Ha békét akarsz, készülj a békére!
Akárhogy is, de a háborúk valóságához hozzátartozik a majd elérendő béke is. A politikusok négy-öt év rombolás után boldogan jelentik ki: öt-tíz éven belül, az újjáépítést követően képesek leszünk elérni a háború előtti gazdasági volument és életminőséget. Akkor mire volt jó az egész?
2022. július 1. 23:49

Amerikai hadiipar – warontherocks.com

A címben jelzett megoldás helyett az ismertebb megfogalmazás: „Ha békét akarsz, készülj a háborúra!”, vagyis „Si vis pacem, para bellum!” – Julius Caesarnak tulajdonított szavak. Bogár László 2019-ben Ha békét akarsz című írásában szintén ezzel az idézettel kezdi elemzését, és tanári módon bizonyítja, hogyan nőtt a világban a fegyverkiadásokra fordított összeg. 2019-ben – írja – egyetlen év alatt 1822 milliárd dollárt fordítottak fegyverekre.

Az eltelt három évben nem csupán a korábbi fegyvergyártó hatalmak fokozták gyártási kapacitásaikat, hanem számos más, főként európai ország csatlakozott eme kontraproduktív gazdasági ágazathoz.

Igaz ugyan, harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltás idején kiváló üzletnek, bár erkölcstelen és embertelen megoldásnak bizonyult a volt szocialista országok részéről, hogy a náluk hagyott, a szovjet hadsereg által korábban használt fegyvereket értékesítették az úgynevezett harmadik világ országainak, hozzájárulva azon régiók háborúihoz, vérengzéseihez. Létezik egyáltalán olyan statisztika, hogy harminc év alatt mennyi fegyver jutott kedvezményes áron azokba az országokba, ahol élelmiszer-termelés vagy vízvezeték-építés helyett gyermekekből verbuvált géppisztolyos bandák járnak rabolni, leginkább az önfenntartó életmód okán? Ha van is ilyen, az illetékesek szemérmesen elhallgatják.

A Ukrainian soldier holds a U.S.-supplied Javelin anti-tank missile during a military exercise at near Rivne on May 26.

Ukrán katona amerikai tankelhárító fegyverrel – rferl.org

Ukrajnát látva még távoli földrészekre sem kell tekingetnünk ahhoz, hogy elénk táruljon a legmagasabb rendű ostobaság és embertelen élethelyzet. A legmodernebb fegyverek találkoznak a rombolás és az emberi életek kioltása árnyékában. Akárhogy is, de a háborúk valóságához hozzátartozik a majd elérendő béke is. A politikusok négy-öt év rombolás után boldogan jelentik ki: öt-tíz éven belül, az újjáépítést követően képesek leszünk elérni a háború előtti gazdasági volument és életminőséget.

Akkor mire volt jó az egész?

A gazdasághoz értők ezt úgy fogalmazzák meg: a fenntartható fejlődés új impulzust kapott, és nőtt a profitábilis, részvényben kifejezett érték. A pusztítás, a halottak, a megnyomorított emberi közösségek pedig elhallgatásra ítélt járulékos veszteségek.

Tetszik vagy sem, mindez a háború természetrajza és elkerülhetetlen következménye.

A történelem azonban azt is bemutatja, hogy két véres háború között az élet normálisan fejlődött. A béke valóban képes volt erkölcsi regenerációt produkálni társadalmi szinten. Az emberi, sok esetben a gazdasági viszonyok világos és élhető formát mutattak. Nemcsak elhitetni akarták az emberek sokaságával, hogy valóban érdemes jövőt tervezni, hanem generációk éltek/élhettek ehhez méltó életet. A háború és béke örök körforgása, mely századok kísérője volt, elmúlt. Napjaink történései cáfolják az elmúlt korok ­igazságait és törvényszerűségeit. A XXI. század permanens konfliktusok sokszínű és folytatólagos élményét kínálja, mert a csataterek betüremkedtek az emberek legbelsőbb életterébe. Vagyis nemhogy a békére nem készülhetünk, ha békét szeretnénk, hanem akkor sem tudjuk a nyugalmat garantálni, ha a háborúra készülünk. A gazdaságban nem verseny van, hanem háború (business war), a konkurencia teljes leigázása és megsemmisítése. A politikusok a nyilvánvalót is képesek szemrebbenés nélkül letagadni, ha érdekeik ezt kívánják. A média mindent kibíró felületén keresztül átkozódnak, és fel sem merül bennük, hogy sok kérdést, félreértések özönét lehetne elkerülni, ha talán megfelelő körülmények között – mondjuk négyszemközt – megbeszélnék azokat.

