében elhelyezkedést, a lehetetlenségek megkísértését – fogalmaz Zalán Tibor.
 • A pedagógusok és az oktatás helyzete stratégiai kérdés
  Szükség van a pedagógusok béremelésére, azonban a tanárok és az oktatás helyzetét hosszú távú stratégiai kérdésként kell kezelni - mondta az Országgyűlés elnöke a HírTv Napi aktuális című hétfő esti műsorában.
 • Bach: Nem az orosz sportolók indították meg a háborút
  Visszafogadhatják a nemzetközi sportversenyek világába azokat az orosz sportolókat, akik nem támogatják országuk ukrajnai háborúját – mondta Thomas Bach NOB-elnök egy napokban megjelent interjúban.
 • Az európai demokrácia védvonala délebbre kerülhet
  A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna délebbre, lehetőleg a szerb - észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
 • Ukrán tankáttörést ismert el az orosz szóvivő
  Kupjanszknál és Limannál orosz rakétacsapások súlyos veszteségeket okoztak az ukrán erőknek, ugyanakkor Herszon megyében ukrán tankok mélyen beékelődtek az orosz védelembe - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
MTI Hírfelhasználó