A társadalom, az emberek gyorsan átveszik a feszültséget, és a vélt igazuk maximalizálása érdekében követik az elfogadhatatlan megoldásokat, az erő és erőszak útját, például amikor az autópályán a „rakoncátlan” kamionokat egyesek ráfékezéssel regulázzák meg, mert akadályozták a féktelen száguldásukat.

Szóval elszabadult a pokol, hiszen naponta éljük át a normális élet elveszejtésére irányuló válogatott megoldásokat. S ha ez nem lenne elég, új típusú hadurak bukkannak fel váratlanul, de nem meglepő módon.

Itt van mindjárt a Ryanair légitársaság vezérigazgatója, Michael O’Leary.

Ryanair CEO upset over windfall tax slams 'idiot' Hungarian minister

O'Leary – rmx.news

Az úrnak jó érzéssel nehezen nevezhető vezérigazgató személyes tragédiáján keresztül jól bemutatható modern világunk elmeháborodott gyakorlata és a szereplők jelleme. Ő is egy olyan céget képvisel, mely azok sorába tartozik, amelyeket röviden multiknak nevezünk. Nemzetekfölöttiként definiálják magukat.

A világban betöltött helyük motivációja a profit növelése, lehetőség szerint minimális adózással. Az ügyfeleik, vagyis a szolgáltatásukat igénybe vevő emberek pedig a szemükben csak eszközök a haszon kitermeléséhez.

A bevételnövelés mindenekfeletti koncepciójában, filozófiájában, már-már vallási meggyőződésében immáron háborút folytatnak minden ellen, mely érdekeiket – legalábbis szerintük – veszélyezteti. Az egyes országok, ahol adókedvezményt igénybe véve jelennek meg, gyorsan kihúzzák a gyufát, ha bármilyen módon megpróbálják morális, elfogadható működésre kényszeríteni „őfelségét”, a multit. Példánk esetén a repülni vágyó utasok azonnal ellenséggé válnak a „globalisták” szemé­ben, ha számonkérik az egyre süllyedő szolgáltatói minőséget.

London újabb egymilliárd font katonai segélyt nyújt Ukrajnának

Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója.

Hiába, ők egyenlőbbek az egyenlők között, hisz semmilyen írott vagy íratlan szabályt nem tartanak magukra nézve kötelezőnek.

Az utasoktól viszont, akikre ferde szemmel néznek, elvárják a teljes körű azonosulást az általuk felállított szabályokkal kapcsolatban. Volt olyan a történelemben, amikor a vásárlók azzal büntettek gyártókat és kereskedőket, hogy nem vásárolták a termékeiket, mert úgy értékelték, elfogadhatatlan üzletpolitikát folytattak. Most is élhetnénk a móresre tanítással, ha a másik, szintén multiszolgáltató szövetségesünk lenne, és még olcsóbb jegyek piacra dobásával próbálna mellénk állni a renitens megleckéztetésében.

Földi László Szájer József szexuális szokásairól: Minden társszerv tudott róla - Szeged.hu

Földi László – szeged.hu

Sajnos a totális háború újabb tapasztalata azonban éppen az, hogy a konkurencia ilyen esetekben egymást támogatja. Érdekeik védelmében szövetségbe tömörülnek, mert számukra az igazi ellenfél mi, a nép vagyunk.

Földi László, a Védett Társadalom Alapítvány elnöke

magyarnemzet.hu
 • Magyarország-ellenes álhírkampány az EP baloldaláról
  A szélsőséges hungarofóbok hazugságkampánya miatt Gál Kinga és Deutsch Tamás levélben fordult Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez.
 • Amikor angyalok lapdáznak a verssel
  Költészetünk, létezésünkhöz hasonlóan, kötelességének érzi nehéz súlyok emelgetését, a kifejezhetetlen közelségében elhelyezkedést, a lehetetlenségek megkísértését – fogalmaz Zalán Tibor.
 • A pedagógusok és az oktatás helyzete stratégiai kérdés
  Szükség van a pedagógusok béremelésére, azonban a tanárok és az oktatás helyzetét hosszú távú stratégiai kérdésként kell kezelni - mondta az Országgyűlés elnöke a HírTv Napi aktuális című hétfő esti műsorában.
 • Bach: Nem az orosz sportolók indították meg a háborút
  Visszafogadhatják a nemzetközi sportversenyek világába azokat az orosz sportolókat, akik nem támogatják országuk ukrajnai háborúját – mondta Thomas Bach NOB-elnök egy napokban megjelent interjúban.
 • Az európai demokrácia védvonala délebbre kerülhet
  A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna délebbre, lehetőleg a szerb - észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
 • Ukrán tankáttörést ismert el az orosz szóvivő
  Kupjanszknál és Limannál orosz rakétacsapások súlyos veszteségeket okoztak az ukrán erőknek, ugyanakkor Herszon megyében ukrán tankok mélyen beékelődtek az orosz védelembe - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
MTI Hírfelhasználó